Oferta badawcza dla przemysłu
BADANIA SENSORYCZNE I KONSUMENCKIE
- Eksperckie badania sensoryczne surowców oraz produktów żywnościowych z wykorzystaniem metod różnicowych, skalowania oraz profilowania
- Pomiary dynamiczne wrażeń w czasie i ich unikalna rola w optymalizacji jakości sensorycznej produktów: Time-Intensity, Time-Realated-Profiling, Temporal Dominance of Sensations
- Reakcje emocjonalne konsumentów względem produktów (FaceReader, Quick Sensory Methods) oraz badania eyetrackingowe w określeniu percepcji wizualnej konsumentów
- Analiza reakcji psychofizjologicznych konsumentów: elektroencefalografia (EEG), elektromiografia (EMG) oraz badanie odruchu skórno-galwanicznego (GSR)
- Badania sensoryczne i konsumenckie w procesie wyznaczania krytycznych punktów kontroli (Sensory Quality Critical Control Point)
- Badania sensoryczne i konsumenckie z dziećmi: metodologia oraz wytyczne
- Wpływ różnych czynników zmienności (m.in. dodatków tekstotwórczych, aromatyzujących, smakowych, procesu technologicznego, surowców) na zmiany w jakości sensorycznej i akceptacji produktów
- Doskonalenie jakości sensorycznej produktów żywnościowych i posiłków z uwzględnieniem oczekiwań konsumentów; innowacyjność sensoryczna produktów w kontekście akceptacji konsumentów
BADANIA INSTRUMENTALNE i FIZYKOCHEMICZNE
- Badania wpływu przechowywania i autentyczności produktów w procesie zapewniania, doskonalenia i kontroli jakości: Elektroniczny nos, Elektroniczny język, Elektroniczne oko (ang. Electronic nose, Electronic tongue, Visual Analyzer)
- Badania fizykochemiczne surowców oraz produktów spożywczych
- Ocena zawartości związków polifenolowych, karotenoidów i witaminy C w surowcach i produktach pochodzenia roślinnego
- Oznaczenie zawartości cukrów w surowcach i produktach roślinnych
SZKOLENIA I DORADZTWO
- Profesjonalne szkolenia z zakresu oceny sensorycznej żywności i badań konsumenckich (warunki ocen, testy produktów i posiłków, monitorowanie wyników panelu, wnioskowanie dla potrzeb różnych działów w Firmie, raporty)
- Kompleksowe ekspertyzy z zakresu oceny jakości produktów rynkowych
- Opracowanie technologii oraz pełnej dokumentacji niezbędnej do wprowadzenia na rynek nowych produktów spożywczych, w szczególności nowych asortymentów żywności funkcjonalnej i suplementów diety
- Opracowywanie, weryfikacja oraz tłumaczenia treści etykiet produktów spożywczych, w tym oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
- Ocena trwałości oraz określenie okresu przydatności do spożycia produktów spożywczych.
- Doradztwo w zakresie uprawy leszczyny w warunkach Polski i wykorzystania orzechów laskowych w krajowym przemyśle spożywczym
- Doradztwo w zakresie nabywania i stosowania produktów ekologicznych w codziennej diecie
- Doradztwo w zakresie przestawiania gospodarstw rolnych i ogrodów działkowych na metodę ekologiczną
- Doradztwo w zakresie rozwijania usług agro-eko-turystycznych