Konferencja Junior-Edu-Żywienie
13 września 2022 r., Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka zorganizował jednodniową Konferencję nt. „Edukacja żywieniowa w szkołach podstawowych – doświadczenia i wyzwania”
Konferencja odbyła się w związku z realizacją zadania pt. „Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych. Akronim: Junior – Edu-Żywienie (JEŻ)”, finansowanego ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki na podstawie Umowy nr MEiN/2022/DPI/96 z dnia 07.03.2022 r., Działanie nr 1.
W wydarzeniu tym wzięli udział przedstawiciele instytucji naukowych zaangażowanych w Program edukacji żywieniowej Junior-Edu-Żywienie oraz szkół podstawowych do których kierowany jest projekt.
Cele, założenia, sposób realizacji i wyzwania programu przedstawiły prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, kierownik projektu w SGGW oraz mgr Monika Wiktorska, kierownik projektu w NIZP PZH-PIB.
W sesji „Wybrane problemy żywienia dzieci i młodzieży szkolnej oraz propozycje organizacji żywienia w placówkach szkolnych” wystąpili:
- dr inż. Katarzyna Wolnicka, NIZP PZH-PIB, z prezentacją Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
- dr hab. inż. Joanna Sadowska, prof. ZUT Szczecin, z prezentacją Zaburzenia odżywiania dzieci i młodzieży
- prof. dr hab. Janusz Adamowski, Uniwersytet Warszawski, z prezentacją Media w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych – szanse
i zagrożenia - dr hab. Anna Harton, SGGW w Warszawie, z prezentacją Znaczenie relacji uczelnia – szkoła w kształtowaniu i realizacji edukacji
żywieniowej uczniów - mgr Piotr Górski, Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 45 w Białymstoku, z prezentacją Organizacja żywienia w szkole – mocne i słabe strony różnych
rozwiązań organizacyjnych w praktyce
W panelu dyskusyjnym, który odbył się w drugiej części konferencji poruszono zagadnienia roli organizacji samorządowych, placówek oświatowych i naukowych oraz producentów żywności w kształtowaniu prawidłowych zachowań żywieniowych dzieci i młodzieży szkolnej oraz przyszłość edukacji żywieniowej w polskim systemie oświatowym. W panelu dyskusyjnym udział wzięli:
- prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, SGGW
- mgr Sylwester Kolibabski, Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 154 w Warszawie
- mgr Dorota Majchrzyk, Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 18 w Kielcach
- mgr Małgorzata Litwin, nauczyciel Szkoła Podstawowa nr 289 w Warszawie
- mgr Małgorzata Bzdyra, nauczyciel Szkoła Podstawowa nr 3 w Tarnobrzegu
- mgr Grażyna Lamczyk, wójt gminy Dębowa Kłoda
- prof. dr hab. Wiesław Przybylski, wójt gminy Brańszczyk
- dr inż. Andrzej Gantner, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
- mgr Baszar El-Helou, NIZP PZH-PIB
- dr Tomasz Wicha, przedstawiciel Ministerstwa Edukacji i Nauki
Całość wydarzenia transmitowana była on-line, a nagrania z konferencji dostępne są na kanale Nauka Science SGGW
Relacja fotograficzna jest dostępna na stronie Wydziału.