Junior Edu-Żywienie (JEŻ)
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW wykonuje zadanie pn. „Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych. Akronim: Junior – Edu-Żywienie (JEŻ)”, finansowanego ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki na podstawie Umowy nr MEiN/2022/DPI/96 z dnia 07.03.2022 r.
Kierownikiem zadania w SGGW jest prof. dr hab. Krystyna Gutkowska.
Działania związane z realizacją zadania prowadzone będą przy współpracy z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH – Państwowym Instytutem Badawczym w Warszawie i obejmą swoim zasięgiem szkoły podstawowe z całej Polski.
Pierwsze działania pilotażowe oraz rekrutację do programu rozpoczęto już w bieżącym roku, a większość działań będzie realizowana w roku szkolnym 2022/2023.
Główne działania realizacji zadania obejmują:
- Badanie stanu wiedzy i świadomości żywieniowej dzieci szkół podstawowych, ich rodziców/opiekunów oraz nauczycieli
- Ocenę stanu odżywienia dzieci, na podstawie pomiarów antropometrycznych i analizy składu ciała
- Ocenę organizacji żywienia dzieci i młodzieży w szkołach podstawowych,
a na tej podstawie opracowanie modelowych rozwiązań w tym zakresie - Opracowanie i wdrożenie wieloaspektowego programu edukacji żywieniowej dla uczniów szkół podstawowych
- Szkolenie nauczycieli w zakresie wdrożenia programu edukacji żywieniowej
- Przygotowanie infrastruktury kształcenia praktycznego uczniów i nauczycieli oraz wsparcie szkoleń praktycznych (realizowane przez zespół z Poprawna pisownia: Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB
Przewidywane rezultaty to:
- Zaprojektowanie oraz wdrożenie programu edukacji nauczycieli szkół podstawowych w zakresie racjonalnego żywienia, a następnie objęcie edukacją uczniów, co pozwoli na zmianę nawyków żywieniowych, a w konsekwencji zmniejszenie skali występowania chorób dietozależnych, a zwłaszcza nadwagi i otyłości
- Rozbudzenie w uczniach, już na wczesnym etapie edukacji, zainteresowania problematyką dotyczącą żywności oraz żywienia w kontekście zdrowia publicznego i stanu środowiska naturalnego oraz ukształtowanie właściwych wyborów żywieniowych, które są podstawowym warunkiem nie tylko zdrowia, ale również efektywności procesu uczenia się oraz dobrostanu indywidualnego i społecznego
- Implementacja podstawowych zasad prawidłowego żywienia do środowiska rodzinnego, a przez to wzmocnienie edukacji szkolnej w zakresie żywienia w domach rodzinnych uczniów.
Program Junior Edu-Żywienie pozwoli na opracowanie materiałów dydaktycznych do wykorzystania w szkołach podstawowych, jako element promocji prozdrowotnego stylu życia, którego ważnym elementem jest prawidłowe żywienie.
Strona internetowa programu