Katedra Dietetyki INoŻcz partnerem w projekcie finansowanym przez NCN z konkursu Opus 23
SGGW Witryn / Home / Nauka / Katedra Dietetyki INoŻcz partnerem w projekcie finansowanym przez NCN z konkursu Opus 23
Pracownicy Katedry Dietetyki biorą udział w projekcie pt. Wpływ modulacji mikrobioty jelitowej indukowanej β-fruktanami typu inuliny cykorii na parametry metaboliczne i biomarkery osi jelitowo-skórnej w przewlekłym stanie zapalnym skóry.
Kierownikiem projektu jest dr hab. Urszula Krupa-Kozak, profesor IRZiBŻ – Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie (Lider projektu); koordynatororem z ramienia SGGW w Warszawie jest dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW. Wśród wykonawców są również inni pracownicy Katedry Dietetyki: dr Paulina Kęszycka, dr inż. Michał Oczkowski i dr Tomasz Królikowski.
Partnerem w projekcie jest też Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Lekarski.
Zakres prac związany z uczestnictwem SGGW w projekcie:
- określenie charakterystyki socjo-demograficznej
- określenie stanu odżywienia uczestników oraz sposobu żywienia
- analiza wybranych parametrów odpowiedzi zapalnej
- oznaczenie parametrów gospodarki węglowodanowej i wydatków energetycznych
u pacjentów z łuszczycą (n=70) (przed i po 8 tygodniach podaży 15g/d, w 2 porcjach, z dietą preparatu inuliny z korzenia cykorii) oraz osób z grupy kontrolnej (n=30).
Mikrobiota jelitowa przyczynia się do zdrowia żywiciela. Umożliwia trawienie pokarmów, prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz ochronę przed inwazją patogenów. Mikroorganizmy jelitowe odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu integralności nabłonka jelitowego. Nabłonek służy jako selektywna bariera, która z jednej strony oddziela komórki odpornościowe znajdujące się w błonie śluzowej jelita od mikroorganizmów obecnych w świetle jelita, a jednocześnie umożliwia metabolitom mikrobioty interakcję z komórkami gospodarza, a tym samym reguluje odpowiedź immunologiczną. Dysbioza mikroflory jelitowej może skutkować uszkodzeniem integralności jelit, a w konsekwencji zwiększeniem przepuszczalności bariery jelitowej. Translokacja antygenów i metabolitów bakteryjnych do krwiobiegu przyczynia się do aktywacji miejscowej i ogólnoustrojowej odpowiedzi immunologicznej skutkującej miejscowym i ogólnoustrojowym stanem zapalnym. Zaburzenie oddziaływania między mikrobiomem jelitowym a gospodarzem może być przyczyną rozwoju stanu zapalnego.
Łuszczyca plackowata jest przewlekłym zapaleniem skóry o podłożu immunologicznym. Objawia się łuszczeniem, świądem i zaczerwienieniem skóry. Łuszczyca jest chorobą niezakaźną, występującą u około 2–3% światowej populacji niezależnie od płci i wieku. W większości przypadków (około 70-80%), zmiany łuszczycowe skórne są łagodne i nie wymagają leczenia systemowego. Etiologia rozwój łuszczycy nie jest w pełni zrozumiała. Poza predyspozycją genetyczną, wzrost odpowiedzi immunologicznej w łuszczycy może być konsekwencją ogólnoustrojowego zapalenia na skutek dysbiozy jelitowej związanej ze zwiększoną przepuszczalnością jelit.
Składniki diety wspierają zdrowie skóry. Wśród nich prebiotyki zdobyły nasze szczególne zainteresowanie jako składniki o potwierdzonym korzystnym wpływie na zdrowia gospodarza poprzez modulację mikroflory jelitowej. Pochodzące z cykorii fruktany typu inuliny są prebiotykami, które korzystnie zmieniają skład i aktywność drobnoustrojów jelitowych oraz łagodzą stan zapalny jelit. Przypuszczamy więc, że przywrócenie równowagi mikrobiomu jelitowego i prawidłowego funkcjonowanie bariery jelitowej u osób z łuszczycą złagodzi objawy zapalne i nasilenie zmian skórnych obserwowanych w tym przewlekłym zapaleniu skóry. Celem naszych badań jest ustalenie czy suplementacja diety β-fruktanami typu inuliny pochodzącymi z cykorii przeniesie korzyści zdrowotne osobom z łuszczycą, oraz zbadanie czy korzyści te są skutkiem modyfikacji składu czy aktywności mikrobioty jelitowej. Aby osiągnąć ten cel, proponujemy oryginalne, zaawansowane i złożone badania przeprowadzone z udziałem pacjentów z łuszczycą w celu zbadania wpływu fruktanów typu inuliny w diecie na charakterystykę mikroflory jelitowej, parametry metaboliczne i biomarkery osi skóra-jelito. Uzyskane wyniki dostarczą nowej wiedzy oraz wyjaśniają naturę interakcji między mikrobiotą jelitową a skórą, dając dalsze wskazówki na temat funkcjonowania osi jelito-skóra.
Facebook
LinkedIn
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies