Konsultacje publiczne KE
Komisja Europejska dostrzegła, że obecny system produkcji żywności to źródło pogłębiającego się kryzysu klimatycznego, utraty jakości życia, spadku bioróżnorodności, kryzysu zdrowotnego oraz zanieczyszczeń powietrza, gleb i wody. Samodzielne próby zmian są nieskuteczne i nieadekwatne do potrzeby działania zarówno na poziomie unijnym, jak i krajowym. Tym samym do 21 lipca strony zainteresowane mogą wziąć udział w Konsultacjach Publicznych KE nt. zrównoważonego unijnego systemu żywnościowego, który w sposób kompleksowy i spójny ma za zadanie wprowadzić obligatoryjne i systemowe ramy polityki żywnościowej zgodnie z zapisami strategii Od pola do stołu.
Każdy z nas może w tej sprawie się wypowiedzieć. Aby wziąć udział w konsultacjach wystarczy kliknąć na przygotowaną przez Green REV Institute, Akcja Demokracja oraz Koalicja Future Food 4 Climate instrukcję KLIKNIJ TUTAJ
Wypełnienie ankiety zajmie paręnaście minut, a dzięki temu każdy z nas może mieć wpływ na:
– zwiększenie znaczenia żywności sezonowej i lokalnej;
– przełożenie odpowiedzialności ze strony konsumenckiej na osoby decyzyjne i producentów żywności;
– zwiększenie inwestycji na rzecz zrównoważonych metod produkcji żywności;
– zwiększenie czytelności realizacji celów zrównoważonego rozwoju.
Ostateczny czas przesłania ankiety to 21 lipca 24:00.