Kierownik Katedry
dr hab. Małgorzata Drywień, prof. SGGW
e-mail: malgorzata_drywien@sggw.edu.pl
tel.: 22 59 37 121
Sekretariat
mgr inż. Mariola Araucz, pokój nr 2109, tel.: 22 59 37 113
e-mail: kzc@sggw.edu.pl
Główne kierunki badawcze
- Uwarunkowania sposobu żywienia i stanu odżywienia wybranych grup ludności, szczególnie dzieci i młodzieży oraz osób starszych, a także kobiet w ciąży i karmiących oraz osób o zwiększonym wysiłku fizycznym (czynniki socjo-ekonomiczne, zdrowotne; poziom wiedzy żywieniowej, zachowania żywieniowe, aktywność fizyczna).
- Sposób żywienia a zapadalność i umieralność na wybrane choroby.
- Aspekty metodologiczne oceny sposobu żywienia, w tym zastosowanie nowych metod statystycznych w ocenie sposobu żywienia, walidacja metod.
- Interakcje między składnikami pokarmowymi (żelazo, cynk, miedź, magnez, pierwiastki toksyczne, błonnik, prebiotyki, karotenoidy, azotyny) i ich wpływ na stan odżywienia i metabolizm.
- Podstawy naukowe racjonalizacji żywienia wybranych grup ludności: ocena sposobu żywienia jako punkt wyjścia do racjonalizacji diety; suplementy i produkty wzbogacone jako źródło składników odżywczych; składniki prozdrowotne w diecie – ich źródła, spożycie, efekty fizjologiczne m.in. karotenoidy; edukacja żywieniowa.
- Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem suplementów diety w różnych grupach populacyjnych.
- Wpływ sposobu żywienia i stanu odżywienia na obronę antyoksydacyjną organizmu.
- Ocena ryzyka związanego z pobraniem z dietą substancji obcych, w tym dodatków do żywności ze szczególnym uwzględnieniem substancji słodzących i ich związek z gospodarką mineralną organizmu.
- Edukacja żywieniowa: ocena wiedzy żywieniowej i efektywności różnych form edukacji żywieniowej i upowszechniania wiedzy oraz ich wpływ na sposób żywienia i stan odżywienia.
- Nutrigenomika w ocenie efektów biologicznych nieprawidłowego żywienia.
Główne osiągnięcia
- Wykazano, że dzieci i młodzież szkolna chorujące na cukrzycę stanowią grupę o zwiększonym ryzyku pobrania z dietą sztucznych substancji słodzących, szczególnie cyklaminianów, których głównym źródłem są aromatyzowane napoje oraz słodziki stołowe. Obciążenie organizmu aspartamem zwiększało wydalanie z moczem wapnia i magnezu, co jest szczególnie niekorzystne przy niedoborowym spożyciu tych pierwiastków i niedostatecznym wysyceniu organizmu dzieci witaminą D.
- Wśród młodych kobiet korzystne wyższe stężenia biomarkerów obrotu kostnego związane były z większą aktywnością fizyczną i większym spożyciem witaminy D (dla osteokalcyny) oraz ryboflawiny (dla CTx), niższe stężenia obu parametrów wykazano przy stosowaniu doustnej antykoncepcji, narażeniu na bierne palenie, większym spożyciu tłuszczu.
- W reprezentatywnej grupie osób starszych stwierdzono zbyt małe spożycie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, witaminy D i kwasu foliowego, natomiast zbyt duże nasyconych kwasów tłuszczowych. U starszych kobiet stężenie karotenoidów we krwi dodatnio korelowało ze spożyciem warzyw i owoców oraz poziomem edukacji, a ujemnie z wiekiem i BMI badanych.
- W badaniach prospektywnych wykazano, że nadmierne spożycie żelaza hemowego zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu.
- Natomiast w badaniach na zwierzętach wykazano korzystne działanie witaminy E, witaminy C i beta-karotenu w ochronie przed stresem oksydacyjnym, w ochronie materiału genetycznego i zapobieganiu uszkodzeniom mięśni przy zwiększonej aktywności fizycznej. Wysiłek fizyczny u organizmów wcześniej nietrenowanych, zaburzał homeostazę redox we krwi, sercu i mięśniach. Ponadto stwierdzono, że jednoczesna suplementacja żelazem i cynkiem może chronić komórki wątroby przed uszkodzeniami oksydacyjnymi oraz w podobnym stopniu jak suplementacja samym żelazem uzupełniać niedobory tego pierwiastka w tkankach. Natomiast niekorzystnie wpływa na wskaźniki funkcjonalne gospodarki żelazem oraz na parametry gospodarki lipidowej szczurów. U szczurów jednoczesna suplementacja żelazem i cynkiem może chronić męski układ rozrodczy przed niekorzystnym oksydacyjnym wpływem nadmiaru każdego z tych pierwiastków oddzielnie.
Przedmioty realizowane w katedrze
Aktualne problemy w żywieniu człowieka; analiza żywności; biologiczna ocena żywności; edukacja żywieniowa; epidemiologia żywieniowa; higiena i toksykologia żywności; interwencyjne badania żywieniowe; metodologia badań; nutrition and health; planowanie żywienia dla różnych grup ludności; podstawy oceny żywienia; podstawy żywienia człowieka; poradnictwo żywieniowe; racjonalizacja żywienia; suplementy diety; toksykologia żywieniowa; toksykologia żywności; współczesne trendy w żywieniu człowieka; żywienie człowieka; żywienie w warunkach ekstremalnych; żywienie w wieku rozwojowym; żywienie wybranych grup ludności; żywienie osób starszych; seminarium dyplomowe.
Pracownicy
Nauczyciele akademiccy
dr hab. Małgorzata Ewa Drywień, prof. SGGW, tel. 22 59 37 121, pok. 2103, malgorzata_drywien@sggw.edu.pl
prof. dr hab. Jadwiga Hamułka, tel. 22 59 37 112, pok. 2102, jadwiga_hamulka@sggw.edu.pl
prof. dr hab. Agata Wawrzyniak, tel. 22 59 37 111, pok. 2125, agata_wawrzyniak@sggw.edu.pl
dr hab. Joanna Kałuża, prof. SGGW, tel. 22 59 37 124, pok. 2126, joanna_kaluza@sggw.edu.pl
dr hab. Magdalena Górnicka, tel. 22 59 37 123, pok. 2110, magdalena_gornicka@sggw.edu.pl
dr hab. Ewa Sicińska, tel. 22 59 37 110, pok. 2124, ewa_sicinska@sggw.edu.pl
dr Agata Białecka-Dębek, tel. 22 59 37 107, pok. 2131, agata_bialecka_debek@sggw.edu.pl
dr n. wet. Anna Ciecierska, tel. 22 59 37 125, pok. 2108, anna_ciecierska@sggw.edu.pl
dr inż. Dorota Czerwińska, tel. 22 59 37 116, pok. 2128, dorota_czerwinska@sggw.edu.pl
dr inż. Joanna Frąckiewicz, tel. 22 59 37 125, pok. 2108, joanna_frackiewicz@sggw.edu.pl
dr inż. Olga Januszko, tel. 22 59 37 127, pok. 2135, volha_yanushka@sggw.edu.pl
dr inż. Marta Jeruszka-Bielak, tel. 22 59 37 116, pok. 2128, marta_jeruszka_bielak@sggw.edu.pl
dr inż. Katarzyna Kozłowska, tel. 22 59 37 115, pok. 2127, katarzyna_kozlowska@sggw.edu.pl
dr inż. Dawid Madej, tel. 22 59 37 114, pok. 2131, dawid_madej@sggw.edu.pl
dr inż. Elżbieta Wierzbicka, tel. 22 59 37 115, pok. 2127, elzbieta_wierzbicka@sggw.edu.pl
dr inż. Monika Zielińska-Pukos, tel. 22 59 37 122, pok. 2107, monika_zielinska_pukos@sggw.edu.pl
dr inż. Maria Szmidt, tel. 22 59 37 127, pok. 2135, maria_szmidt@sggw.edu.pl
mgr Kacper Szewczyk, tel. 22 59 37 122, pok. 2107, kacper_szewczyk1@sggw.edu.pl
Doktoranci
mgr inż. Agnieszka Białkowska, tel. 22 59 37 122, pok. 2107, agnieszka_bialkowska@sggw.edu.pl
mgr inż. Paulina Ihnatowicz, tel. 22 59 37 122, pok. 2107, paulina_ihnatowicz@sggw.edu.pl
mgr inż. Daria Masztalerz-Kozubek, tel. 22 59 37 122, pok. 2107, daria_masztalerz_kozubek@sggw.edu.pl
mgr inż. Justyna Wielgosz, tel. 22 59 37 122, pok. 2107, justyna_wielgosz@sggw.edu.pl
mgr inż. Katarzyna Kubiak, tel. 22 59 37 127, pok. 2135, katarzyna_kubiak@sggw.edu.pl
mgr inż. Katarzyna Łożyńska, tel. 22 59 37 127, pok. 2135, katarzyna_lozynska1@sggw.edu.pl
mgr inż. Angelika Marcinkowska, tel. 22 59 37 122, pok. 2107, angelika_marcinkowska@sggw.edu.pl
Emerytowani profesorowie
prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger, tel. 22 59 37 123, pok. 2110, a.gronowska.senger@gmail.com
prof. dr hab. Anna Brzozowska, tel. 22 59 37 110, pok. 2124, anna_brzozowska@sggw.edu.pl
prof. dr hab. Wojciech Roszkowski, tel. 22 59 37 124, pok. 2126, wojciech_roszkowski@sggw.edu.pl
prof. dr hab. Barbara Pietruszka, tel. 22 59 37 118, pok. 2123, barbara_pietruszka@sggw.edu.pl