Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej
Kierownik Katedry
dr hab. Eliza Kostyra, prof. SGGW
e- mail: eliza_kostyra@sggw.edu.pl
tel.: 22 59 37 052
Sekretariat
mgr inż. Grażyna Wasiak – Zys, pokój 1090, tel.: 22 59 37 040;
Główne kierunki badawcze
- Ocena jakości sensorycznej, wartości odżywczej oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności funkcjonalnej i wygodnej.
- Ocena właściwości funkcjonalnych i prozdrowotnych składników bioaktywnych żywności, w tym żywności specjalnego żywieniowego przeznaczenia, substancji dodatkowych i suplementów diety.
- Ocena porównawcza jakości surowców i produktów spożywczych pochodzenia ekologicznego i konwencjonalnego oraz ich właściwości prozdrowotnych.
- Doskonalenie metod analitycznych i sensorycznych w ocenie żywności funkcjonalnej, wygodnej i ekologicznej.
- Projektowanie składu, jakości i wartości odżywczej żywności funkcjonalnej i specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
- Zapobieganie celiakii oraz alergii pokarmowej u dzieci.
Główne osiągnięcia
- Udowodnienie, że surowce z produkcji ekologicznej zawierają istotnie więcej związków bioaktywnych niż surowce z produkcji konwencjonalnej oraz że organizmy zwierząt doświadczalnych funkcjonują inaczej w warunkach żywienia paszą ekologiczną niż konwencjonalną.
- Identyfikacja wpływu różnych czynników przed – oraz poubojowych na wartość odżywczą i jakość sensoryczną mięsa wołowego. Wdrożenie nowej metodyki badawczej w ocenach sensorycznych Nappingu® i ultraszybkiego profilowania.
- Udoskonalenie metod oceny sensorycznej oraz analityki związków bioaktywnych.
Przedmioty realizowane w Katedrze
Analiza sensoryczna żywności; biologia; ekologia i ochrona środowiska; ecological aspects of food and nutrition; ekologiczne metody produkcji żywności; ekologiczne aspekty żywności, żywienia i zdrowia; ekologia krajobrazu; nowoczesne metody analizy żywności; nowoczesne technologie i standaryzacja żywności;novel food; podstawy towaroznawstwa żywności; produkty ekologiczne w żywieniu człowieka; projektowanie produktu żywnościowego; rolnictwo ekologiczne a środowisko i zdrowie; towaroznawstwo produktów pochodzenia roślinnego; towaroznawstwo surowców spożywczych; towaroznawstwo żywności przetworzonej; żywność wygodna; suplementy diety; surowce spożywcze; towaroznawstwo produktów rolniczych pochodzenia zwierzęcego; współczesne trendy w technologii żywności; zaawansowane metody analizy sensorycznej; żywność pochodzenia roślinnego; żywność ekologiczna; żywność funkcjonalna; żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego; żywność tradycyjna i ekologiczna.
Pracownicy
Nauczyciele akademiccy
prof. dr hab. Ewelina Hallmann, tel. 22 59 37 036, pok. 1104, ewelina_hallmann@sggw.edu.pl
prof. dr hab. Renata Kazimierczak, tel. 22 59 37 035, pok. 1103, renata_kazimierczak@sggw.edu.pl
prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, tel. 22 59 37 038, pok. 1102, ewa_rembialkowska@sggw.edu.pl
dr hab. Magdalena Gantner, prof. SGGW, 22 59 370 43, pok. 1085, magdalena_gantner@sggw.edu.pl
dr hab. Eliza Kostyra, prof. SGGW, 22 59 37 052, pok. 1100, eliza_kostyra@sggw.edu.pl
dr hab. Katarzyna Najman, 22 59 37 055, pok. 1088, katarzyna_najman@sggw.edu.pl
dr hab. Anna Sadowska, 22 59 37 055, pok. 1072, anna_sadowska@sggw.edu.pl
dr hab. Dominika Średnicka-Tober, prof. SGGW, tel. 22 59 37 035, pok. 1103, dominika_srednicka-tober@sggw.edu.pl
dr hab. Katarzyna Świąder, 22 59 37 047, pok. 1089, katarzyna_swiader@sggw.edu.pl
dr inż. Monika Hoffmann, 22 59 37 044, pok. 1086, monika_hoffmann@sggw.edu.pl
dr inż. Rita Karaś, urlop, pok. 1089, rita_rakowska@sggw.edu.pl
dr inż. Klaudia Kopczyńska, tel. 22 5937 037, pok. 1101, klaudia_kopczynska@sggw.edu.pl
dr inż. Klaudia Kulik, 22 59 37 045, pok. 1087, klaudia_kulik@sggw.edu.pl
dr inż. Anna Piotrowska, 22 59 37 043, pok. 1085, anna_piotrowska@sggw.edu.pl
dr inż. Alicja Ponder, tel. 22 59 37 036, pok. 1104, alicja_ponder1@sggw.edu.pl
dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, 22 59 37 045, pok. 1087, joanna_rachtan-janicka@sggw.edu.pl
Inni pracownicy
mgr Rita Góralska-Walczak (projekt StratKIT), tel. 22 59 37 037, pok. 1101, rita_goralska_walczak@sggw.edu.pl
mgr inż. Małgorzata Żebrowska-Krasuska, 22 59 37 041, pok. 1073, malgorzata_zebrowska-krasuska@sggw.edu.pl
mgr inż. Grażyna Wasiak – Zys, 22 59 37 040, pok. 1090, grazyna_wasiak-zys@sggw.edu.pl
Emerytowani profesorowie
prof. dr hab. Franciszek Świderski, 22 59 37 040, pok. 1072, franciszek_swiderski@sggw.edu.pl
dr hab. Wanda Kawecka, prof. SGGW