Kampania informacyjna: Nie marnuj żywności – szkoda planety
W dniu 4.10.2022 r. odbyła się konferencja prasowa ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka oraz dr hab. Beaty Bilskiej dotycząca kampanii informacyjnej pn. „Nie marnuj żywności – szkoda planety”. Celem kampanii jest upowszechnianie wśród konsumentów i producentów wiedzy na temat przeciwdziałania marnowaniu żywności. Z badań zespołu SGGW wykonanych w ramach projektu pt. „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności” (akronim PROM) wynika, że aż 60% zmarnowanej żywności w całym łańcuchu żywnościowym pochodzi z gospodarstw domowych. Tygodniowo w każdym polskim gospodarstwie domowym wyrzuca się średnio 3,9 kg żywności, a do najczęściej marnowanych produktów należą: pieczywo, owoce i warzywa, produkty mleczne.
Zaprezentowana na konferencji innowacyjna procedura MOST ułatwia podjęcie decyzji i przekazywanie produktów żywnościowych na cele społeczne, przyczyniając się tym samym do ograniczenia marnotrawstwa żywności na poziomie przedsiębiorstw.