Organic farming innovations network Europe / Europejska sieć innowacji w rolnictwie ekologicznym
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka we współpracy z Instytutem Rolnictwa SGGW, dzięki wsparciu Unii Europejskiej realizuje projekt OH-FINE „Organic farming innovations network Europe / Europejska sieć innowacji w rolnictwie ekologicznym”.
Koordynatorem z ramienia SGGW jest prof. dr hab. Renata Kazimierczak z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej.
Projekt OH-FINE ma na celu wspólne tworzenie i dzielenie się wiedzą między naukowcami i producentami żywności. W ramach tego projektu zostaną zidentyfikowane na szczeblu europejskim skuteczne, zdrowe, ekologiczne oraz możliwe do zastosowania alternatywy dla produkcji żywności w małych gospodarstwach. Wszystkie wypracowane rozwiązania zostaną następnie rozpowszechnione i szeroko udostępnione zainteresowanym stronom.
Czas trwania projektu OH-FINE wynosi 48 miesięcy. Jest on finansowany przez Unię Europejską w ramach: HORIZON-CL6-2024-GOVERNANCE-01 Science, Research and Innovations (Organic farming thematic networks to compile and share knowledge ready for practice) oraz przez Staatssekretariat für Bildung, Forschung und Innovation SBFI.
Projekt koordynowany jest przez Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas – CSIC, Salamanca, Spain (IRNASA-CSIC), a partnerami jest 17 europejskich instytucji.
Całkowita wartość projektu wynosi 3 823 348,57 Euro. Realizacja projektu, poprzez dynamiczne podejście do transferu wiedzy, przyczyni się rozpowszechniania najlepszych praktyk i innowacji w produkcji ekologicznej na poziomie europejskim, aby dostosować się do celów strategii Farm to Fork, polegających na osiągnięciu w UE 25% ekologicznych gruntów rolnych do 2030 r.