Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji
Kierownik Katedry
dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans, prof. SGGW
e- mail: sylwia_zakowska-biemans@sggw.edu.pl
tel.: 22 59 37 133
Sekretariat
mgr inż. Anna Orzechowska, pokój nr 100
tel.: 22 59 37 136
e-mail: kbrzk@sggw.edu.pl
Główne kierunki badawcze
- Zmiany w poziomie i strukturze konsumpcji z uwzględnieniem roli środowiska gospodarczego i społecznego w ich warunkowaniu.
- Zachowania konsumentów na rynku żywności oraz ich uwarunkowania.
- Ocena rynku żywności i usług w aspekcie ochrony konsumenta z uwzględnieniem regulacji prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz praw konsumentów.
- Możliwości realizacji zrównoważonej konsumpcji żywności z perspektywy różnych uczestników rynku i ich uwarunkowania.
- Identyfikacja społecznych i ekonomicznych uwarunkowań oraz konsekwencji zmian w poziomie spożycia żywności oraz wprowadzania na rynek innowacyjnych produktów żywnościowych.
- Uwarunkowania makro- i mikroekonomiczne funkcjonowania łańcucha żywnościowego.
- Funkcjonowanie przedsiębiorstw sektora żywnościowego z uwzględnieniem zarządzania marką produktu żywnościowego oraz działalności promocyjnej.
- Diagnoza i perspektywy rozwoju usług gastronomicznych i hotelarskich z uwzględnieniem jakości usług oraz możliwości prawidłowego zaspokajania potrzeb konsumenta.
- Systemy identyfikacji produktów żywnościowych w procesie produkcji i dystrybucji oraz stopień ich wdrożenia w przedsiębiorstwach produkujących żywność.
Główne osiągnięcia
- Opracowanie modelu akceptacji innowacyjnych produktów żywnościowych.
- Opracowanie modelu strategii dotyczącej wprowadzania innowacyjnych produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego.
- Opracowanie konceptów innowacyjnych produktów i usług w sektorze żywności i aktywności fizycznej z wykorzystaniem technologii i usług informacyjnych i komunikacyjnych do wykorzystania w realizacji zdrowego stylu życia.
- Przygotowanie opracowań naukowych dotyczących różnych aspektów konsumpcji żywności i usług, w tym monografii naukowych na temat regionalnego zróżnicowania struktury i poziomu spożycia żywności,zmiany zachowań konsumenckich i ich uwarunkowań, ochrony i edukacji konsumentów, handlu detalicznego w Polsce.
Pracownicy
Nauczyciele akademiccy
prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, tel. 22 59 37 134, pok. 105, krystyna_gutkowska@sggw.edu.pl
prof. dr hab. Dominika Guzek, tel. 22 59 37 134, pok. 105, dominika_guzek@sggw.edu.pl
prof. dr hab. Marzena Jeżewska-Zychowicz, tel. 22 59 37 131, pok. 102, marzena_jezewska_zychowicz@sggw.edu.pl
dr hab. Małgorzata Kosicka-Gębska, prof. SGGW, tel. 22 59 37 146, pok. 103, malgorzata_kosicka_gebska@sggw.edu.pl
dr hab. Krystyna Rejman, prof. SGGW, tel. 22 59 37 140, pok. 1121 krystyna_rejman@sggw.edu.pl
dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans, prof. SGGW, tel. 22 59 37 133, pok. 104, sylwia_zakowska_biemans@sggw.edu.pl
dr hab. Jerzy Gębski, tel. 22 59 37 137, pok. 1123 jerzy_gebski@sggw.edu.pl
dr hab. Iwona Kowalczuk, tel. 22 59 37 135 pok. 106, iwona_kowalczuk@sggw.edu.pl
dr hab. Marta Sajdakowska, tel. 22 59 37 145, pok.107, marta_sajdakowska@sggw.edu.pl
dr inż. Ewa Halicka, tel. 22 59 37 141, pok. 1120, ewa_halicka@sggw.edu.pl
dr inż. Joanna Kaczorowska, tel. 22 59 37 141, pok. 1120 urlop
dr inż. Marta Plichta, tel. 22 59 37 141, pok. 1120, marta_plichta@sggw.edu.pl
dr Julita Szlachciuk, tel. 22 59 37 143, pok. 1118, julita_szlachciuk@sggw.edu.pl
dr inż. Monika Świątkowska, tel. 22 59 37 143, pok. 1118, monika_swiatkowska@sggw.edu.pl
dr inż. Robert Zaremba, tel. 22 59 37 138, pok. 1129, robert_zaremba@sggw.edu.pl
Doktoranci
mgr inż. Elwira Gliwska, pok. 1122, elwira_gliwska@sggw.edu.pl
mgr Justyna Zwolińska, pok. 1122, justyna_zwolinska@sggw.edu.pl
Emerytowani profesorowie
prof. dr hab. Stanisław Berger, tel. 22 59 37 142, pok. 1119, stanislaw_berger@sggw.edu.pl
prof. dr hab. Barbara Kowrygo, tel. 22 59 37 140, pok. 1121, barbara_kowrygo@sggw.edu.pl