Wyniki konkursu PRELUDIUM 22
W konkursie PRELUDIUM 22 organizowanym przez Narodowe Centrum Nauki nasz pracownik mgr. Łukasz Kopiasz uzyskał dofinansowanie do swoich badań zatytułowanych: Ocena wpływu beta-glukanu z owsa na integralność bariery jelitowej w chemicznie indukowanym zapaleniu jelita grubego.
Głównym celem planowanych badań będzie ocena wpływu podawanych w pożywieniu beta-glukanów z owsa o małej lub dużej masie molowej na integralność bariery jelitowej uszkodzonej przez chemicznie indukowane zapalenie jelita grubego. Wpływ ten będzie badany w trzech fazach rozwoju stanu zapalnego, z uwzględnieniem okresu zaostrzenia i remisji.
Badania będą przeprowadzone na materiale biologicznym uzyskanym ze zwierzęcego modelu zapalenia jelita grubego odzwierciedlającego ludzką chorobę Leśniowskiego-Crohna, która zalicza się do grupy nieswoistych zapaleń jelit (NZJ). Skala problemu jest ogromna, ponieważ na NZJ cierpi ponad 6,8 miliona ludzi na świecie, a liczba diagnozowanych przypadków z roku na rok rośnie. Jednym z kluczowych elementów NZJ są uszkodzenia bariery jelitowej będącej skuteczną ochroną organizmu przed toksynami, bakteriami, grzybami i innymi czynnikami prozapalnymi. Uszkodzenie tej bariery w konsekwencji może indukować lub nasilać już istniejący stan zapalny.
Do potencjalnych czynników mogących przyspieszyć regenerację oraz ochronić przed większymi uszkodzeniami barierę jelitową zmienioną przez stan zapalny należą beta-glukany z owsa. Są to wielocukry zaliczane do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, które wykazują szereg działań prozdrowotnych, takich jak obniżanie poziom cholesterolu i glikemii poposiłkowej, działanie prebiotyczne czy immunomodulujące. Brak jest natomiast doniesień dotyczących zależnego od masy molowej wpływu beta-glukanów z owsa na szczelność bariery jelitowej zmienionej przez stan zapalny.
Wyniki planowanych badań wskażą zatem, czy prosta interwencja żywieniowa z zastosowaniem beta-glukanów z owsa może skutecznie zwiększyć szczelność bariery jelitowej uszkodzonej przez stan zapalny.
Facebook
LinkedIn
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies