Usługa matematycznego modelowania terminów przydatności i bezpieczeństwa żywności
Spółka ProgFood, na bazie licencjonowanych wyników badań prowadzonych w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, wykorzystuje i rozwija technologię szacowania terminów przydatności i bezpieczeństwa żywności w oparciu podstawy naukowe mikrobiologii prognostycznej. W ramach otrzymanego grantu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (POPW.01.01.02-06-0138/20) firma jako pierwsza w Polsce zaoferuje komercyjne, tego rodzaju usługi dedykowane podmiotom z branży spożywczej. Zespół pod przewodnictwem dr inż. Elżbiety Rosiak planuje rozwijać zgromadzone dotychczas know-how we współpracy z wiodącymi ośrodkami innowacyjności w kraju, w tym w ramach zawartej umowy ramowej o współpracy z SGGW. W chwili obecnej trwają przygotowania do realizacji procesu inwestycyjnego, zaś działalność operacyjna ProgFood rozpocznie się w III kwartale 2022 roku.
Całkowity koszt projektu: 1 161 057,54 zł
Czas realizacji projektu: 09-2021-08.2022