Wyróżnienia dla badaczy INoŻCz
3 kwietnia 2025 roku w Pałacu Rektorskim odbyło się spotkanie Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, prof. dr. hab. Michała Zasady, z pracownikami wyróżnionymi za wyjątkowe zaangażowanie w działalność badawczo-rozwojową oraz osiągnięcia przyczyniające się do rozwoju i prestiżu Uczelni.
Wśród pracowników INoŻCz wyróżnienie otrzymali: prof dr hab. Renata Kazimierczak, dr hab. Monika Trząskowska, prof. SGGW, prof. dr hab. Marcin Kurek oraz dr Łukasz Kopiasz.
Prof. dr hab. Renata Kazimierczak za zaangażowanie w działalność badawczo rozwojową oraz osiągniecia przyczyniające się do rozwoju i prestiżu Uczelni poprzez autorstwo publikacji naukowych i kierowanie w SGGW projektem OH-FINE (Organic Farming Innovation Networks Europe), finansowanym przez Komisję Europejską i Szwajcarię, w ramach Programu Horyzont Europa. Projekt koncentruje się na wzmocnieniu pozycji europejskich rolników poprzez zdefiniowanie, udoskonalenie i transfer konkurencyjnej i zorientowanej na praktykę wiedzy skupiającej się na rolnictwie ekologicznym i obejmującej zboża, rośliny oleiste, rośliny wysokobiałkowe i zwierzęta gospodarskie, odpowiadającej na potrzeby rolników i konsumentów oraz zachodzące zmiany na rynku żywności. Zostanie to osiągnięte z wykorzystaniem technologii cyfrowej oraz poprzez budowanie sieci rolników, doradców i naukowców w krajach partnerskich projektu. Sieci rolników zostaną utworzone w pięciu krajach (Litwa, Hiszpania, Bułgaria, Polska i Irlandia), którzy przyłączając się do projektu uzyskają dostęp do szeregu usług mających na celu poprawę rentowności i zrównoważonego rozwoju gospodarstw.
- Dr hab. Monika Trząskowska, prof. SGGW za realizację projektu EU-FORA – The European Food Risk Assessment Fellowship Programme, który był finansowany przez Europejski Urząd ds Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Ponadto prof. Monika Trząskowska była współautorką kilku wysokopunkotwanych publikacji, które dotyczyły oceny jakości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych (np. gęstwy drożdżowej, młóta browanianego lub fermentowanego ketchupu z burakiem).
Prof. dr hab. Marcin Kurek za efekty realizacji projektów badawczych finansowanych przez Narodowe Centrum Nauki, w tym projektu dotyczącego wykorzystania białek roślinnych do stabilizacji antocyjanów oraz drugiego, związanego z zastosowaniem hydrolizatów białek owadów w mikroenkapsulacji fitosteroli. Wynikiem realizacji tych projektów są liczne publikacje naukowe w renomowanych czasopismach. Łącznie w 2024 roku ukazało się 11 artykułów, obejmujących tematykę mikroenkapsulacji związków bioaktywnych, ekstrakcji i stabilizacji polifenoli oraz innowacyjnych rozwiązań technologicznych w zakresie żywności funkcjonalnej.
- Dr Łukasz Kopiasz za zaangażowanie w działalność badawczo-rozwojową w 2024 roku, m.in. otrzymanie finansowania badań w ramach projektu badawczego pt. „Ocena wpływu beta-glukanu z owsa na integralność bariery jelitowej w chemicznie indukowanym zapaleniu jelita grubego” oraz autorstwo publikacji naukowych związanych z działaniem przeciwnowotworowym beta-glukanu z owsa o małej masie molowej, w których dr Łukasz Kopiasz jest pierwszym i/lub korespondencyjnym autorem.
