II edycja konkursu im. Profesor Marii Joanny Radomskiej
W imieniu JM Rektora SGGW, zapraszamy całą społeczność akademicką do wzięcia udziału w głosowaniu w II edycji konkurs im. Profesor Marii Joanny Radomskiej. Głosowanie odbywa się do 15.03.2025 roku.
Miło nam poinformować, do udziału w II edycji konkursu im. Prof. M.J. Radomskiej z Instytutu Nauk o Żywieniu Czlowieka za szczególne osiągnięcia naukowe i organizacyjne nominowana została prof. dr hab. Jadwiga Hamułka.
Każda osoba pracująca, studiująca i kształcąca się w Szkole Doktorskiej może oddać swój głos tylko raz.
Zgłosuj na kandydatkę z naszego Instytutu!!!
Wybrane osiągnięcia naukowe i organizacyjne prof. dr hab. Jadwigi Hamułki w ostatnich pięciu latach:
OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE
- Tytuł profesora nauk rolniczych (2019);
- Autorka lub współautorka licznych publikacji naukowych (55 prac o łącznym IF=232,651; suma punktów MNiSW: 6 640 pkt – za okres 5 ostatnich lat) znaczących dla dyscypliny technologii żywności i żywienia;
- Inicjatorka i koordynatorka działań w projektach badawczo-edukacyjnych (finansowanych przez Carrefour Fundation i MNiSW) w zakresie kształtowania prawidłowych zachowań żywieniowych dzieci i młodzieży szkolnej. Uzyskane, w ramach ww projektów, wyniki opublikowane zostały w 20 artykułach w czasopismach z IF istotnych dla dyscypliny technologia żywności i żywienia. Ponadto został opracowany i zwalidowany kwestionariusz wykorzystywany w badaniach naukowych wśród dzieci i młodzieży – Short Form Food Frequency Questionnaire (Znak towarowy: SF-FFQ4PolishChildren®);
- Zorganizowanie zespołu badawczego realizującego badania z zakresu wpływu żywienia na rozwój i zdrowie dzieci oraz osób dorosłych/starszych. Badania były/są realizowane we współpracy z ośrodkami krajowymi (m.in. UWM w Olsztynie; AR w Krakowie; UP w Poznaniu; UP we Wrocławiu; WUM w Warszawie) oraz zagranicznymi (University of Vienna; Slovak University of Agriculture in Nitra);
- Integrowanie środowiska naukowego zajmującego się żywieniem człowieka poprzez zainicjowanie i współorganizowanie konferencji naukowych, w tym cyklu Międzynarodowych Konferencji Naukowych „Dilemmas of Human Nutrition Sciences – Today and Tomorrow” (2018, 2021, 2023) oraz konferencji dyskusyjnych z cyklu „Fakty i fikcje w żywieniu człowieka” (8 konferencji w latach 2016-2024).
OSIĄGNIĘCIA ORGANIZACYJNE
- Przewodnicząca Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN (od 2024 roku); Członkini Prezydium (w kadencji 2020-2023);
- Wiceprzewodnicząca Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych (kadencja 2024-2027), przewodnicząca w dwóch poprzednich kadencjach, wcześniej przewodnicząca Oddziału Warszawskiego PTNŻ;
- Dziekan Wydziału Żywienia Człowieka (2019-2020); Prodziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka (2012-2015 i 2016-2019), kierowanie Zakładem Oceny Żywienia w Katedrze Żywienia Człowieka (od 2017);
- Przewodnicząca Rektorskiej Komisji ds. Etyki Badań Naukowych z Udziałem Człowieka (od 2022);
- Członkini licznych komisji Senackich i Rektorskich (od 2016) oraz Wydziałowych i Instytutowych (od 2013);
- Członkini Scientific Committee cyklicznych konferencji Federation of European Nutrition Societies (FENS) organizowanych co 4 lata jako najważniejszego wydarzenia żywieniowego w Europie.
Zapraszamy do zapoznania się z informacjami o wszystkich nominowanych na stronie internetowej konkursu
Nominacje w II edycji konkursu otrzymały (kolejność alfabetyczna):
- Prof. dr hab. Hanna Bolibok-Brągoszewska, Instytut Biologii
- Prof. dr hab. Jadwiga Hamułka, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka
- Prof. dr hab. Emilia Janeczko, Instytut nauk Leśnych
- Dr hab. inż. Agnieszka Laskowska, prof. SGGW, Instytutu Nauk Drzewnych i Meblarstwa
- Dr hab. Agata Malak-Rawlikowska, prof. SGGW. Instytutu Ekonomii i Finansów
- Dr hab. inż. Anna Maria Podlasek, prof. SGGW , Instytut Inżynierii Lądowej
- Dr hab. inż. Marzena Suchocka, Instytut Inżynierii Środowiska
- Prof. dr hab. Justyna Więcek, Instytut Nauk o Zwierzętach
- Prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert Instytut Nauk o Żywności
- Dr hab. Inż. Ewa Mariola Zaraś, Instytut Nauk Ogrodniczych
