Konferencja: Oczekiwane kompetencje w branży spożywczej w kontekście aktualnej i prognozowanej sytuacji gospodarczej oraz trendów konsumenckich
Instytut Nauk o Żywieniu Czlowieka i Instytut Nauk o Żywności zapraszaja na Konferencję pn. “Oczekiwane kompetencje w branży spożywczej w kontekście aktualnej i prognozowanej sytuacji gospodarczej oraz trendów konsumenckich. Podsumowanie działań Sektorowej Rady ds. Kompetencji w sektorze żywności wysokiej jakości”, która odbędzie się w dn. 29 listopada 2022 r. w Warszawie w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Obejrzyj nagrania z konferencji film
Oba Instytuty są partnerem w projekcie „Sektorowa Rada ds. Kompetencji w sektorze żywności wysokiej jakości”, którego liderem jest Polska Federacja Producentów Żywności – Związek Pracodawców, który kończy się 31 grudnia 2022 roku.
Program wydarzenia:
- 10:00-11:45 I część konferencji
- 10:00-10:10 Powitanie uczestników konferencji – prelegent: Animator Rady prof. Krystyna Gutkowska
- 10:10-10:30 Sektorowa Rada ds. kompetencji sektor żywności wysokiej jakości – idee, istota działania, efekty – prelegent: Przewodniczący Rady Andrzej Gantner
- 10:30-10:55 Inflacja: ceny żywności oraz implikacje dla konsumentów – prelegent: Jakub Jakubczak, analityk sektora rolno-spożywczego
- 10:55-11:20 Krzyk czarnych łabędzi i tupot szarych nosorożców. Scenariusze przyszłości na przykładzie projektu Lubelski Rynek Pracy 2030 – prelegent: Lucjan Paszkiewicz, CAPFUL
- 11:20-11:45 Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego w sektorze żywność wysokiej jakości – co o branży mówią wyniki badań – prelegent: Adriana Skorupska, PARP oraz Agnieszka Szczurek, Ośrodek Ewaluacji
- 11:45-12:10 Przerwa kawowa
- 12:10-14:35 II część konferencji
- 12:10-12:35 Sektorowa rama kwalifikacji jako narzędzie definiowania i kształtowania kompetencji – prelegent: Piotr Klatta, IBE
- 12:35-13:00 Sektorowa Rama Kwalifikacji dla Przetwórstwa Żywności – jakie korzyści i wnioski dla branży – prelegent: Andrzej Wojciechowicz, koordynator prac SKR PŻ
- 13:00-13:20 Dobre praktyki we współpracy szkół z pracodawcami – perspektywa placówek edukacyjnych – prelegent: Animator Rady prof. Krystyna Gutkowska
- 13:20-13:40 Dobre praktyki we współpracy szkół z pracodawcami – perspektywa pracodawców – prelegent: dr inż. Barbara Groele, KUPS
- 13:40-14:05 Istota kształcenia praktycznego/dualnego dla pracodawców. Jak kształtować umiejętności praktyczne wśród przyszłych i obecnych pracowników sektora – prelegent: dr hab. Andrzej Półtorak, prof. SGGW
- 14:05-14:30 System Rad ds. Kompetencji odpowiedzią na braki kompetencyjne pracowników – prelegent: do potwierdzenia, PARP
- Lunch 14:30-15:00
Formularz rejestracji na konferencję dostępny jest na stronie: http://rada-zywnosc.pfpz.pl/konferencja-29112022-oczekiwane-kompetencje-w-branzy-spozywczej-w-kontekscie-aktualnej-i-prognozowanej-sytuacji-gospodarczej-oraz-trendow-konsumenckich-podsumowanie-dzialan-sektorowej-rady-ds-kompetencji-w-sektorze-zywnosci-wysokiej-jakosci-20483 (prosimy o dokonywanie rejestracji)
Wydarzenie organizowane jest przez Sektorową Radę ds. Kompetencji – sektor żywności wysokiej jakości.
Działanie realizowane jest w ramach projektu nr UDA-POWR.02.12.00-00-SR02/18 dofinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020.