Kierownik Katedry
dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW e-mail: ewa_lange@sggw.edu.pl tel.: 22 59 37 025 mgr inż. Jolanta Krusiec, pokój nr 095, tel.: 22 59 37 018, fax: 22 59 37 018 e-mail: kd@sggw.edu.plSekretariat
Główne kierunki badawcze
- Badania nad wpływem składników odżywczych (poziom i rodzaj tłuszczu, poziom białka i węglowodanów oraz antyoksydantów w diecie) na aktywność tarczycy, kory nadnerczy i enzymów tworzących potencjał antyoksydacyjny w organizmie mające na celu profilaktykę żywieniową oraz właściwą dietoterapię otyłości, miażdżycy, insulinoniezależnej cukrzycy oraz przewlekłej niewydolności nerek. Porównanie dynamiki wykorzystania składników pokarmowych przy różnych poziomach żywienia oraz określenie zdolności adaptacyjnych organizmu do zmiany sposobu żywienia.
- Wpływ częstotliwości posiłków, rodzaju i formy aminokwasów w diecie (wolne i związane) na wykorzystanie białka i poposiłkowe utlenianie leucyny i metioniny.
- Ocena sposobu żywienia, znaczenie poradnictwa dietetycznego w zmianie zachowań żywieniowych osób chorych na przewlekłe choroby metaboliczne i dietozależne (otyłość, cukrzyca, hiperlipidemie, nadciśnienie, marskość wątroby, osteoporoza, alergie i nietolerancje pokarmowe, celiakia, dietozależne choroby rzadkie, choroby nowotworowe).
- Ocena wydatków energetycznych (spoczynkowych, związanych z aktywnością fizyczną i termogenezą poposiłkową) u osób zdrowych o różnej aktywności fizycznej i u osób chorych.
Główne osiągnięcia
- Określenie zależności między statusem metabolicznym i hormonalnym osób z nadwagą i otyłością a odpowiedzią na interwencję żywieniową.
- Zbadanie wpływu nanocząstek srebra na spermatogenezę i potencjał antyoksydacyjny.
- Zbadanie potrzeb energetycznych osób ze schorzeniami neurodegeneracyjnymi.
- Scharakteryzowanie zmian w metabolizmie białka, aktywności tarczycy i wewnątrzwydzielniczej aktywności białej tkanki tłuszczowej u osób w różnych stadiach przewlekłej choroby nerek pod wpływem diet różniących się poziomem i składem białka.
- Scharakteryzowanie przeciwzapalnego działania beta glukanów owsa w układzie pokarmowym.
Przedmioty realizowane w katedrze
Anatomia człowieka; biochemia żywienia; dietetyka; dietetyka pediatryczna; diagnostyka laboratoryjna; dietoterapia; dietoprofilaktyka; diety niekonwencjonalne; etnodietetyka; farmakologia i farmakoterapia; fizjologia człowieka; fizjologia człowieka i środowiskowe uwarunkowania zdrowia; fizjologia ssaków; interakcja leków z żywnością; kliniczny zarys chorób; kwalifikowana pierwsza pomoc; metabolizm białka i energii; nutrition and fitness; nutrition and public health; ochrona zdrowia; patologia kliniczna; podstawy dietetyki; podstawy genetyki dla żywieniowców; poradnictwo dietetyczne; programy promocji zdrowia; regulacja metabolizmu; środowiskowe uwarunkowania fizjologii roślin i zwierząt; wybrane problemy żywienia dietetycznego; żywienie kliniczne; żywienie w sporcie, fizjologia i żywienie w sporcie; seminaria dyplomowe na I i II stopniu studiów
Pracownicy
Nauczyciele akademiccy
prof. dr hab. Dominika Głąbska, tel. 22 59 37 126, pok. 097, dominika_glabska@sggw.edu.pl
prof. dr hab. Dariusz Włodarek, tel. 22 59 37 024, pok. 093, dariusz_wlodarek@sggw.edu.pl
dr hab. Katarzyna Dziendzikowska, prof. SGGW. tel. 22 59 37 033, pok. 2094, katarzyna_dziendzikowska@sggw.edu.pl
dr hab. Lucyna Kozłowska, prof. SGGW, tel. 22 59 37 017, pok. 2093, lucyna_kozlowska@sggw.edu.pl
dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW, tel. 22 59 37 025, pok. 094, ewa_lange@sggw.edu.pl
dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak, prof. SGGW, tel. 22 59 37 022, pok. 2091, joanna_myszkowska_ryciak@sggw.edu.pl
dr hab. Danuta Gajewska, tel. 22 59 37 021, pok. 2090, danuta_gajewska@sggw.edu.pl
dr hab. Anna Harton, tel. 22 59 37 022, pok. 2091, anna_harton@sggw.edu.pl
dr Paulina Kęszycka, tel. 22 59 37 021, pok. 2090, paulina_keszycka@sggw.edu.pl
dr inż. Aleksandra Kołota-Burdzy, tel. 22 59 37 186, pok. 096, aleksandra_kolota@sggw.edu.pl
dr Łukasz Kopiasz, tel. 59 37 029, pok.2098, lukasz_kopiasz@sggw.edu.pl
dr inż. Katarzyna Lachowicz, tel. 22 59 37 027, pok. 0119, katarzyna_lachowicz@sggw.edu.pl
dr inż. Michał Oczkowski, tel. 22 59 37 031, pok. 2095, michal_oczkowski@sggw.edu.pl
dr inż. Ewelina Pałkowska-Goździk, tel. 22 59 37 034, pok. 2101, ewelina_palkowska_gozdzik@sggw.edu.pl
dr inż. Małgorzata Stachoń, tel. 22 59 37 027, pok. 0119, malgorzata_stachon@sggw.edu.pl
dr Dominika Skolmowska, tel. 22 59 37 186, pok. 096, dominika_skolmowska@sggw.edu.pl
dr Marta Stelmasiak, tel. 22 59 37 034, pok. 2101, marta_stelmasiak@sggw.edu.pl
Pracownicy naukowi
prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska, tel. 22 59 37 028, pok. 2092, joanna_gromadzka-ostrowska@sggw.edu.pl
Pracownicy dydaktyczni
dr inż. Ewa Fürstenberg, tel. 22 59 37 033, pok. 2094, ewa_furstenberg@sggw.edu.pl
dr inż. Tomasz Królikowski tel. 22 59 37 032, pok. 2095, tomasz_krolikowski@sggw.edu.pl
dr inż. Saeed Bawa – urlop
Doktoranci
mgr Kinga Biernacka-Stefańska, kinga_biernacka-stefanska@sggw.edu.pl
mgr inż. Wojciech Grodzicki, wojciech_grodzicki@sggw.edu.pl
mgr Maria Janowska, maria_janowska@sggw.edu.pl
mgr Marta Miklewska, marta_miklewska@sggw.edu.pl
mgr Zuzanna Kołodziejek, tel. 22 59 37 023, pok. 2075, zuzanna_kolodziejek@sggw.edu.pl
mgr Laura Kuźmin, laura_kuzmin@sggw.edu.pl
mgr Karolina Osowiecka, karolina_osowiecka@sggw.edu.pl
mgr Julia Ponichter, julia_ponichter@sggw.edu.pl
mgr Monika Sijko-Szpańska, tel. 22 59 37 023, pok. 2075, monika_sijko1@sggw.edu.pl
mgr Mateusz Szałajko, tel. 22 59 37 023, pok. 2075, mateusz_szalajko@sggw.edu.pl
mgr Julia Tracz, julia_tracz@sggw.edu.pl
mgr Zofia Utri-Khodadady, zofia_utri@sggw.edu.pl
mgr Katarzyna Woźniak, katarzyna_wozniak@sggw.edu.pl
mgr Jakub Woźniak, jakub_wozniak@sggw.edu.pl
mgr Alicja Zalecińska, alicja_zalecinska@sggw.edu.pl
Specjalista badawczo-techniczny
mgr inż. Jolanta Krusiec, tel 22 59 37 018, pok. 095, jolanta_krusiec@sggw.edu.pl
Emerytowani profesorowie
prof. dr hab. Elżbieta Bartnikowska, tel. 22 59 37 025, pok. 094
prof. dr hab. Lucyna Narojek, tel. 22 59 37 034, pok. 2101
prof. dr hab. Joanna Niegowska, tel. 22 59 37 021, pok. 2090
Adiunkt emerytowany
dr inż. Jacek Bujko, tel. 22 59 37 018, pok. 095