Katedra Dietetyki INoŻcz partnerem w projekcie finansowanym przez NCN z konkursu Opus 23
SGGW Witryn / Home / Nauka / Katedra Dietetyki INoŻcz partnerem w projekcie finansowanym przez NCN z konkursu Opus 23
Pracownicy Katedry Dietetyki biorą udział w projekcie pt. Wpływ modulacji mikrobioty jelitowej indukowanej β-fruktanami typu inuliny cykorii na parametry metaboliczne i biomarkery osi jelitowo-skórnej w przewlekłym stanie zapalnym skóry.
Kierownikiem projektu jest dr hab. Urszula Krupa-Kozak, profesor IRZiBŻ – Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie (Lider projektu); koordynatororem z ramienia SGGW w Warszawie jest dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW. Wśród wykonawców są również inni pracownicy Katedry Dietetyki: dr Paulina Kęszycka, dr inż. Michał Oczkowski i dr Tomasz Królikowski.
Partnerem w projekcie jest też Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Lekarski.
Zakres prac związany z uczestnictwem SGGW w projekcie:
- określenie charakterystyki socjo-demograficznej
- określenie stanu odżywienia uczestników oraz sposobu żywienia
- analiza wybranych parametrów odpowiedzi zapalnej
- oznaczenie parametrów gospodarki węglowodanowej i wydatków energetycznych
u pacjentów z łuszczycą (n=70) (przed i po 8 tygodniach podaży 15g/d, w 2 porcjach, z dietą preparatu inuliny z korzenia cykorii) oraz osób z grupy kontrolnej (n=30).
Mikrobiota jelitowa przyczynia się do zdrowia żywiciela. Umożliwia trawienie pokarmów, prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz ochronę przed inwazją patogenów. Mikroorganizmy jelitowe odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu integralności nabłonka jelitowego. Nabłonek służy jako selektywna bariera, która z jednej strony oddziela komórki odpornościowe znajdujące się w błonie śluzowej jelita od mikroorganizmów obecnych w świetle jelita, a jednocześnie umożliwia metabolitom mikrobioty interakcję z komórkami gospodarza, a tym samym reguluje odpowiedź immunologiczną. Dysbioza mikroflory jelitowej może skutkować uszkodzeniem integralności jelit, a w konsekwencji zwiększeniem przepuszczalności bariery jelitowej. Translokacja antygenów i metabolitów bakteryjnych do krwiobiegu przyczynia się do aktywacji miejscowej i ogólnoustrojowej odpowiedzi immunologicznej skutkującej miejscowym i ogólnoustrojowym stanem zapalnym. Zaburzenie oddziaływania między mikrobiomem jelitowym a gospodarzem może być przyczyną rozwoju stanu zapalnego.
Łuszczyca plackowata jest przewlekłym zapaleniem skóry o podłożu immunologicznym. Objawia się łuszczeniem, świądem i zaczerwienieniem skóry. Łuszczyca jest chorobą niezakaźną, występującą u około 2–3% światowej populacji niezależnie od płci i wieku. W większości przypadków (około 70-80%), zmiany łuszczycowe skórne są łagodne i nie wymagają leczenia systemowego. Etiologia rozwój łuszczycy nie jest w pełni zrozumiała. Poza predyspozycją genetyczną, wzrost odpowiedzi immunologicznej w łuszczycy może być konsekwencją ogólnoustrojowego zapalenia na skutek dysbiozy jelitowej związanej ze zwiększoną przepuszczalnością jelit.
Składniki diety wspierają zdrowie skóry. Wśród nich prebiotyki zdobyły nasze szczególne zainteresowanie jako składniki o potwierdzonym korzystnym wpływie na zdrowia gospodarza poprzez modulację mikroflory jelitowej. Pochodzące z cykorii fruktany typu inuliny są prebiotykami, które korzystnie zmieniają skład i aktywność drobnoustrojów jelitowych oraz łagodzą stan zapalny jelit. Przypuszczamy więc, że przywrócenie równowagi mikrobiomu jelitowego i prawidłowego funkcjonowanie bariery jelitowej u osób z łuszczycą złagodzi objawy zapalne i nasilenie zmian skórnych obserwowanych w tym przewlekłym zapaleniu skóry. Celem naszych badań jest ustalenie czy suplementacja diety β-fruktanami typu inuliny pochodzącymi z cykorii przeniesie korzyści zdrowotne osobom z łuszczycą, oraz zbadanie czy korzyści te są skutkiem modyfikacji składu czy aktywności mikrobioty jelitowej. Aby osiągnąć ten cel, proponujemy oryginalne, zaawansowane i złożone badania przeprowadzone z udziałem pacjentów z łuszczycą w celu zbadania wpływu fruktanów typu inuliny w diecie na charakterystykę mikroflory jelitowej, parametry metaboliczne i biomarkery osi skóra-jelito. Uzyskane wyniki dostarczą nowej wiedzy oraz wyjaśniają naturę interakcji między mikrobiotą jelitową a skórą, dając dalsze wskazówki na temat funkcjonowania osi jelito-skóra.
Facebook
LinkedIn
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok