Oferta badawcza dla przemysłu
BADANIA SENSORYCZNE I KONSUMENCKIE
- Eksperckie badania sensoryczne surowców oraz produktów żywnościowych z wykorzystaniem metod różnicowych, skalowania oraz profilowania
- Pomiary dynamiczne wrażeń w czasie i ich unikalna rola w optymalizacji jakości sensorycznej produktów: Time-Intensity, Time-Realated-Profiling, Temporal Dominance of Sensations
- Reakcje emocjonalne konsumentów względem produktów (FaceReader, Quick Sensory Methods) oraz badania eyetrackingowe w określeniu percepcji wizualnej konsumentów
- Analiza reakcji psychofizjologicznych konsumentów: elektroencefalografia (EEG), elektromiografia (EMG) oraz badanie odruchu skórno-galwanicznego (GSR)
- Badania sensoryczne i konsumenckie w procesie wyznaczania krytycznych punktów kontroli (Sensory Quality Critical Control Point)
- Badania sensoryczne i konsumenckie z dziećmi: metodologia oraz wytyczne
- Wpływ różnych czynników zmienności (m.in. dodatków tekstotwórczych, aromatyzujących, smakowych, procesu technologicznego, surowców) na zmiany w jakości sensorycznej i akceptacji produktów
- Doskonalenie jakości sensorycznej produktów żywnościowych i posiłków z uwzględnieniem oczekiwań konsumentów; innowacyjność sensoryczna produktów w kontekście akceptacji konsumentów
BADANIA INSTRUMENTALNE i FIZYKOCHEMICZNE
- Badania wpływu przechowywania i autentyczności produktów w procesie zapewniania, doskonalenia i kontroli jakości: Elektroniczny nos, Elektroniczny język, Elektroniczne oko (ang. Electronic nose, Electronic tongue, Visual Analyzer)
- Badania fizykochemiczne surowców oraz produktów spożywczych
- Ocena zawartości związków polifenolowych, karotenoidów i witaminy C w surowcach i produktach pochodzenia roślinnego
- Oznaczenie zawartości cukrów w surowcach i produktach roślinnych
SZKOLENIA I DORADZTWO
- Profesjonalne szkolenia z zakresu oceny sensorycznej żywności i badań konsumenckich (warunki ocen, testy produktów i posiłków, monitorowanie wyników panelu, wnioskowanie dla potrzeb różnych działów w Firmie, raporty)
- Kompleksowe ekspertyzy z zakresu oceny jakości produktów rynkowych
- Opracowanie technologii oraz pełnej dokumentacji niezbędnej do wprowadzenia na rynek nowych produktów spożywczych, w szczególności nowych asortymentów żywności funkcjonalnej i suplementów diety
- Opracowywanie, weryfikacja oraz tłumaczenia treści etykiet produktów spożywczych, w tym oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
- Ocena trwałości oraz określenie okresu przydatności do spożycia produktów spożywczych.
- Doradztwo w zakresie uprawy leszczyny w warunkach Polski i wykorzystania orzechów laskowych w krajowym przemyśle spożywczym
- Doradztwo w zakresie nabywania i stosowania produktów ekologicznych w codziennej diecie
- Doradztwo w zakresie przestawiania gospodarstw rolnych i ogrodów działkowych na metodę ekologiczną
- Doradztwo w zakresie rozwijania usług agro-eko-turystycznych
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok