Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej wspiera wprowadzanie zdrowej diety w Regionie Bałtyku
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego jest partnerem naukowym międzynarodowego projektu „StratKIT – Innovative Strategies for Public Catering: Sustainability Toolkit across Baltic Sea Region”.
Jego celem jest opracowanie wytycznych, które ułatwią wprowadzenie zdrowej diety do żywienia zbiorowego – szczególnie w stołówkach szkolnych.
SGGW wraz z Urzędem Miasta w Rybniku będzie realizowało pilotaż w trzech miejskich szkołach.
Koordynatorem projektu jest dr hab. Renata Kazimierczak, wykonawcami prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska i mgr Rita Góralska-Walczak.
Przedstawicielem projektu ze strony Urzędu Miasta w Rybniku jest mgr Monika Kubisz.
Projekt, którego liderem jest Uniwersytet w Helsinkach – z budżetem ok. 8 mln zł – będzie realizowany do czerwca 2021 roku w ramach programu INTERREG Region Morza Bałtyckiego. Bierze w nim udział 13 partnerów projektu – z sześciu krajów Bałtyckich – oraz 10 partnerów stowarzyszonych z sektorów administracji publicznej i usług cateringowych, ośrodków badawczych i branży doradczej.
W ramach projektu zostanie wypracowany zestaw rozwiązań, który będzie łatwy do zastosowania przez zainteresowane ośrodki Regionu Bałtyckiego. Zebrane rozwiązania „toolkit” zostaną przetestowane pilotażowo we wszystkich krajach partnerskich.
W Polsce pilotaż będzie realizowany już od jesieni w trzech stołówkach szkolnych w Rybniku, w ścisłej współpracy z SGGW: ratusz zaproponuje placówki, w których odbędą się m.in pomiary marnowania żywności i szkolenia dla personelu kuchennego, natomiast SGGW opracuje metodologię pilotażu.
Budżet projektu SGGW wynosi 79.169,59 E
Zachęcamy do zapoznania się ulotką informacyjną projektu – tutaj
W celu bieżącego śledzenia postępów projektu zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej