Spotkanie Kick-off, rozpoczynające międzynarodowy projekt z europejskiego Programu Horyzont
SGGW Witryn / Home / Aktualności / Spotkanie Kick-off, rozpoczynające międzynarodowy projekt z europejskiego Programu Horyzont
W dniach 11-12.09.2025 w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW odbyło się spotkanie Kick-off, rozpoczynające oficjalnie międzynarodowy projekt z europejskiego Programu Horyzont, pt: „4SIR2: A SUSTAINABLE, CONSUMER-CENTRIC ECOSYSTEM FOR FRUIT BUBBLE SMOOTHIE PRODUCTION”.
Koordynatorem głównym projektu jest dr Ewa Kochańska, prezes Pro-Akademia RIC Polska wraz z Zespołem.
Liderem ze strony SGGW jest dr hab. Dorota Zielińska, prof. SGGW.
Wykonawcami w projekcie są pracownicy Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka: dr hab. Katarzyna Neffe-Skocińska, dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW, dr inż. Michał Oczkowski, dr inż. Tomasz Królikowski oraz oraz dr hab. Ewa Długosz z Instytutu Medycyny Weterynaryjnej. Zespół SGGW będzie zaangażowany w 2 zadania badawcze (WP4 i WP5), których celem jest wykazanie wpływu zaprojektowanych prozdrowotnych napojów na mikrobiotę jelitową dzieci z otyłością w warunkach in vitro i in vivo.
Streszczenie projektu:
Głównym celem projektu 4Sir2 jest wprowadzenie rewolucyjnych postępów technologicznych zarówno w uprawie winogron, jak i w przemyśle przetwórczym, a także w produkcji napojów prozdrowotnych. W ramach projektu 4Sir2 planuje się wprowadzić innowacje i zaprojektować i opracować nowatorski napój 4Sir2 smoothie, mający na celu zapobieganie otyłości u dzieci. Jednocześnie celem jest ustalenie zrównoważonych procesów w przemyśle przetwórstwa winogron w całej Unii Europejskiej i poza nią. Projekt będzie zintegrowanym podejściem do ekosystemu związanego z wykorzystaniem wytłoków winogronowych do produkcji prozdrowotnego napoju. W ramach projektu będą prowadzone prace nad: wpływem wybranych technologii suszenia produktów ubocznych przetwórstwa winogron na zawartość związków bioaktywnych, kluczowych dla produkcji 4sir2 smoothie, opracowaniem metod badawczych: ekstrakcji, frakcjonowania i separacji aktywatorów sirtuin z wytłoków czerwonych winogron oraz opracowaniem badań nutrigenomicznych 4Sir2 smoothie w celu oceny wpływu 4Sir2 smoothie na redukcję masy ciała i poprawę stanu zdrowia dzieci z otyłością. Cele projektu zostaną osiągnięte dzięki współpracy prowadzonej w międzynarodowym konsorcjum składającym się z 15 Partnerów z UE oraz krajów towarzyszących.
Partnerami / konsorcjantami są:
- SGGW WARSAW UNIVERSITY OF LIFE SCIENCES SGGW Poland
- LATVIJAS VALSTS KOKSNES KIMIJAS INSTITUTS LSIWC Latvia
- AVIPE-ASSOCIACAO DE VITICULTORES DO CONCELHO DE PALMELA Avipe Portugal
- Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków KUPS Poland
- LUKASIEWICZ RESEARCH NETWORK-NEW CHEMICAL SYNTHESES INSTITUTE Ł-INS Poland
- UNIVERSITAET HOHENHEIM UHOH Germany
- Celabor SCRL Celabor Belgium
- INSTITUTE FOR MATERNAL HEALTH CENTRE OF POLAND PMMH-RI Poland
- TYMBARK-MWS Sp. z o.o. Tymbark-MWS Poland
- Intreprinderea Mixta Vinaria Purcari srl Purcari Moldova
- Better Organizations LTD BetOrg United Kingdom
- Centrum Prawa Zywnosciowego i Produktowego (limited partnership) FL Poland
- Veltha Veltha Belgium
- UNIVERSITA DEGLI STUDI DELLA TUSCIA UniTUS Italy
- UNIVERSITY OF WESTERN MACEDONIA UOWM UoWM Greece

Facebook
LinkedIn
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies