Konferencja żywieniowa – FENS2023
W dniach 14-17 listopada 2023 r. w Belgradzie odbyła się największa tegoroczna konferencja żywieniowa w Europie – FENS2023, organizowana przez Federację Europejskich Towarzystw Żywieniowych, której członkiem jest Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych.
Podczas trwających 4 dni obrad można było posłuchać inspirujących wypowiedzi najlepszych specjalistów z całego świata w 10 różnych zakresach tematycznych:
- żywienie na przestrzeni życia;
- żywienie, metabolizm i choroby przewlekłe;
- badania, przewodniki i zalecenia dietetyczne;
- nowe technologie w badaniach żywieniowych;
- żywienie personalizowane;
- żywienie i środowisko;
- zrównoważenie i różnorodność;
- nauki o żywności;
- bioaktywne składniki diety;
- edukacja żywieniowa, konsumenci i praktycy;
- kulturalne, społeczne i behawioralne aspekty diety i żywienia.
Nasz Instytut był reprezentowany przez liczne grono pracowników: prof. dr hab. Jadwigę Hamułkę, prof. dr hab. Marzenę Jeżewską-Zychowicz, prof. dr hab. Ewę Rembiałkowską, prof. dr hab. Agatę Wawrzyniak, dr hab. Małgorzatę Drywień, prof. SGGW, dr hab. Renatę Kazimierczak, prof. SGGW, dr Klaudię Kopczyńską, dr Huberta Dobrowolskiego, mgr Ritę Góralską-Walczak i mgr Justynę Obidzińską.
Nasi pracownicy zaprezentowali 15 posterów i 6 wystąpień ustnych! Ponadto prof. dr hab. Jadwiga Hamułka przewodniczyła sympozjum zorganizowanym przez FENS, a dr Klaudia Kopczyńska i dr Hubert Dobrowolski mieli zaszczyt współprowadzić 2 sesje posterowe.
Z kolei prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska oraz dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW, przewodniczyły sympozjum organizowanemu przez The International Research Association for Organic Food Quality and Health (FQH).
Prof. dr hab. Jadwiga Hamułka dbała również o niezwykle wysoki poziom merytoryczny konferencji będąc członkiem głównego Komitetu Naukowego konferencji