Współpraca międzynarodowa
Międzynarodowy projekt badawczy: Promowanie zdrowia poprzez zachowanie wysokiej jakości żywności ekologicznej w łańcuchu produkcji „od pola do talerza” (Promoting human health and well-being by maintaining matrix related organic food qualities from field to fork)
Instytucja finansująca: Fundacja Ekhaga: http://www.ekhagastiftelsen.se/eng/
Czas realizacji: 1.03.2019-31.08.2022
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Koordynator); University of Kassel, Niemcy (Partner).
Cele projektu:
Celem projektu jest identyfikacja metod przetwarzania ekologicznych owoców, zapewniających zachowanie w jak największym stopniu ich wartości prozdrowotnych.
Zakres badań:
Ocena sensoryczna, badania zawartości bioskładników oraz profilu metabolomicznego, biokrystalizacji i właściwości przeciwnowotworowych przetworów z czarnej porzeczki wytwarzanych przy zastosowaniu różnych metod.
Budżet projektu: 700 000 SEK (300 000 PLN)
Efekty współpracy: cztery publikacje naukowe (w przygotowaniu)
Koordynator projektu: Dr hab. Dominika Średnicka-Tober, prof. SGGW, e-mail: dominika_srednicka_tober@sggw.edu.pl.
Pracownicy i doktoranci Instytutu zaangażowani w realizację projektu: dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW (kierownik zadania badawczego WP4); prof. dr hab. Ewelina Hallmann (kierownik zadania badawczego WP3); prof. dr hab. Maria Ewa Rembiałkowska; dr hab. Lucyna Kozłowska, prof. SGGW; dr inż. Michał Oczkowski; mgr inż. Grażyna Wasiak-Zys; dr inż. Klaudia Kopczyńska.
Międzynarodowy projekt edukacyjno-naukowy: Transformacja Europejskich Systemów Żywnościowych w kierunku Zrównoważonego Rozwoju przez Międzynarodowe, Innowacyjne Nauczanie (Transformation of European Food Systems towards Sustainability by Transnational, Innovative Teaching – TEFSI)
Instytucja finansująca: Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji, Narodowa Agencja programu Erasmus+ (FRSE)
Czas realizacji: 01.09.2018-31.08.2021
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Koordynator); Charles University (Czechy), Institut Superieur D’agriculture Rhone Alpes I.S.A.R.A. (Francja), University of Kassel (Niemcy), Münster University of Applied Sciences (Niemcy), University of Copenhagen (Dania), The University of Gastronomic Sciences (Włochy), University of Zagreb (Chormacja), Vytautas Magnus University Agriculture Academy (Litwa) (Partnerzy).
Cele projektu:
Opracowanie, wdrożenie i upowszechnienie innowacyjnych koncepcji, materiałów, metod i narzędzi edukacyjnych, a w konsekwencji podniesienie kompetencji i innowacyjności nauczycieli akademickich i poprawa jakości kształcenia.
Link to strony www projektu: http://tefsi.tefsi-project.ogicom.pl/
Budżet projektu: 940 000 PLN
Efekty współpracy:
Materiały edukacyjne (dostępne na stronie www projektu), handbook nt. innowacyjnych metod edukacyjnych (http://tefsi.tefsi-project.ogicom.pl/wp-content/uploads/2019/11/TEFSI_Teachers_Handbook_DIGITAL_2019.pdf), organizacja 5 międzynarodowych szkoleń dla nauczycieli akademickich, wniosek składany w konkursie Partnerstw Strategicznych 2020 – projekt GOODFOOD.
Koordynator projektu: Dr hab. Dominika Średnicka-Tober, prof. SGGW, e-mail: dominika_srednicka_tober@sggw.edu.pl;
Pracownicy i doktoranci Instytutu zaangażowani w realizację projektu: dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW (kierownik zadania badawczego); dr inż. Klaudia Kopczyńska; dr inż. Alicja Ponder; dr inż. Michał Oczkowski; dr hab. Joanna Trafiałek, prof. SGGW.
Międzynarodowy projekt edukacyjno-naukowy: Dobre praktyki w uczeniu się przez doświadczenie dla efektywnego kształcenia w zakresie lokalnie osadzonych systemów żywnościowych (Good teaching practices in experiential learning for effective education in embedded food systems – GOODFOOD)
Instytucja finansująca: Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji, Narodowa Agencja programu Erasmus+ (FRSE)
Czas realizacji: 01.11.2020-31.10.2023
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Koordynator); The University of Gastronomic Sciences (Włochy), Institut Superieur D’agriculture Rhone Alpes I.S.A.R.A. (Francja), Münster University of Applied Sciences (Niemcy), Agricultural University of Plovdiv (Bułgaria), University of Oradea (Rumunia) (Partnerzy).
Cele projektu:
Projekt GOODFOOD ma na celu zbudowanie sieci współpracy między europejskimi uczelniami wyższymi oraz przedstawicielami terytorialnie osadzonych systemów żywnościowych, aby opracować, przetestować i wdrożyć aktywności edukacyjne oparte na uczeniu się przez doświadczenie, pozwalające zarówno nauczycielom akademickim, jak i studentom, na zdobycie i wymianę doświadczeń oraz wiedzy na temat terytorialnie osadzonych systemów żywnościowych i najlepszych praktyk ich przyszłego rozwoju.
Link to strony www projektu: http://goodfood-project.eu/
Efekty współpracy:
Liczne materiały edukacyjne, międzynarodowy kurs e-learning nt. “Food Systems Embedded in Territories”, dwa międzynarodowe intensywne kursy letnie “Food Systems Embedded in Territories” (w Muenster, Niemcy i w Pollenzo, Włochy).
Budżet projektu: 875 000 PLN
Koordynator projektu: Dr hab. Dominika Średnicka-Tober, prof. SGGW, e-mail: dominika_srednicka_tober@sggw.edu.pl;
Pracownicy i doktoranci Instytutu zaangażowani w realizację projektu: dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW (kierownik zadania badawczego); dr inż. Klaudia Kopczyńska; mgr Rita Góralska-Walczak.
Międzynarodowy projekt badawczy: Wpływ systemu uprawy na akumulację związków bioaktywnych i przeciwnowotworowych w bulwach ziemniaka o barwnym miąższu (Effect of Farming Systems on the Accumulation of Biologically Active and Anticancer Compounds of Potato Tubers with Coloured Flesh)
Instytucja finansująca: Fundacja Ekhaga: http://www.ekhagastiftelsen.se/eng/
Czas realizacji: 1.02.2018-31.01.2020
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Vytautas Magnus University Agricultural Academy (Koordynator); Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Lithuanian University of Health Sciences (Partnerzy).
Cele projektu:
Projekt dotyczy wieloaspektowych badań jakości bulw ziemniaka w zależności od systemu uprawy, odmiany (porównanie odmian o różnobarwnym miąższu) oraz roku uprawy. Zadanie SGGW w projekcie obejmuje ocenę sensoryczną bulw (metoda QDA) uprawianych w dwóch kolejnych latach.
Budżet SGGW w projekcie: 64 318 PLN
Efekty współpracy:
- Vaitkevičienė, N.; Kulaitienė, J.; Jarienė, E.; Levickienė, D.; Danillčenko, H.; Średnicka-Tober, D.; Rembiałkowska, E.; Hallmann, E.: Characterization of Bioactive Compounds in Colored Potato (Solanum Tuberosum L.) Cultivars Grown with Conventional, Organic, and Biodynamic Methods. Sustainability 2020, 12, 2701. https://doi.org/10.3390/su12072701
- Vaitkevičienė, N.; Jarienė, E.; Kulaitienė, J.; Danillčenko, H.; Černiauskienė, J.; Aleinikovienė, J.; Średnicka-Tober, D.; Rembiałkowska, E.: Influence of Agricultural Management Practices on the Soil Properties and Mineral Composition of Potato Tubers with Different Colored Flesh. Sustainability 2020, 12, 9103. https://doi.org/10.3390/su12219103
Koordynator zadania realizowanego przez SGGW: Dr hab. Dominika Średnicka-Tober, prof. SGGW, e-mail: dominika_srednicka_tober@sggw.edu.pl;
Pracownicy i doktoranci Instytutu zaangażowani w realizację projektu: prof. dr hab. Maria Ewa Rembiałkowska; dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW; prof. dr hab. Ewelina Hallmann; mgr inż. Grażyna Wasiak-Zys; dr inż. Klaudia Kopczyńska; dr inż. Alicja Ponder; dr inż. Katarzyna Król.
Międzynarodowy projekt badawczy: System ekologiczny jako model zrównoważonego systemu żywnościowego w Europie i Afryce Północnej (Organic agro-food systems as models for sustainable food systems in Europe and Northern Africa – SysOrg)
Instytucja finansująca: Komisja Europejska, konkurs „Towards sustainable and organic food systems” dwóch programów ERA-NET SUSFOOD2 i CORE Organic Cofunds; Krajowa instytucja przyznająca środki SGGW na realizację zadań w projekcie: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR).
Czas realizacji: 1.01.2021-31.12.2023
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
University of Kassel (Niemcy) (Koordynator); Ibn Tofail University/Faculty of Sciences (Maroko), University of Copenhagen (Dania), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Council for Agricultural Research and Economics – CREA (Włochy), Münster University of Applied Sciences (Niemcy), International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies – Mediterranean Agronomic Institute of Bari (Włochy) (Partnerzy).
Cele projektu:
SysOrg ma na celu zidentyfikowanie „punktów interwencji” (intervention points) i „punktów wejścia” (entry points) umożliwiających proces transformacji systemów żywnościowych do systemów bardziej stabilnych i zrównoważonych, oraz określenie, jak można z powodzeniem zaprojektować strategie zmierzające do zwiększania zrównoważonej konsumpcji i produkcji żywności.
Efekty współpracy: Wyniki badań stanowią podstawę rozprawy doktorskiej mgr Rity Góralskiej-Walczak
Budżet SGGW w projekcie: 436 910 PLN
Koordynator SysOrg z ramienia SGGW: Dr hab. Dominika Średnicka-Tober, prof. SGGW, e-mail: dominika_srednicka_tober@sggw.edu.pl;
Pracownicy i doktoranci Instytutu zaangażowani w realizację projektu: dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW (kierownik zadania badawczego); mgr Rita Góralska-Walczak; dr inż. Klaudia Kopczyńska.
Międzynarodowy projekt badawczy: Wskaźniki oceny wpływu spożywania zrównoważonych, ekologicznych posiłków szkolnych na zdrowie dzieci w ekoregionach (Indicators for assessment of health effects of consumption of sustainable, organic school meals in Ecoregions – INSUM)
Instytucja finansująca: Fundacja Ekhaga: http://www.ekhagastiftelsen.se/eng/
Czas realizacji: 01.02.2021-31.01.2023
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
University of Copenhagen, Dania (Koordynator); Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Münster University of Applied Sciences, Niemcy (Partnerzy).
Cele projektu i zakres działań:
Celem projektu jest stworzenie sieci ekspertów w dziedzinie żywienia dzieci i młodzieży, żywności ekologicznej, zdrowia dzieci i innych istotnych dziedzin, aby wspólnie zidentyfikować i opracować katalog najbardziej odpowiednich wskaźników do badań służących ocenie sposobu żywienia i stanu zdrowia dzieci w ekoregionach, koncentrujących się na zrównoważonej, ekologicznej produkcji i konsumpcji. W tym celu zostaną zorganizowane dwa międzynarodowe spotkania ekspertów, po których nastąpi opracowanie i publikacja materiałów dotyczących wskaźników oraz strategii badań. Projekt koncentruje się na posiłkach szkolnych, ze względu na ich udowodnione znaczenie dla przyszłych nawyków i zmian zachowań konsumentów. Wykonany zostanie również systematyczny przegląd literatury naukowej na temat wpływu żywności ekologicznej na zdrowie, z uwzględnieniem wszystkich badanych dotychczas wskaźników stanu zdrowia różnicujących konsumentów żywności ekologicznej i konwencjonalnej.
Efekty współpracy: Utworzenie sieci ekspertów w celu wspólnego przygotowania wniosku w programie Horyzont Europa, 3 publikacje naukowe (w przygotowaniu).
Budżet projektu: 1 250 000 SEK (550 000 PLN)
Koordynator INSUM z ramienia SGGW: Dr hab. Dominika Średnicka-Tober, prof. SGGW, e-mail: dominika_srednicka_tober@sggw.edu.pl;
Pracownicy i doktoranci Instytutu zaangażowani w realizację projektu: dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW; mgr Rita Góralska-Walczak; dr inż. Klaudia Kopczyńska.
Międzynarodowy projekt edukacyjny: Curriculum development to set up EUR-Organic Double Degree Programme „European Master in Organic Agriculture and Food Systems“ at WULS as Home University
Instytucja finansująca: Euroleague for Life Science (ELLS Fund for Incentives 2021)
Czas realizacji: 01.01.2022-28.02.2023
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Koordynator); BOKU (Austria), UHOH (Niemcy) (Partnerzy).
Budżet projektu: 11 000 EUR
Koordynator projektu: Dr hab. Dominika Średnicka-Tober, prof. SGGW, e-mail: dominika_srednicka_tober@sggw.edu.pl;
Projekt edukacyjno – naukowy: BIO dla matki i dziecka (BIO for Mother and Child), akronim BIO Mamma
Instytucja finansująca: Fundacja Carrefour, Francja
Czas realizacji: 1 IX 2019 – 31 V 2022
Ośrodki uczestniczące w projekcie: SGGW, OSM Piątnica, HIPP, przedszkola, żłobki i szkoły rodzenia w Polsce wschodniej (łącznie 47). Projekt otrzymał honorowy patronat Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Edukacji Narodowej.
Cele projektu:
Projekt miał na celu zwiększenie świadomości ekologicznej matek małych dzieci w Polsce Wschodniej ze szczególnym uwzględnieniem problematyki żywności ekologicznej. Cele projektu były realizowane poprzez edukowanie matek dzieci uczęszczających do żłobków i przedszkole oraz kobiet ciężarnych uczęszczających do szkół rodzenia. Projekt miał także cele naukowe – zebrano ponad 1200 ankiet wypełnionych przez beneficjentki projektu. Celem ankiet była ocena świadomości ekologicznej respondentek oraz ich sposobu żywienia oraz udziału żywności ekologicznej w ich diecie.
Efekty współpracy:
Przeprowadzono łącznie warsztaty w 47 jednostkach, do których należały żłobki, przedszkola i szkoły rodzenia. Edukacja dotyczyła łącznie ok. 1200 kobiet będących matkami małych dzieci lub spodziewających się dziecka. Dodatkowo w szkoleniach brały udział osoby należące do personelu palcówek – nauczycielki, intendentki i dyrektorki.
W jednostkach, które się na to zdecydowały, wprowadzono do żywienia dzieci produkty ekologiczne finansowane ze środków projektowych, mógł to być na początek 1 produkt jak np. jogurt ekologiczny. Była to akcja pilotowa mająca na celu wzbudzenie zainteresowania jednostek żłobkowych i przedszkolnych produktami ekologicznymi.
Biorąc pod uwagę zasięg projektu (beneficjentki oraz ich rodziny) oceniono, że projekt będzie miał bezpośredni pozytywny wpływ na świadomość ekologiczną oraz spożycie żywności ekologicznej u około 6120 osób.
Efektem współpracy są też wyniki badania ankietowego. Obecnie w przygotowaniu są 2 publikacje naukowe oparte na tych wynikach i wchodzące w skład pracy doktorskiej jednej z realizatorek projektu BIO Mamma, mgr inż. Karoliny Woś.
Budżet SGGW w projekcie: 731 000 PLN
Koordynator projektu: prof. Ewa Rembiałkowska; e-mail: maria_rembialkowska@sggw.edu.pl; tel. +48 59 37 0 38, +48 512076351.
Pracownicy i doktoranci Instytutu zaangażowani w realizację projektu: dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW; prof. dr hab. Ewelina Hallmann, dr hab. Dominika Średnicka-Tober, prof. SGGW, mgr Rita Góralska-Walczak; dr inż. Klaudia Kopczyńska, dr inż. Alicja Ponder, mgr inż. Karolina Woś, mgr inż. Paulina Gawron.
Międzynarodowy projekt badawczy: Kodeks postępowania w zakresie ekologicznego przetwarzania żywności (Code of Practice for organic food processing – ProOrg)
Instytucja finansująca: ERA-NET CO-FUND w ramach Horyzont 2020, CORE Organic
Czas realizacji: 1 V 2018 – 1 XI 2021
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
CREA (Włochy) – Consiglio per la Ricerca in Agricoltura e l’analisi dell’economia agrarian (Council for Agricultural Research and Analysis of the Agricultural Economy) (koordynator), UNIVPM (Włochy), ASOBIO (Hiszpania), KU (Niemcy) , WUR (Holandia), TI, FH MU (Niemcy), AÖL (Niemcy), WULS (Polska), FiBL (Szwajcaria), ACTIA (Francja), ITAB (Włochy), INRA (Francja)
Cele projektu: Opracowanie Kodeksu Przetwórstwa Ekologicznego, czyli wskazówek i metod ostrożnego przetwarzania dla przetwórstwa ekologicznego, w tym założeń i kroków służących do podejmowania decyzji w zakresie rozwoju produktu na poziomie przetwórcy. Celem jest także przetestowanie Kodeksu Przetwórstwa Ekologicznego w praktyce w pilotowych krajach i zakładach przetwórstwa ekologicznego. Zakład Żywności Ekologicznej SGGW jest szczególnie zaangażowany w analizę parametrów jakościowych i wskaźników soku jabłkowego w oparciu o dostępną literaturę; analiza alternatyw dla konwencjonalnej obróbki metod przetwarzania soku, w oparciu o dostępną literaturę; badania oceniające właściwości (wartość odżywczą i sensoryczną) przetworzonych produktów owocowych – soku jabłkowego i przecieru – wytwarzanych różnymi metodami przetwarzania. Badania przecieru jabłkowego prowadzone są wspólnie z INRA (Francja). Kolejnym zadaniem badawczym SGGW jest analiza opakowań produktów żywności ekologicznej dostępnych na rynkach czterech krajów europejskich (Polski, Niemiec, Holandii i Włoch), w kontekście obecności informacji podnoszących świadomość konsumentów na temat warunków produkcji żywności ekologicznej i zalet produktów ekologicznych.
Efekty współpracy: na podstawie zebranych wyników przygotowywane są 4 publikacje naukowe: 1. nt. wartości odżywczej jabłek ekologicznych i konwencjonalnych, 2. nt. wartości odżywczej soków jabłkowych z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej 3. nt. wartości odżywczej przecierów jabłkowych z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej 4. nt. informacji na etykietach mleka ekologicznego w 4 krajach europejskich.
Budżet SGGW w projekcie: 492 580 PLN
Koordynator ProOrg z ramienia SGGW: prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska; e-mail: maria_rembialkowska@sggw.edu.pl; tel. +48 59 37 0 38, +48 512076351.
Pracownicy i doktoranci Instytutu zaangażowani w realizację projektu: dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW; prof. dr hab. Ewelina Hallmann, dr hab. Dominika Średnicka-Tober, prof. SGGW, dr inż. Anna Piotrowska, mgr inż. Grażyna Wasiak-Zys, mgr inż. Karolina Woś.
Międzynarodowy projekt badawczy: Relacje między różnorodnością funkcjonalną a produkcją żywności i jakością pod wpływem intensyfikacji ekologicznej (Relationships between functional diversity and food production and quality under ecological intensification – FunProd)
Instytucja finansująca: Program Horyzont 2020, BiodiversA
Czas realizacji: 17 IV 2020 – 16 IV 2023
Ośrodki uczestniczące w projekcie: Brandenburg University of Technology Cottbus-Senftenberg (Niemcy) (koordynator), Katedra Ekologii i Biogeografii, Uniwersytet im. Kopernika Toruń (Polska), Centre for Ecological Research (Węgry), INRAE (Francja), Conservation Ecology, Philipps-University of Marburg (Niemcy), Institute of Parasitology, SAS (Słowacja), Centre for Environmental Research (Niemcy), German Center for Integrative Biodiversity Research (Niemcy), Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej, SGGW (Polska), University College Dublin (Irlandia)
Cele projektu: opracowanie kluczowej wiedzy operacyjnej, która umożliwi kierowanie wdrażaniem intensyfikacji ekologicznej w całej Europie, przy jednoczesnym utrzymaniu konkurencyjnego i zdrowego sektora produkcji żywności. W ramach realizacji projektu będą zorganizowane cztery spotkania w celu przeanalizowania wpływu intensyfikacji ekologicznej, różnorodności funkcjonalnej w celu opracowania modeli, które łączą różnorodność funkcjonalną z usługami zapylania i zwalczania szkodników oraz zdrowiem roślin uprawnych.
Efekty współpracy: planowane są 3 publikacje naukowe – 2 z nich zostały już wysłane do czasopism i są w trakcie recenzji.
Budżet SGGW w projekcie: 58 169 zł
Koordynator FunProd z ramienia SGGW: prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, e-mail: maria_rembialkowska@sggw.edu.pl; tel. +48 59 37 0 38, +48 512076351.
Pracownicy i doktoranci Instytutu zaangażowani w realizację projektu: tylko prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska.
Międzynarodowy projekt badawczy: Współtworzenie zrównoważonych i konkurencyjnych łańcuchów wartości produkcji owoców i warzyw w Europie (CO-creating sustainable and competitive FRuits and vEgetableS’ value cHains in Europe – CO-FRESH)
Instytucja finansująca: Horyzont 2020, RUR-06-2020; Działanie na rzecz innowacji
Czas realizacji: 1 X 2020 – 31 III 2024
Ośrodki uczestniczące w projekcie: Centro Nacional de Tecnologia y Seguridad Alimentaria (CNTA) (Hiszpania) (koordynator), CREDA (Hiszpania), ACTALIA (Francja), SGGW (Polska), University of Hohenheim (Niemcy), Innogestiona (Hiszpania), Tecnoalimenti (Włochy), Gent University (Belgia), Wageningen University (Holandia), KISLEPTEK (Węgry), Organic Agriculture Research Institute (ÖMKI) (Węgry).
Cele projektu: Celem CO-FRESH jest zaprojektowanie i pilotowanie innowacyjnych podejść systemowych do łańcuchów wartości w sektorze rolno-spożywczym w celu zwiększenia skali tej innowacji na poziomie europejskim. Te innowacyjne podejścia przyczynią się do poprawy wyników/efektywności gospodarczej, społecznej i środowiskowej tych łańcuchów wartości poprzez inteligentną integrację innowacji technologicznych, społecznych, organizacyjnych, zarządczych i instytucjonalnych; wszystkie z nich mają na celu uczynienie ich bardziej zrównoważonymi.
Efekty współpracy: wyniki badań posłużą do opracowania 2 publikacji: 1. nt. opinii polskich konsumentów o owocach ekologicznych 2. nt. świadomości środowiskowo – zdrowotnej producentów ekologicznych.
Budżet SGGW w projekcie: 1 068 781 PLN
Koordynator CO-FRESH z ramienia SGGW: prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, e-mail: maria_rembialkowska@sggw.edu.pl; tel. +48 59 37 0 38, +48 512076351.
Pracownicy i doktoranci Instytutu zaangażowani w realizację projektu: prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW, dr Hubert Dobrowolski, lic. Justyna Obidzińska.
Międzynarodowy project badawczy: Sustainability in pork production with immunocastration
Instytucja finansująca: Horyzont 2020 ERA-NET CO-FUND
Czas trwania: 01.09.2017 -31.08.2021
Koordynator projektu: University of Hohenheim, Germany
Koordynator z ramienia SGGW: dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans, prof. SGGW, dr hab. Eliza Kostyra, prof. SGGW
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
University of Hohenheim, UHOH Germany; Institute for Agricultural and Fisheries Research, ILVO Belgium; French National Institute for Agricultural Research INRA, France; Kmetijski Institute Slovenije Agricultural Institute of Slovenia KIS, Slovenia; University of Ljubljana-Veterinary Faculty UL-VF Slovenia; SEGES Pig Research Centre SEGES, Denmark; Warsaw University of Life Sciences, WULS Poland; Wageningen University WU, The Netherlands, SUSAN/I/SuSI, 2017-2021
Zakres współpracy:
Realizacja konsumenckich badań panelowych w wybranych krajach UE z wykorzystaniem wystandaryzowanych procedur, przygotowanie zasad szkolenia zespołu analitycznego do przeprowadzenia eksperckich badań mięsa wieprzowego poddanego obróbce kulinarnej oraz oceny przetworów z mięsa wieprzowego pochodzących z różnych systemów produkcji, opracowanie protokołów realizacji badań sensorycznych oraz konsumenckich produktów.
Efekty współpracy:
- Marjeta Čandek-Potokar, Martin Škrlep, Eliza Kostyra, Sylwia Żakowska-Biemans, Klavdija Poklukar, Nina Batorek-Lukač, Kevin Kress, Ulrike Weiler, Volker Stefanski: Quality of Dry-Cured Ham from Entire, Surgically and Immunocastrated Males: Case Study on Kraški Pršut, Animals, 10, 239; doi:10.3390/ani10020239, 2020
- Żakowska-Biemans S., Kostyra E., Škrlep M., Aluwé M., Čandek-Potokar M.: Sensory Profiling and Liking of Salami and Pancetta from Immunocastrated, Surgically Castrated and Entire Male Pigs, Animals, 11 (10), 2786; https://doi.org/10.3390/ani11102786
- Aluwé M., Heyrman E., Kostyra E., Żakowska-Biemans S., Almeida J., Citek J., Font-i-Furnols M., Moreira O., Zadinová K., Tudoreanu L., Lin-Schistra L., Van den Broeke A.: Consumer evaluation of meat quality from barrows, immunocastrates and boars in six European countries, Animal, 16, 3, 100455; https://doi.org/10.1016/j.animal.2022.100455
Konferencje naukowe:
- Żakowska-Biemans, E. Kostyra, M. Candek-Potokar, M. Škrlep, M. Aluwé, A. Piotrowska, K. Świąder: Consumers’ sensory acceptance of pancetta and salami from immunocastrated, surgically castrated and entire male pigs, 28.07-1.08.2019, Edynburg
- Kostyra, S. Żakowska-Biemans, M. Candek-Potokar, M. Škrlep, M. Aluwé , K. Świąder, A. Piotrowska: The sensory evaluation of meat products from immunocastrated, surgically castrated and entire male pigs. Perception and discrimination of key attributes by assessors, 28.07-1.08.2019, Edynburg, Wielka Brytania
- Kostyra, S. Żakowska-Biemans, M. Aluwé, A. Van Den Broeke, M. Candek-Potokar, M. Škrlep: Profile and consumer acceptance of salami from immunocastrated, castrated and entire male pigs. 28.08-30.08.2019, Ghent, Belgia
- Stefanski, V., Aluwe, M., Čandek-Potokar, M., Ingenbleek, P., Kostyra, E., Labussière, E., Maribo, H., Millet, S., Škrlep, M., Van den Broeke, A., Vrecl, M., Zakowska-Biemans, S., The SuSI Team, X.: Sustainability in Pork Production with Immunocastration, 30.08-03.09.2021, EAAP Annual Meeting of The European Federation of Animal Science 2021, Davos, Switzerland
- Żakowska-Biemans, E. Kostyra, M. Candek-Potokar, M. Škrlep, M. Aluwé, A. Piotrowska, K. Świąder: Consumers’ sensory acceptance of dry cured ham from immunocastrated (IC), surgically castrated (SC) and entire male (EM) pigs, 09.-12.08.2021, 14th Pangborn Sensory Science Symposium, Sustainable Sensory Science, on-line symposium
“Key Action 1 Mobility for Learners and Staff – Higher Education Student and Staff Mobility” (Project no. 2017-1-PL01-KA107-037013), 20-24.03.2018, Bogor, Indonezja (Bogor Agricultural University)
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Bogor Agricultural University, Indonezja
Efekty współpracy:
- Świąder K., Startek K., Wijaya CH.H.: The therapeutic properties of Lemon balm (Melissa officinalis L.): Reviewing novel findings and medical indications, Journal of Applied Botany and Food Quality, 2019, 92: 327-335
Key Action 1 Mobility for Learners and Staff – Higher Education Student and Staff Mobility (Project no. 2017-1-PL01-KA107-037013), 10-14.12.2018, Taichung, Tajwan (National Chung Hsing University)
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
National Chung Hsing University, Tajwan; Warsaw University of Life Sciences (WULS-SGGW)/ Po-Chen Y.; Świąder K.
Efekty Współpracy – Publikacje:
- Świąder K., Wegner K., Piotrowska A., Fa-Jui T., Sadowska A.: Plants as a source of natural high-intensity sweeteners: a review, Journal of Applied Botany and Food Quality, 2019, 92: 160-171
- Świąder K., Kulawiak M., Chen Yen-Po: Types of lactose-free products and their availability on the Polish market, Technological Progress In Food Processing, 2020, 1, 30/56:39-45.
Współpraca dr hab. Dominiki Średnickiej-Tober, prof. SGGW w zakresie badań i przygotowania publikacji naukowych z naukowcami z zagranicznych ośrodków badawczych:
- Bogor Agricultural University, Indonezja, prof. Nuri Andarwulan. Efekty współpracy w postaci publikacji naukowych:
- Martianto, ; Bararah, A.; Andarwulan, N.; Średnicka-Tober, D. Cross-Sectional Study of Plant Sterols Intake as a Basis for Designing Appropriate Plant Sterol-Enriched Food in Indonesia. Nutrients 2021, 13, 452. https://doi.org/10.3390/nu13020452
- Andarwulan, N.; Cahyarani Puspita, N.; Saraswati; Średnicka-Tober, D. Antioxidants Such as Flavonoids and Carotenoids in the Diet of Bogor, Indonesia Residents. Antioxidants 2021, 10, 587. https://doi.org/10.3390/antiox10040587
- Andarwulan, N.; Madanijah, S.; Briawan, D.; Anwar, K.; Bararah, A.; Saraswati; Średnicka-Tober, D. Food Consumption Pattern and the Intake of Sugar, Salt, and Fat in the South Jakarta City—Indonesia. Nutrients 2021, 13, 1289. https://doi.org/10.3390/nu13041289
- Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Teheran, Iran, dr Ramin Radfar. Efekty współpracy w postaci publikacji naukowych:
- Ramin Radfar, Hedayat Hosseini, Mehdi Farhodi, Ismail Ghasemid, Dominika Średnicka-Tober, Ehsan Shamloo, Amin Mousavi Khaneghah 2020. Optimization of antibacterial and mechanical properties of an active LDPE/starch/nanoclay nanocomposite film incorporated with date palm seed extract using D-optimal mixture design approach. International Journal of Biological Macromolecules, 158, 790-799
- Radfar R., Hosseini H., Farhoodi M., Średnicka-Tober, D., Ghasemi I., Fathi M., Khaneghah A.M. Factors affecting mechanical properties of low-density polyethylene (LDPE)/starch blends: a review. Carpathian Journal of Food Science and Technology 2020, 12(4), 6-26; https://doi.org/10.34302/crpjfst/2020.12.5.1
- Southern Cross University (Australia), University of Oslo (Norwegia), Newcastle University (Wielka Brytania) – prof. Carlo Leifert, dr Leonidas Rempelos i in. Efekty współpracy w postaci publikacji naukowych:
- Barański, M.; Średnicka-Tober, D.; Rempelos, L.; Hasanaliyeva, G.; Gromadzka-Ostrowska, J.; Skwarło-Sońta, K.; Królikowski, T.; Rembiałkowska, E.; Hajslova, J.; Schulzova, V.; Cakmak, I.; Ozturk, L.; Hallmann, E.; Seal, C.; Iversen, P.O.; Vigar, V.; Leifert, C. Feed Composition Differences Resulting from Organic and Conventional Farming Practices Affect Physiological Parameters in Wistar Rats—Results from a Factorial, Two-Generation Dietary Intervention Trial. Nutrients 2021, 13, 377. https://doi.org/10.3390/nu13020377
- Leonidas Rempelos, Juan Wang, Marcin Barański, Anthony Watson, Nikolaos Volakakis, Hans-Wolfgang Hoppe, W Nikolaus Kühn-Velten, Catherine Hadall, Gultakin Hasanaliyeva, Eleni Chatzidimitriou, Amelia Magistrali, Hannah Davis, Vanessa Vigar, Dominika Średnicka-Tober, Steven Rushton, Per Ole Iversen, Chris J Seal, Carlo Leifert, Diet and food type affect urinary pesticide residue excretion profiles in healthy individuals: results of a randomized controlled dietary intervention trial, The American Journal of Clinical Nutrition, 2021;, nqab308, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqab308
- Rempelos, L.; Baranski, M.; Wang, J.; Adams, T.N.; Adebusuyi, K.; Beckman, J.J.; Brockbank, C.J.; Douglas, B.S.; Feng, T.; Greenway, J.D.; Gür, M.; Iyaremye, E.; Kong, C.L.; Korkut, R.; Kumar, S.S.; Kwedibana, J.; Masselos, J.; Mutalemwa, B.N.; Nkambule, B.S.; Oduwole, O.B.; Oladipo, A.K.; Olumeh, J.O.; Petrovic, L.; Röhrig, N.; Wyld, S.A.; Xu, L.; Pan, Y.; Chatzidimitriou, E.; Davis, H.; Magistrali, A.; Sufar, E.; Hasanaliyeva, G.; Kalee, H.H.H.A.; Willson, A.; Thapa, M.; Davenport, P.; Średnicka-Tober, D.; Volakakis, N.; Watson, A.; Seal, C.J.; Goltz, M.; Kindersley, P., Jr.; Iversen, P.O.; Leifert, C. Integrated Soil and Crop Management in Organic Agriculture: A Logical Framework to Ensure Food Quality and Human Health? Agronomy 2021, 11, 2494. https://doi.org/10.3390/agronomy11122494
- Rempelos L, Wang J, Barański M, Watson A, Volakakis N, Hadall C, Hasanaliyeva G, Chatzidimitriou E, Magistrali A, Davis H, Vigar V, Średnicka-Tober D, Rushton S, Rosnes KS, Iversen PO, Seal CJ, Leifert C. Diet, but not food type, significantly affects micronutrient and toxic metal profiles in urine and/or plasma; a randomized, controlled intervention trial. Am J Clin Nutr. 2022 Aug 30:nqac233. doi: 10.1093/ajcn/nqac233. Epub ahead of print. PMID: 36041176.
Współpraca prof. dr hab. Ewy Rembiałkowskiej w zakresie badań i przygotowania publikacji naukowych z naukowcami z zagranicznych ośrodków badawczych:
- Barański M, Średnicka-Tober D, Rempelos L, Hasanaliyeva G, Gromadzka-Ostrowska J, Skwarło-Sońta K, Królikowski T, Rembiałkowska E, Hajslova J, Schulzova V, Cakmak I, Ozturk L, Hallmann E, Seal C, Iversen PO, Vigar V, Leifert C. Feed Composition Differences Resulting from Organic and Conventional Farming Practices Affect Physiological Parameters in Wistar Rats—Results from a Factorial, Two-Generation Dietary Intervention Trial. Nutrients. 2021; 13(2):377.
- Rembiałkowska E., Kazimierczak K., Zupancic M., Skerbot I., Mc Nair & Andersen J-O.(2021) A novel method for assessing antimicrobial, colour retainment and slice healing properties of the fruit of cucumber (Cucumis sativus L.) as complementary quality parameters, Biological Agriculture & Horticulture, 37:4, 213-233
- Barański M, Lacko-Bartošová M, Rembiałkowska E, Lacko-Bartošová L. The Effect of Species and Cultivation Year on Phenolic Acids Content in Ancient Wheat. Agronomy. 2020; 10(5):673.
- Migliorini, P., Wezel, A., Veromann, E., Strassner, C., Średnicka-Tober, D., Kahl, J., Bügel, S., Briz, T., Kazimierczak, R., Brives, H., Ploeger, A., Gilles, U., Lüder, V., Schleicher-Deis, O., Rastorgueva, N., Tuccillo, F., Talgre, L., Kaart, T., Ismael, D. and Rembiałkowska, E. (2020), “Students’ knowledge and expectations about sustainable food systems in higher education”, International Journal of Sustainability in Higher Education, Vol. 21 No. 6, pp. 1087-1110.
- Rahmann, G., Azim, K., Ardakani, M.R., Rembiałkowska E. et al. From its roots, organic inspires science, and vice-versa: science forum of the Organic World Congress 2020 in Rennes, France. Org. Agr. 10 (Suppl 1), 1–3 (2020).
- Vaitkevičienė N, Kulaitienė J, Jarienė E, Levickienė D, Danillčenko H, Średnicka-Tober D, Rembiałkowska E, Hallmann E. Characterization of Bioactive Compounds in Colored Potato (Solanum Tuberosum L.) Cultivars Grown with Conventional, Organic, and Biodynamic Methods. Sustainability. 2020; 12(7):2701.
- Vaitkevičienė N, Jarienė E, Kulaitienė J, Danillčenko H, Černiauskienė J, Aleinikovienė J, Średnicka-Tober D, Rembiałkowska E. Influence of Agricultural Management Practices on the Soil Properties and Mineral Composition of Potato Tubers with Different Colored Flesh. Sustainability. 2020; 12(21):9103.
- Briz, T., Von Fragstein und Niemsdorff, P., Radicetti, E., Moscetti, R., Uusitalo, E., Iivonen, S., Rembiałkowska, E. (2020). Knowledge and skills attractive for the employers of the organic sector: A survey across Europe. Renewable Agriculture and Food Systems, 35(6), 710-719.
- Carrillo C., Wilches-Pérez D., Hallmann E., Kazimierczak K., Rembiałkowska E. Organic versus conventional beetroot. Bioactive compounds and antioxidant properties, LWT, 116, 2019.
- Kazimierczak, R.; Hallmann, E.; Carrillo, C.; Rembiałkowska, E. Influence of variety and production system on selected chemical parameters of beetroot juices prepared from seven beetroot varieties. Journal of Food and Nutrition Research 2019 Vol.58 No.3 pp.214-224
- Moudrý J, Bernas J, Moudrý J, Konvalina P, Ujj A, Manolov I, Stoeva A, Rembiałkowska E, Stalenga J, Toncea I, Fitiu A, Bucur D, Lacko-Bartošová M, Macák M. Agroecology Development in Eastern Europe—Cases in Czech Republic, Bulgaria, Hungary, Poland, Romania, and Slovakia. Sustainability. 2018; 10(5):1311.
- Goulson D., Rembiałkowska E. et al. Call to restrict neonicotinoids. Science, 2018, vol. 360, s.973-973.
- Hallmann E., Kazimierczak R., Marszałek K., Drela N., Kiernozek E., Toomik P., Matt D., Luik A., and Rembiałkowska E. The Nutritive Value of Organic and Conventional White Cabbage (Brassica Oleracea L. Var. Capitata) and Anti-Apoptotic Activity in Gastric Adenocarcinoma Cells of Sauerkraut Juice Produced Therof. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2017 65 (37), 8171-8183
- Mie, A., Andersen, H.R., Gunnarsson, S., Rembiałkowska E. et al. Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review. Environ Health 16, 111 (2017).
- Rahmann, G., Reza Ardakani, M., Bàrberi, P., Rembiałkowska E. et al. Organic Agriculture 3.0 is innovation with research. Org. Agr. 7, 169–197 (2017).
Współpraca w zakresie badań i przygotowania publikacji naukowych
Ośrodki uczestniczące w projekcie: Gebze Technical University, Gebze, Kocaeli, Turcja; Warsaw University of Life Sciences (WULS-SGGW)/ Isleten Hosoglu M.; Świąder K.
Efekty współpracy:
- Świąder K., Białek K., Isleten Hosoglu M.: Varieties of date palm fruits (Phoenix dactylifera L.), their characteristics and cultivation, Technological Progress In Food Processing, 2020, 1, 30/56:173-179
- Monografia “Books on Algae” by AAP/CRC Press, USA, Book 2 – Microalgal Biotechnology, Flavor and sensory characteristics of microalgae fortified food and feed formulations: Impacts, Industrial feasibility and Challenges (w redakcji).
Współpraca w zakresie realizacji projektu i badań : “Wpływ bioaktywnych składników owoców mini kiwi (Actinidia arguta) na profil transkryptomiczny i miRNA oraz metabolizm lipidów w tkankach szczurów z indukowaną hipercholesterolemią”, NCN, panel NZ9, konkurs OPUS 3, 2013-2016″
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
- Mokpo National University (Muan, South Korea);
- The Hebrew University, Hadassah Medical School (Jerusalem, Israel)
Efekty współpracy:
- Drzewiecki J., Latocha P., Leontowicz H., Leontowicz M., Park Y.S., Najman K., Weisz M., Ezra A., Gorinstein S:. Analytical methods applied to characterization of Actinidia arguta, Actinidia deliciosa, and Actinidia eriantha kiwi fruit cultivars. Food Analytical Methods, 2016, 9, 1353–1366.
- Leontowicz M., Leontowicz H., Lasocka I., Bielecki W., Najman K., Latocha P., Park Y.S., Gorinstein S.: Actinidia arguta supplementation protects aorta and liver in rats with induced hypercholesterolemia. Nutrition Research, 2016, 36, 1231–1242.
- Konferencja naukowa: XIIth International Conference of Young Researchers, “Physiology and Biochemistry in Animal Nutrition”. The Kielanowski Institute of Animal Physiology and Nutrition, The Group on Animal Nutrition of The Committee on Animal Sciences of the Polish Academy of Sciences, 23-24 September, 2015, Jabłonna, Łowicz-Nieborów, Poland. Najman K., Leontowicz H., Leontowicz M., Latocha P., Gorinstein S., Park Y.S.: „Morphometric analysis of ileum in rats fed diets with cholesterol and kiwifruit of Actinidia arguta or Actinidia deliciosa”.
Współpraca w zakresie realizacji badań I przygotowania publikacji:
Ośrodki uczestniczące w badaniach:
- Vytautas Magnus University Agriculture Academy, Institute of Agriculture and Food Sciences (Kaunas, Lithuania)
- Lithuanian Research Centre for Agriculture and Forestry, Institute of Agriculture (Kedainiai, Lithuania)
Efekty współpracy:
- Lasinskas M., Jariene E., Vaitkeviciene N., Kulaitiene J., Najman K., Hallmann E.: Studies of the variability of polyphenols and carotenoids in different methods fermented organic leaves of willowherb (Chamerion angustifolium (L.) Holub). Applied Sciences-Basel, 2020, 10 (15), 1–11.
- Lasinskas M., Jariene E., Vaitkeviciene N., Hallmann E., Najman K.: Effect of different durations of solid-phase fermentation for fireweed (Chamerion angustifolium (L.) Holub) leaves on the content of polyphenols and antioxidant activity in vitro. Molecules, 2020, 25 (4), 1–12.
- Jariene E., Lasinskas M., Danilcenko H., Vaitkeviciene N., Slepetiene A., Najman K., Hallmann E.: Polyphenols, antioxidant activity and volatile compounds in fermented leaves of medicinal plant rosebay willowherb (Chamerion angustifolium (L.) Holub). Plants, 2020, 9 (12), 1–15.
- Lasinskas M., Jariene E., Vaitkeviciene N., Blinstrubiene A., Sawicka B., Sadowska A., Hallmann E. (2021): Studies of the Variability of Sugars, Vitamin C, and Chlorophylls in Differently Fermented Organic Leaves of Willowherb (Chamerion angustifolium (L.) Holub), Applied Sciences-Basel, 2021, vol. 11, nr 21, s.1-8.
3-miesięczny zagraniczny staż naukowo-badawczy na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu w Lleidzie (Departament de Tecnologia d’Aliments, Universitat de Lleida) w Hiszpanii dotyczący technik projektowania nanoemulsji (wytwarzanych w drodze mikrofluidyzacji) jako nośników i systemów zabezpieczających barwniki o właściwościach funkcjonalnych.
Efekty współpracy:
- Konferencja naukowa: XVIIth Conference of Spanish Nutrition Society (SEŇ) and the Xth Meeting of the Catalan Association of Food Science (ACCA), June 27-29, 2018, Barcelona, Spain. Teixe J., Oms G., Najman K., Odriozola I.: “Influence of the Nature of Emulsifiers on the Bioaccessibility of Beta-Carotene Encapsulated in Nanoemulsions”.
Innovative Strategies For Public Catering: Sustainability Toolkit Across Baltic Sea Region – StratKIT
Instytucja finansująca: UE program Interreg Baltic Sea Region na lata 2014–2020
Czas trwania: 20.02.2020 – 31.12.2021
Budżet SGGW w projekcie: 79.169,59 EUR
Koordynator projektu: University of Helsinki (Finlandia)
Koordynator z ramienia SGGW: dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Miasto Rybnik, Stockholm Environment Institute Tallinn Centre EE, Agrathaer, IFAU Institute for Food Studies and Agroindustrial Development, Municipality of Aarhus, Tallinn City Government, Finnish Professional Catering Association, Baltic restaurants Estonia, Central Denmark EU-Office, Partnerzy poza UE: The Herzen State Pedagogical University of Russia, Council of municipalities of Sankt Petersburg.
Cele projektu i zakres działań: Celem projektu StratKIT jest opracowanie wytycznych, które ułatwią wprowadzenie zdrowej diety do żywienia zbiorowego – szczególnie w stołówkach szkolnych. Podjęte w projekcie działania obejmują precyzyjne zbadanie i opracowanie kompleksowego raportu na temat zbiorowego żywienia, począwszy od analizy systemu zamówień publicznych w każdym z uczestniczących w projekcie krajów po stworzenie ram polityczno-prawnych i wyodrębnienie zaangażowanych interesariuszy i organizacji związanych ze zrównoważonym rozwojem. Następnie zostanie wypracowany zestaw rozwiązań „toolkit”, które będą łatwe do zastosowania przez zainteresowane ośrodki Regionu Bałtyckiego. Zebrane rozwiązania „toolkit” zostaną przetestowane pilotażowo we wszystkich krajach partnerskich. W Polsce pilotaż jest realizowany od jesieni 2020 roku w trzech stołówkach szkolnych w Rybniku, w ścisłej współpracy z SGGW, która nadzoruje merytorycznie prowadzone działania obejmujące m.in pomiary marnowania żywności i szkolenia dla personelu kuchennego stołówek szkolnych.
Link to strony www projektu: https://www.stratkit.eu/en/
https://projects.interreg-baltic.eu/projects/stratkit-197.html
Efekty współpracy:
- Ala-Karvia U, Góralska-Walczak R, Piirsalu E, Filippova E, Kazimierczak R, Post A, Monakhov V and Mikkola M: COVID-19 Driven Adaptations in the Provision of School Meals in the Baltic Sea Region. Front. Sustain. Food Syst. 2022, 5, 750598. doi: 10.3389/fsufs.2021.750598.
Udział w konferencjach miedzynarodowych:
- Świąder K., Piotrowska A., Świderski F., Kłoczko I., Sadowska A., Rakowska R., Kostyra E., Hoffmann M., Wasiak-Zys G. (2018): Development of technology for the production of functional sponge-fat cakes stable at refrigeration and freezing temperatures, wystąpienie na konferencji międzynarodowej “Opportunities in Developing & Implementing Sustainable Functional Foods and Nutraceuticals”, 27-28.marca, Jakarta, Indonezja
- Rachtan-Janicka J., (2021): The International Conference on Dietary Supplements challenges and chances “Supplementation during pregnancy – belifes vs benefits”, 18-19 listopada, Wrocław, Polska.