Współpraca międzynarodowa
Współpraca w zakresie staży naukowych:
- Ośrodki uczestniczące:
The University of British Columbia. Food Nutrition and Health Program, Faculty of Land and Food Systems, The University of British Columbia, Vancouver, BC V6T 1Z4, Canada
Zakres współpracy:
07.2019-12.2019 – wyjazd stażowy dr hab. Marcina Kurka w ramach programu Fundacji A. Dekabana
Efekty współpracy (1 publikacja):
Kurek, M. A., & Pratap-Singh, A. (2020). Plant-Based (Hemp, Pea and Rice) Protein–maltodextrin combinations as wall material for spray-drying microencapsulation of hempseed (Cannabis sativa) oil. Foods, 9(11), 1707.
Współpraca w zakresie badań i przygotowania publikacji naukowych
- Ośrodki uczestniczące:
Department of Grain Technology and Grain Business, Odessa National Academy of Food Technologies, Odessa, Ukraine
Zakres współpracy:
dr Natalia Sokolova – tygodniowy staż 11.2017 w Katedrze Techniki i Projektowania Żywności
Efekty współpracy (1 publikacja):
Kurek, M. A., & Sokolova, N. (2019). Optimization of bread quality with quinoa flour of different particle size and degree of wheat flour replacement. Food Science and Technology, 40, 307-314.
- Ośrodki uczestniczące:
Institute of Food and Nutriceutical Science, School of Agriculture and Biology, Shanghai Jiao Tong University, Dongchuan Road 800, Shanghai, 200240, China (dr Yuge Niu)
Zakres współpracy:
Wspólne badania w zakresie pomiarów właściwości preparatów błonnikowych
Efekty współpracy (2 publikacje):
Kurek, M. A., Karp, S., Wyrwisz, J., & Niu, Y. (2018). Physicochemical properties of dietary fibers extracted from gluten-free sources: quinoa (Chenopodium quinoa), amaranth (Amaranthus caudatus) and millet (Panicum miliaceum). Food Hydrocolloids, 85, 321-330.
Moczkowska, M., Karp, S., Niu, Y., & Kurek, M. A. (2019). Enzymatic, enzymatic-ultrasonic and alkaline extraction of soluble dietary fibre from flaxseed–A physicochemical approach. Food Hydrocolloids, 90, 105-112.
- Ośrodki uczestniczące:
Nofima, Norwegian Institute for Food, Fisheries and Aquaculture Research, PB 210, N-1431 Aas, Norway (dr Anne Rieder)
Zakres współpracy:
Badania w zakresie pomiarów masy cząsteczkowej błonnika owsianego o wysokiej zawartości błonnika z wykorzystaniem nowatorskich metod oczyszczania
Efekty współpracy (1 publikacja):
Kurek, M. A., Karp, S., Stelmasiak, A., Pieczykolan, E., Juszczyk, K., & Rieder, A. (2018). Effect of natural flocculants on purity and properties of β-glucan extracted from barley and oat. Carbohydrate Polymers, 188, 60-67.