Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej
Kierownik Katedry
dr hab. Eliza Kostyra, prof. SGGW
e- mail: eliza_kostyra@sggw.edu.pl
tel.: 22 59 37 052
Sekretariat
mgr inż. Grażyna Wasiak – Zys, pokój 1090, tel.: 22 59 37 040;
Główne kierunki badawcze
- Ocena jakości sensorycznej, wartości odżywczej oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności funkcjonalnej i wygodnej.
- Ocena właściwości funkcjonalnych i prozdrowotnych składników bioaktywnych żywności, w tym żywności specjalnego żywieniowego przeznaczenia, substancji dodatkowych i suplementów diety.
- Ocena porównawcza jakości surowców i produktów spożywczych pochodzenia ekologicznego i konwencjonalnego oraz ich właściwości prozdrowotnych.
- Doskonalenie metod analitycznych i sensorycznych w ocenie żywności funkcjonalnej, wygodnej i ekologicznej.
- Projektowanie składu, jakości i wartości odżywczej żywności funkcjonalnej i specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
- Zapobieganie celiakii oraz alergii pokarmowej u dzieci.
Główne osiągnięcia
- Udowodnienie, że surowce z produkcji ekologicznej zawierają istotnie więcej związków bioaktywnych niż surowce z produkcji konwencjonalnej oraz że organizmy zwierząt doświadczalnych funkcjonują inaczej w warunkach żywienia paszą ekologiczną niż konwencjonalną.
- Identyfikacja wpływu różnych czynników przed – oraz poubojowych na wartość odżywczą i jakość sensoryczną mięsa wołowego. Wdrożenie nowej metodyki badawczej w ocenach sensorycznych Nappingu® i ultraszybkiego profilowania.
- Udoskonalenie metod oceny sensorycznej oraz analityki związków bioaktywnych.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok