Oferta dla przemysłu
Szkolenia z zakresu technologii gastronomicznej, higieny żywności i obsługi konsumenta.
Ocena jakości produktów pochodzenia zwierzęcego.
Doradztwo dla zakładów przemysłu spożywczego w zakresie higieny i zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
Ocena stanu higienicznego środowiska produkcji żywności.
Analizy mikrobiologiczne produktów żywnościowych w kierunku grup mikroorganizmów odpowiedzialnych za psucie żywności, jak również mikroorganizmów chorobotwórczych.
Zastosowanie bakterii probiotycznych i potencjalnie probiotycznych (szczepy z własnej kolekcji) do projektowania nowych produktów żywnościowych.
Parametryzacja warunków panujących w żywności i ocena przeżywalności szczepów probiotycznych w żywności.
Ocena przeżywalności szczepów probiotycznych w czasie symulowanego trawienia in vitro w przewodzie pokarmowym z wykorzystaniem aparatu SHIME.
Konsultacje przy wdrażaniu systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności.
Audyty przedcertyfikacyjne.
Ekspertyzy związane z prawidłowością rozwiązań funkcjonalnych oraz wyposażenia zakładów gastronomicznych różnego typu
Badania żywności i surowców żywnościowych z wykorzystaniem technik chromatograficznych i spektrofotometrycznych:
- Analiza składu i zawartości kwasów tłuszczowych (z uwzględnieniem nienasyconych kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans, kwasów nieparzystych i rozgałęzionych izo i anteizo).
- Wykrywanie składu i jakości oraz zafałszowań tłuszczu mlecznego oraz olejów z wykorzystaniem techniki chromatografii gazowej.
- Analiza składu triacylogliceroli.
- Badanie profilu związków lotnych i aromatów z wykorzystaniem techniki GC/MS.
- Badania właściwości przeciwutleniających z wykorzystaniem technik spektrofotometrycznych.
- Oznaczenia produktów Reakcji Maillarda techniką spektrofotometryczną.
- Badania jakości barwników karmelowych techniką spektrofotometryczną.
Inne badania chemiczne jakości żywności:
- Analiza zawartości produktów utleniania lipidów z wykorzystaniem metod: liczby nadtlenowej, liczby anizydynowej, oznaczania sprzężonych dienów i trienów.
- Oznaczanie liczby kwasowej olejów.