Współpraca międzynarodowa
Evaluation of novel biodegradable composite films based on bacterial cellulose and its applications”
Okres realizacji: 2020-2021
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
University of Santiago de Compostela, Faculty of Veterinary, Department of Analytical Chemistry (w Hiszpanii) z zespołem prof. Manuela Vazqueza.
Efekty współpracy:
W okresie od 17.08.2020 to 13.09.2020 na stażu naukowym z Zakładzie Technologii Gastronomicznej i Chemii Żywności (w pracowni chromatografii i spektrofotometrii przebywała dr Patricia Cazon-Diaz. Przeprowadzone badania wspólnie z dr Cazon-Diaz będą stanowiły podstawę do przygotowania wspólnej publikacji. Kontynuacja współpracy z Uniwersytetem w Saragossie (w Hiszpanii) i opublikowanie wspólnej pracy w piśmie Antioxidants.
The effect of the dessert presentation on young consumers’ perception – survey among young Irish; Consumer attitudes toward molecular and ‘Note by Note’ dishes.
Okres realizacji: 25.02-07.03.2020
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Technological University Dublin, Culinary Science and Food Product Development, Irlandia – Ph.D. Roisin Burke
Efekty współpracy:
Udział dr inż. Artur Głuchowskiego w 2-tygodniowym stażu zagranicznym finansowanym w ramach programu PROM.
Determinants of the choice of food products and catering services among Polish and Lithuanian consumers.
Effect of the heat treatment process on the quality of vegetables and herbs.
Okres realizacji: od 2013 – dalsza kontynuacja współpracy
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Faculty of Agronomy, Agriculture and Food Sciences Institute, Vytautas Magnus University Agriculture Academy, Kaunas, Lithuania – zespół prof. Elvyra Jariené, Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności oraz Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie.
Zakres współpracy:
Analiza czynników determinujących wybór żywności i korzystanie z usług gastronomicznych przez polskich i litewskich konsumentów. Analizy sensoryczne nowych innowacyjnych produktów. Wymiana naukowa: staże, krótkie pobyty naukowe i dydaktyczne. Wspólne publikacje
Efekty współpracy:
Visiting professor – w okresie 2.11.20 do 30.04.2021 prof. Elvyra Jariené z Vytautas Magnus University Agriculture Academy, Faculty of Agronomy, Agriculture and Food Sciences Institute, Kaunas, Lithuania,
Staż naukowy/ Badania – Ewa Czarniecka-Skubina, staż naukowy (3 miesiące). Vytautas Magnus University Agriculture Academy, Lithuania, Kaunas. Agriculture and Food Sciences Institute. 16.01-8.09.2019 – współpraca z prof. Elvyre Jariene, prof. Honorata Danilcenko, PhD. Jurgita Kulaitiene.
Udział w Radzie Naukowej International Scientific Conference New trends in Food Safety and Quality, VMU Agriculture Academy, Kaunas, Lithuania, 12-14 June 2019 – Ewa Czarniecka-Skubina.
Visiting professor prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina w Vytautas Magnus University Agriculture Academy, Lithuania, Kaunas. Agriculture and Food Sciences Institute. 2022 (marzec-kwiecień) – 40 h visiting professor
Erasmus Staff Week, 2-6.05.2022. prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina w Vytautas Magnus University Agriculture Academy, Lithuania, Kaunas. Agriculture and Food Sciences Institute,
Przyjazdy w ramach Erasmusa:
- 7-11.10.2019 Staff Mobility for Training – Dr Jurgita Kulaitienė, Institute of Agricultural and Food Science, Agriculture Academy of Vytautas Magnus University (VMU-AA).
- 7-11.10.2019 Staff Mobility for Teaching – Dr Dovilė Levickienė, Institute of Agricultural and Food Science, Agriculture Academy of Vytautas Magnus University (VMU-AA).
Efekty współpracy:
- Głuchowski A., Czarniecka-Skubina E., Jariené E., Effect of various method of heat treatment on quality of basil. 2nd International Conference ‘New Trends in Food Safety and Quality’, Vytautus Magnus University Agriculture Academy, June 12-14, 2019 (poster).
- Czarniecka-Skubina E., Głuchowski A., Kulaitiené J., Effect of various method of heat treatment on quality of potatoes. 2nd International Conference ‘New Trends in Food Safety and Quality’, Vytautus Magnus University Agriculture Academy, June 12-14, 2019 (poster).
- Głuchowski A., Czarniecka-Skubina E., Quality of chosen vegetables processed with various methods of heat treatment, including sous-vide method. 2nd International Conference ‘New Trends in Food Safety and Quality’, Vytautus Magnus University Agriculture Academy, June 12-14, 2019 (poster).
- Ołubiec-Opatowska E., Wiatrowski M., Czarniecka-Skubina E., Quality and safety of street food products, 2nd International Conference ‘New Trends in Food Safety and Quality’, Vytautus Magnus University Agriculture Academy, June 12-14, 2019 (poster).
- Głuchowski A., Czarniecka-Skubina E., Tambor K., Jariene E., Effect of sous-vide heat treatment on the volatile composition profile, sensory profile and the color of infusion from fresh basil, Molecules, 2022,
Projekt: “Higher functionality food products from organic vegetable raw materials” EUREKA Project E! 6855 ECORAW. (czas realizacji: 2013-2015). Udział jako wykonawca Ewa Czarniecka-Skubina.
Publikacje:
- Trafiałek J., Czarniecka-Skubina E., Kulaitiené J., Vaitkevičienė: Restaurant’s multidimensional evaluation concerning food quality, service and sustainable practices. A case study of Poland and Lithuania, Sustainability, 2020, 12, 234, doi: 10.3390/su12010234.
- Czarniecka-Skubina E., Jeznach M., Kosicka-Gębska M., Jariené E., Danilcenko H: Optimization of quality in the development of innovative products on the example on corn snacks. 2nd International Conference ‘New Trends in Food Safety and Quality’, Vytautus Magnus University Agriculture Academy, June 12-14, 2019 (poster).
- Czarniecka-Skubina E., Wawrzyniak A.: Projektowanie innowacyjnych produktów z punktu widzenia technologicznego, [w:] Jeznach M., Wawrzyniak A. (red.), Ocena konsumencka i żywieniowa innowacyjnych produktów. Przewodnik metodyczny, Wyd. SGGW, Warszawa, 2016, 56-71.
- Wawrzyniak A., Czarniecka-Skubina E.: Ocena wartości odżywczej roślinnych produktów ekstrudowanych. [w:] Jeznach M., Wawrzyniak A. (red.), Ocena konsumencka i żywieniowa innowacyjnych produktów. Przewodnik metodyczny, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2016, s. 89-105.
- Jeznach M., Gajewski M., Czarniecka-Skubina E., Radzanowska J., Kosicka-Gębska M., Jeżewska-Zychowicz M., Danilczenko H., Jariene E: Impact assessment of innovative consumer products with the addition of pumpkin, amaranth and Jerusalem artichoke on consumer purchasing behavior and marketing, Innovative Development of Agricultural Science and Education: World Experience and Current Priorities, International Scientific-Practical Conference, 23-24 October 2015, Ganja, Azerbaijan.
- Wawrzyniak A., Kita A., Kolniak-Ostek J., Hamułka J., Jeznach M., Danilcenko H., Jariene E., Kosicka-Gębska M., Gębski J., Czarniecka-Skubina E.: Benefits of corn snack enrichment in amaranth, pumpkin or Jerusalem artichoke flour, Annals of Nutrition and Metabolism, 2015, 67 (suppl.1), 149/290, 494. doi:10.1159/000440895, e-ISBN 978-3-318-05631-0.
- Wawrzyniak A., Kosicka-Gębska M., Jeznach M., Jeżewska-Zychowicz M., Czarniecka-Skubina E., Hamułka J., Gębski J., Laskowski W., Kolniak-Ostek J., Kita A.: Acceptance of innovative products on the corn snacks market, Annals of Nutrition and Metabolism, 2015, 67 (suppl.1), 149/363, pp. 502-503. doi:10.1159/000440895, e-ISBN 978-3-318-05631-0.
Determinants of the choice of food products and catering services among Polish and Lithuanian consumers.
Okres realizacji: od 20.01.2019 – kontynuacja współpracy
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Technologijų fakultetas Kauno kolegija. University of Applied Sciences w Kownie, Litwa, dr Ingrida Kraujutiene (Pramonės pr. 22-312, LT-50387, Kaunas).
Efekty współpracy:
Przyjazdy w ramach Erasmusa:
- 10-15.06.2019 Staff Mobility for Training – Dr Karbauskienė Vilija, KAUNO KOLEGIJA/ University of Applied Sciences,
- 10-15.06.2019 Staff Mobility for Training Dr Lina Ambrožienė from Kaunas University of Applied Sciences, Faculty of Medicine Department of Technologies and Dietetics.
Publikacje:
- Górska-Warsewicz H., Czarniecka-Skubina E., Jeznach M., Czeczotko M., Krautjene I: Price competitiveness of selected food products and catering services – the case of Poland and Lithuania, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, ANNALS of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists, 2019, Vol. XXI, No. (3), s. 1-12. doi: 10.5604/01.3001.0013.3516.
- Pielak M., Głuchowski A., Sałek P., Czarniecka-Skubina E., Kraujutiene I.: The knowledge of principles of good catering practice (GCP) by the staff of kindergartens canteen; Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego (Technological Progress In Food Processing) (w druku);
- W przygotowaniu następne publikacje.
Współpraca w zakresie bezpieczeństwa żywności, food street, zachowań konsumentów
Okres realizacji: 2015-2020
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Fachhochschule Fulda – Joahan Janssen
Agricultural University of Athens – Eleftherios Drosinos
Chiang mai University, Thailand – Leksawasdi N., Surawang S., Suebpongsang P.,
Efekty współpracy:
- Trafiałek J., Lehrke M., Lücke F.-K., Kołożyn-Krajewska D., Janssen J.: HACCP-Based Procedures in Germany and Poland, Food Control, 2015, 55, 66-74, https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2015.01.031.
- Trafialek J., Drosinos E. H., Kolanowski W.: Evaluation of street food vendors’ hygienic practices using fast observation questionnaire, Food Control, 2017, Vol. 80, s. 350-359, https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2017.05.022.
- Trafialek J., Drosinos E. H., Laskowski W., Jakubowska-Gawlik J., Tzamalis P., Leksawasdi N., Surawang S., Kolanowski W.: Street food vendors’ hygienic practices in some Asian and EU countries – A survey, Food Control, 2018, vol. 85, 212-222, https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2017.09.030.
- Kolanowski W., Trafiałek J. Drosinos E.H., Tzamalis P.: Polish and Greek young adults’ experience of low quality meals when eating out, Food Control, 2020, 109, 106901, https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.106901.
- Tomaszewska, M. Trafialek, J., Suebpongsang P., Kolanowski W.: Food hygiene knowledge and practice of consumers in Poland and in Thailand – A survey, Food Control, 2018, 85, 76-84, https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2017.09.022.
Projekt: 2020-1-PL01-KA203-081809 – Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji, Transnational Quality Education for Organic Food Safety – SAFE-ORGfood.
Okres realizacji: od 1.12.2020
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
EESTI MAAULIKOOL Litwa, SVEUCILISTE U ZAGREBU, Chorwacja, FACHHOCHSCHULE MUNSTER Niemcy, UNIVERSITA DEGLI STUDI DELLA TUSCIA – Włochy.
Zakres współpracy:
Projekt dotyczy narzędzi edukacyjnych do nauczania o bezpieczeństwie żywności w produkcji i dystrybucji produktów ekologicznych.
Efekty współpracy:
W trakcie realizacji.
Projekt: RTE food – multi country survey
Okres realizacji: od 1.01.2021 -30,06.2022
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Faculty of Agriculture and Food Sciences, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Karlovac University of Applied Sciences, Karlovac, Croatia
Department of Microbiology, Central University of Haryana, Mahendergarh, India
Institute of Human Nutrition Sciences, Warsaw University of Life Sciences, Warsaw, Poland
CERNAS-IPV Research Centre, Polytechnic Institute of Viseu, Viseu, Portugal
Biotechnical Faculty – University of Ljubljana, Ljubljana, Slovenia
Universidad Católica San Antonio de Murcia, Murcia, Spain
Department Biotecnología y ciencia de los alimentos, Universidad de Burgos, Burgos, Spain
Faculty of engineering and Architecture, Yeditepe University, Istanbul, Turkey
Zakres współpracy: Wspólne badania naukowe dotyczące oceny praktyk i postaw konsumentów wobec żywności gotowej do spożycia (RTE) w różnych krajach.
Efekty współpracy:
- Djekic, I., Nikolic, A., Mujcinovic, A., Blazic, M., Herljevic, D., Goel, G., Trafiałek, J., Czarniecka-Skubina, E., Guine, R., Gonçalves, J.C., Smole-Mozina, S, Kuncic, A., Miloradovic, Z., Miocinovic, J., Aleksic, B., Ǵomez-Ĺopez, V.M., Ośes, S.M., Ozilgen, S., Smigic, N. How do consumers perceive food safety risks? – Results from a multi-country survey. Food Control 2022, 142, 109216. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.109216
Projekt: Food, Globalization and National Identity
Okres realizacji: od 1.01.2022
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
School of Asian Studies, Leiden University Institute for Area Studies (LIAS) The Netherlands
Zakres współpracy: Wspólne badania naukowe dotyczące żywności w różnych krajach europejskich,
Efekty współpracy:
Visiting professor Katarzyna Joanna CWIERTKA 60 h dydaktycznych w SGGW w okresie luty-maj 2022.
Novel Clean label Strategies for the Nutritional and Sensory Optimisation of Reduced Salt and Fat Processed Meat Products
Ośrodki uczestniczące w projekcie: Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie (dr inż. Artur Głuchowski) oraz Centrum Badań Żywności Irlandzkiego Urzędu ds. Rozwoju Rolnictwa i Żywności – Teagasc w Dublinie w ramach projektu NATRIOPT
Okres realizacji: 12.07.2021-28.02.2022r
Zakres współpracy: Staż naukowy w Centrum Badań Żywności Irlandzkiego Urzędu ds. Rozwoju Rolnictwa i Żywności
Efekty współpracy:
- Udział w stażu naukowym: dr inż. Artur Głuchowski
- Poster w języku angielskim pt. ” P07-031. Effect of salt distribution heterogeneity on enhancing perception of saltiness and sensory properties in beef patties”, Hamill R. M., Głuchowski A., Crofton E., O’Sullivan. M.G., Baby L.M., Kerry J.P., 68th International Congress of Meat Science and Technology, Kobe, Japonia, 22-25.08 2022
Risk assessment of enteric viruses along the food chain and in the population
Okres realizacji: od 31.08.2021 – 30.08.2022
Ośrodki uczestniczące w projekcie: University College Dublin, Department of Biosystems Engineering and the Institute of Food and Health, Dublin, Ireland; University of Burgos, Department of Biotechnology and Food Science, Burgos, Spain
Zakres współpracy: Wspólne badania dotyczące oceny ryzyka wirusy przenoszonych przez żywność w łańcuchu żywnościowym i w populacji.
Efekty współpracy:
- Trząskowska, M., Hunt, K., 2022. Virus Removal and Inactivation (in press), in: Rodriguez-Lazaro, D., Fongaro, G., Marques Souza, D.S. (Eds.), Environmental and Food Virology: Impacts and Challenges in a One Health Approach (Provisional Title). CRC Press.
- Hunt, K., Trząskowska, M., 2022. Quantitative virus risk assessment in food, water and the environment (in press), in: Rodriguez-Lazaro, D., Fongaro, G., Marques Souza, D.S. (Eds.), Environmental and Food Virology: Impacts and Challenges in a One Health Approach (Provisional Title). CRC Press.
- Trząskowska M. Control of Foodborne Virus Risk in the Context of Risk Assessment. Oral presentation presented at: IAFP European Symposium on Food Safety; 2022 May 5; Munich.
- Hunt K, Trząskowska M, Rodriguez-Lazaro D. Quantitative microbial risk assessment for foodborne viruses: past, present, and future. Oral presentation presented at: 27th International ICFMH Conference; 2022 Aug 28; Athens.
- Trząskowska M, Hunt K, Rodriguez-Lazaro D. The control and management of foodborne virus hazards, from 2022 and beyond. E-poster presented at: 27th International ICFMH Conference; 2022 Aug 28; Athens.