22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition
W dniach 6 -11 grudnia 2022 roku w Tokio w Japonii odbył się 22. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy (22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition) organizowany przez Międzynarodową Unię Nauk Żywieniowych (International Union of Nutritional Sciences), której członkiem jest Polska.
Tematem przewodnim kongresu była “Moc żywienia: Dla uśmiechów 10 miliardów ludzi” (“The Power of Nutrition: For the Smiles of 10 Billion People”). W kongresie udział wzięło ponad 3300 osób ze wszystkich kontynentów, wygłoszono 44 wykłady, w tym 8 wykładów plenarnych, wykłady otwierające i zamykające kongres oraz zaprezentowano 1810 doniesień ustnych lub posterów pogrupowanych w 9 panelach tematycznych.
Podczas kongresu odbyły się wybory nowych władz IUNS a Polskę reprezentowała prof. Jadwiga Hamułka (Voting Delegate) oraz prof. Lidia Wądołowska i prof. Katarzyna Przybyłowicz z UWM w Olsztynie (Observing Delegates).
Z okazji 75-lecia Międzynarodowej Unii Nauk Żywieniowych została wydana książka prezentująca misję IUNS i kluczowe momenty w jej historii.
Z okazji Kongresu przypominamy Osobę Profesora Stanisława Bergera, założyciela naszego Wydziału, który w roku 2009 podczas 19. kongresu IUNS-ICN w Bangkoku w Tajlandii został wyróżniony Tytułem Żyjącej Legendy.