Spotkania z pracodawcami
W czwartek 25 stycznia 2024 r. odbyło się tradycyjne noworoczne spotkanie Zespołu Pracodawców i Doradców z kadrą kierowniczą Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka.
Zaproszeni przedstawiciele otoczenia gospodarczego, członkowie Zespołu Pracodawców i Doradców oraz przedstawiciele Instytutu zaplanowali działania naukowe, dydaktyczne i upowszechnieniowe Zespołu Pracodawców i Doradców na najbliższy rok.
W spotkaniu, poza przedstawicielami Instytutu, udział wzięli: Andrzej Gantner, Polska Federacja Producentów Żywności; Marta Tomaszewska-Pielacha, Polska Federacja Producentów Żywności; Jacek Czarnecki, Nestle Polska; Barbara Groele, Stowarzyszenia KUPS; Justyna Piotrowska, Danone; Krzysztof Przybył, Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska; Grażyna Rychter, Hortex Holding SA; Renata Józefowicz, Hortex Holding SA; Andrzej Szumowski, Pernod Ricard; Justyna Szymani, Grupa Jerónimo Martins; Adam Zdanowski, Wierzejki
Krzysztof Kobyłecki, Dora Metal; Jan Polcyn, Dora Metal; Marek Posobkiewicz, Biuro Służby Zdrowia Centralnego Zarządu Służby Więziennej, były Główny Inspektor Sanitarny; Adam Olczak, Cukiernia Olczak i syn; Sebastian Wilczek, Szef kuchni, trener kulinarny.
IV spotkanie noworoczne kadry kierowniczej WNoŻCziK z przedstawicielami świata biznesu
1 lutego 2018 roku przedstawiciele kadry kierowniczej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji spotkali się z członkami Zespołu Doradców i Pracodawców, powołanego przy Radzie Wydziału oraz innymi przedstawicielami świata biznesu. Spotkanie zostało zorganizowane przez WNoŻCziK oraz Polską Federację Producentów Żywności-Zespół Pracodawców.
Spotkanie z przedstawicielami Pracodawców dla absolwentów Kierunku Gastronomia i Hotelarstwo
W dniu 25 kwietnia 2017 odbyło się spotkanie rozszerzonego Kolegium Dziekańskiego Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z przedstawicielami Pracodawców dla absolwentów Kierunku Gastronomia i Hotelarstwo. W spotkaniu udział wzięli między innymi: Aleksandra Komosińska – specjalista ds. rekrutacji (dział HR), Sheraton Warsaw Hotel, The Westin Warsaw, Hotel Bristol, Warsaw A Luxury Collection Hotel; Artur Grajber – szef kuchni hotelu Sheraton Warsaw; Marcin Pajewski – właściciel restauracji “Kuchnia Otwarta”; Michał Molenda – szef kuchni w restauracji “Kuchnia Otwarta” oraz Maciej Kozłowski – Prezes Zarządu, IPS Hotel Operator, Sp. z o.o.
III spotkanie noworoczne kadry kierowniczej WNoŻCziK z przedstawicielami świata biznesu
W dniu 16 stycznia 2017 roku odbyło się III noworoczne spotkanie kadry kierowniczej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z przedstawicielami świata biznesu, a w tym członkami Zespołu Doradców i Pracodawców, powołanego przy Radzie Wydziału. Spotkanie zostało zorganizowane przez WNoŻCziK oraz Polską Federację Producentów Żywności-Zespół Pracodawców.
Molecular gastronomy and its applications: molecular cuisine and "note by note" cuisine
W ramach współpracy Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z firmami Carrefour i Sofitel w dniu 23 lutego 2016 r. odbył się wykład Profesora Hervé This na temat:
“Molecular gastronomy and its applications: molecular cuisine and “note by note” cuisine”.
Organizatorem spotkania była Ambasada Francuska i Instytut Francuski.
Profesor Hervé This jest dyrektorem Międzynarodowego Centrum Gastronomii Molekularnej AgroParisTech-INRA, profesorem konsultantem w AgroParisTech, dyrektorem naukowym Fundacji Nauka & Kultura Żywieniowa (Francuska Akademia Nauk), członkiem i sekretarzem sekcji „Żywienie ludzi” Francuskiej Akademii Rolniczej.
Wraz z Nicholas’em Kurti stworzył w 1988 nową dyscyplinę naukową, „gastronomię molekularną” i promował jej zastosowanie w kuchni pod postacią „kuchni molekularnej” a później jako „kuchnię nuta do nuty” (składnik do składnika).
Niedawno otworzył „Międzynarodowe Centrum Gastronomii Molekularnej AgroParis Tech-Inra”, którym sam kieruje. Współpracuje z wieloma kucharzami francuskimi i zagranicznymi, zwłaszcza ze sławnym francuskim mistrzem kuchni Pierre’m Gagnaire’m, nad rozwinięciem nowoczesnej i innowacyjnej kuchni.
W Centrum Smak Kariery Profesor Hervé This wspólnie z Davidem Gaboriaud, ambasadorem marki “Jakość z Natury Carrefour” poprowadził pokaz live cooking, w którym udział wzięli studenci kierunku Gastronomi i Hotelarstwo.
II spotkanie noworoczne kadry kierowniczej WNoŻCziK z przedstawicielami świata biznesu
W dniu 11 stycznia 2016 roku odbyło się II noworoczne spotkanie kadry kierowniczej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji z przedstawicielami świata biznesu, a w tym członkami Zespołu Doradców i Pracodawców, powołanego przy Radzie Wydziału. Spotkanie zostało zorganizowane przez WNoŻCziK i Polską Federację Producentów Żywności-Zespół Pracodawców.
W powitaniu skierowanym do uczestników, dziekan Wydziału – prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, podziękowała wszystkim za liczne przybycie, co uznać można za dowód coraz większej świadomości konieczności współpracy między nauką a gospodarką, a dyrektor generalny PFPŻ – mgr inż. Andrzej Gantner, nawiązał do dotychczasowego udziału przedstawicieli biznesu w działalności WNoŻCziK oraz wspomniał o planowanym wspólnym uruchomieniu nowego kierunku studiów II stopnia o charakterze praktycznym, którego celem będzie kształcenie wysokospecjalistycznej kadry zarządzającej przedsiębiorstwami sektora żywnościowego i pokrewnych branż.
Uczestnicy spotkania bardzo pozytywnie ocenili dotychczasową współpracę z Wydziałem, deklarując dalszy jej rozwój dla dobra obu stron, a zwłaszcza tak postulowanej innowacyjności nauki i gospodarki, możliwej między innymi dzięki aplikacyjności badań naukowych i transferowi wiedzy.
Spotkanie władz Uczelni z przedstawicielami organizacji gospodarczych
21.05.2014 odbyło się spotkanie władz Uczelni z przedstawicielami organizacji gospodarczych w ramach Projektu nr KSI – POKL.04.01.01 – 00 -051/11 – 00
„Podnoszenie jakości zarządzania zasobami SGGW”. Tematem spotkania była ”Rola pracodawców kluczowych i ich wpływ na doskonalenie jakości kształceniaPo części oficjalnej seminarium, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji odbyły się robocze spotkania zaproszonych przedsiębiorców z naukowcami. Dyskusje miały wymiar praktyczny, a uwagi dotyczyły programów nauczania studentów. Seminarium było inspirującym wydarzeniem, zarówno dla władz Wydziałów Uczelni, jak i dla samych przedsiębiorców oraz doskonałą okazją do wymiany poglądów.