W Instytucie Nauk o Żyieniu Człowieka realizowany jest projekt: Międzynarodowa jakość edukacji w zakresie bezpieczeństwa żywności ekologicznej (SAFE-ORGfood – Transnational Quality Education for Organic Food Safety)
Projekt No. 2020-1-PL01-KA203-081809
Instytucja finansująca: Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji, Narodowa Agencja programu Erasmus+ (FRSE)
Czas realizacji: 1.12.2020 – 30.11.2022
Uczestnicy konsorcjum: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Koordynator); University of Applied Sciences (Niemcy), Universita Degli Studi Della Tuscia (Włochy), Estonian University Of Life Sciences (Estonia), University Of Zagreb (Chorwacja) (Partnerzy).
Cele i działania projektu: Celem projektu jest opracowanie, wdrożenie i szerokie upowszechnianie innowacyjnych, kompleksowych materiałów edukacyjnych z zakresu bezpieczeństwa żywności w produkcji ekologicznej, a w konsekwencji podniesienie jakości i efektywności nauczania uniwersyteckiego w tym obszarze.
Podjęte w projekcie działania obejmują dogłębną analizę wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności wśród interesariuszy ekologicznych, a następnie opracowywanie materiałów edukacyjnych w postaci podręcznika z teoretycznymi podstawami bezpieczeństwa żywności w produkcji ekologicznej oraz gotowymi do wdrażania praktycznymi rozwiązaniami w tym zakresie. Zostaną również opracowane materiały e-learningowe i wideo on-line na temat bezpieczeństwa żywności w produkcji ekologicznej, które na koniec będą wdrażane w codzienne zajęcia dydaktyczne na uczelniach partnerskich oraz propagowane podczas wydarzeń upowszechniających projekt w każdym z krajów konsorcjum.
Dzięki ponadnarodowemu charakterowi działań możliwa jest eksploracja, analiza i zestawienie największych atutów zaangażowanych w projekt uniwersytetów w zakresie różnych metod i strategii nauczania. Wyniki projektu i działania wdrożeniowe bez wątpienia przybliżą obecne szkolnictwo wyższe UE w kierunku bezpiecznej produkcji ekologicznej i zaspokojenia potrzeb społecznych (również w odniesieniu do celów zrównoważonego rozwoju), a także w kierunku potrzeb rozwijającego się całego europejskiego rynku żywności ekologicznej.
Link to strony www projektu: http://safe-orgfood.eu
Link do FB projektu: https://www.facebook.com/SAFEORGfood/
Budżet projektu: 104.720,00 EUR
Koordynator projektu: Dr hab. Joanna Trafiałek, prof. SGGW, e-mail: joanna_trafiałek@sggw.edu.pl; Tel. +48 22 5937082, +48 506 609 677.
Pracownicy Instytutu zaangażowani w realizację projektu: dr hab. Dominika Średnicka-Tober (vice-koordynator), prof. SGGW, prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, dr hab. prof. SGGW Ewelina Hallmann i dr hab. prof. SGGW Renata Kazimierczak.