Wyniki konkursu PRELUDIUM 22
W konkursie PRELUDIUM 22 organizowanym przez Narodowe Centrum Nauki nasz pracownik mgr. Łukasz Kopiasz uzyskał dofinansowanie do swoich badań zatytułowanych: Ocena wpływu beta-glukanu z owsa na integralność bariery jelitowej w chemicznie indukowanym zapaleniu jelita grubego.
Głównym celem planowanych badań będzie ocena wpływu podawanych w pożywieniu beta-glukanów z owsa o małej lub dużej masie molowej na integralność bariery jelitowej uszkodzonej przez chemicznie indukowane zapalenie jelita grubego. Wpływ ten będzie badany w trzech fazach rozwoju stanu zapalnego, z uwzględnieniem okresu zaostrzenia i remisji.
Badania będą przeprowadzone na materiale biologicznym uzyskanym ze zwierzęcego modelu zapalenia jelita grubego odzwierciedlającego ludzką chorobę Leśniowskiego-Crohna, która zalicza się do grupy nieswoistych zapaleń jelit (NZJ). Skala problemu jest ogromna, ponieważ na NZJ cierpi ponad 6,8 miliona ludzi na świecie, a liczba diagnozowanych przypadków z roku na rok rośnie. Jednym z kluczowych elementów NZJ są uszkodzenia bariery jelitowej będącej skuteczną ochroną organizmu przed toksynami, bakteriami, grzybami i innymi czynnikami prozapalnymi. Uszkodzenie tej bariery w konsekwencji może indukować lub nasilać już istniejący stan zapalny.
Do potencjalnych czynników mogących przyspieszyć regenerację oraz ochronić przed większymi uszkodzeniami barierę jelitową zmienioną przez stan zapalny należą beta-glukany z owsa. Są to wielocukry zaliczane do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, które wykazują szereg działań prozdrowotnych, takich jak obniżanie poziom cholesterolu i glikemii poposiłkowej, działanie prebiotyczne czy immunomodulujące. Brak jest natomiast doniesień dotyczących zależnego od masy molowej wpływu beta-glukanów z owsa na szczelność bariery jelitowej zmienionej przez stan zapalny.
Wyniki planowanych badań wskażą zatem, czy prosta interwencja żywieniowa z zastosowaniem beta-glukanów z owsa może skutecznie zwiększyć szczelność bariery jelitowej uszkodzonej przez stan zapalny.
Facebook
LinkedIn
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok