Inauguracja Roku Akademickiego 2025/26
Dziekan Wydziału Żywienia Człowieka oraz Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie mają zaszczyt zaprosić na Inaugurację Roku Akademickiego 2025/2026 która odbędzie się 2 października 2025 r.
o godzinie 15.00 w Auli Kryształowej przy ul. Nowoursynowskiej 166 w Warszawie.
Wykład inauguracyjny nt. (Nie) oczywista przyszłość polskiego stołu wygłosi Karol Okrasa.
Karol Okrasa to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni swojego pokolenia. Zawodowe szlify zdobywał w hotelu Le Meridien Bristol, gdzie został pierwszym polskim szefem kuchni. Od wrześniu 2010 r. do czerwca 2025 r. prowadził autorską restaurację „Platter by Karol Okrasa” w hotelu Intercontinental w Warszawie.
Styl jego gotowania świetnie znają telewidzowie. Już od lat Karol Okrasa prowadzi popularne programy tj. „Kuchnia z Okrasą”, „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, a ostatnio „Okrasa łamie przepisy” w którym sięga do starych, wypróbowanych przepisów, by odkryć ich smak na nowo.
Oprócz pasji do gotowania jest wielkim miłośnikiem podróży, które są często inspiracją do wprowadzania nowych, oryginalnych i wyszukanych smaków w jego kuchni.
Przez lata kariery zdobył wiele nagród, między innymi nagrodę Chef de L’Avenir w 2008 r przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla najbardziej uzdolnionych młodych szefów kuchni. Wyróżniony tytułem Chef Chalange w 2008 dla najlepszego szefa kuchni międzynarodowej sieci Le Meridien. Laureat nagrody Oskar Kulinarny 2005 w kategorii osobowość kulinarna roku i zdobywca tytułu Hermes 2007 w kategorii osobowość gastronomii. We wrześniu 2011 r. został odznaczony przez Minister Edukacji Narodowej Katarzynę Hall medalem Komisji Edukacji Narodowej, a w listopadzie 2011 r. otrzymał z rąk Ministra Spraw Zagranicznych Radosława Sikorskiego odznakę BENE MERITO. Jest to najważniejsze odznaczenie państwowe przyznawane za zasługi dla promocji polskiej kultury w kraju i zagranicą.
