- Ustalenie fizjologicznych podstaw i schematów postępowania dietetycznego w różnych stanach metabolizmu zarówno u osób zdrowych, z grup ryzyka schorzeń dietozależnych i u osób chorych, w różnym wieku i w różnym stanie odżywienia.
- Ocena czynników prognostycznych (wskaźniki przemian metabolicznych, poziomy hormonów) skuteczności terapii u osób z przewlekłymi chorobami wymagającymi stosowania dietoterapii.
- Indywidualne i grupowe porady dietetyczne dla dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących, osób o zwiększonej aktywności fizycznej oraz osób z różnymi schorzeniami i niedoborami pokarmowymi.
- Oznaczenie i ocena spoczynkowych, poposiłkowych i związanych z aktywnością ruchową wydatków energetycznych u osób o różnej aktywności fizycznej i w różnym stanie zdrowia. Ocena zdolności wysiłkowej organizmu (badania respirometryczne, spirometryczne, akcelerometryczne).
- Oznaczanie i ocena wpływu czynników żywieniowych na lipemię i glikemię poposiłkową u osób w różnym stanie zdrowia, w tym oznaczanie indeksu glikemicznego żywności i posiłków (w tym z wykorzystaniem systemu stałego monitorowania glikemii). Określanie odczucia głodu, sytości i wypełnienia w zależności od rodzaju zastosowanego posiłku.
- Kompleksowa analiza wpływu różnych czynników środowiskowych, przyjmowanych suplementów oraz sposobu żywienia na metabolizm człowieka z wykorzystaniem nowoczesnych technik analitycznych (metabolomika niecelowana).
- Ocena stanu zdrowia z wykorzystaniem badań tonometrii naczyń krwionośnych.
- Ocena nietolerancji pokarmowych z wykorzystaniem testu wodorowego
- Ocena wykorzystania składników pokarmowych i ich wpływu na proces trawienia.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok