Współpraca z biznesem
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, jak również Wydział Żywienia Człowieka, kontynuują współpracę z szeroko rozumianym sektorem żywnościowym, której dynamiczny rozwój zapoczątkowało powołanie w 2012 roku przy Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Rady Doradców i Pracodawców. Współpraca z branżą realizowana jest zarówno poprzez wspólne projekty naukowo-wdrożeniowe, jak i transfer wiedzy do gospodarki, a także udział praktyków w realizacji zajęć dydaktycznych oraz możliwość odbywania praktyk zawodowych i staży naukowych w przedsiębiorstwach sektora żywnościowego. Dowodem bliskich powiązań z praktyką gospodarczą jest realizowany w latach 2018-2020 projekt pn. „Projektowanie Żywności – studia dualne II stopnia” w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej III. Szkolnictwo Wyższe dla gospodarki i rozwoju, Działanie nr 3.1 Kompetencje w szkolnictwie wyższym, jak również rozpoczęty w 2020 roku projekt pn. Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości, finansowany przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości, w ramach Działania 2.12 pn. Zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych, w którym Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka jest jednym z partnerów.
Koordynator ds. Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym
prof. dr hab. Jarosława Rutkowska jaroslawa_rutkowska@sggw.edu.plWzory porozumień o współpracy można pobrać poniżej
- Wzór porozumienia o współpracy z Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji – działalność gospodarcza
- Wzór porozumienia o współpracy z Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji – spółka
- Cooperation agreement with Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences
Zespół Doradców i Pracodawców
Decyzją Rady Wydziału w dniu 19 września 2012 roku powołany został Zespół Pracodawców i Doradców przy Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.Akt powołaniaW jego skład wchodzą:
- Maria Burska, Redaktor Naczelna czasopisma Przegląd Gastronomiczny
- Maria Cieślikowska, Dyrektor ds. Komunikacji Zewnętrznej i PR Carrefour Polska
- Jacek Czarnecki, Regulatory affairs manager, Nestle Polska
- Andrzej Maria Faliński, Dyrektor Generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji
- Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności
- Artur Graiber, Szef Kuchni Hotelu Sheraton Warsaw
- Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia
- Wiesław Kołodziejski, Sekretarz Rady ds. Przedsiębiorczości Województwa Mazowieckiego
- Blanka Mellowa, Kierownik Centrum ds. Żywienia Nestle Polska S.A.
- Roman Nojszewski, Dyrektor Szpitala Czerniakowskiego
- Krzysztof Przybył, Prezes Zarządu Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska
- Małgorzata Syczewska, Dyrektor Instytutu Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka
- Andrzej Szumowski, Prezes Stowarzyszenia Polska Wódka
- Michał Tkaczyk, Szef Kuchni Dom Wódki Restaurant & Vodka Atelier
- Mieczysław Walkowiak, Dyrektor ds. marketingu Sokołów Polska S.A.