Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności
Kierownik Katedry
prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina
e- mail: ewa_czarniecka-skubina@sggw.edu.pl
tel.: 22 59 37 063
Sekretariat
Henryka Bieniek, pokój nr 79, tel/fax: 22 59 37 066
e-mail: kttg@sggw.edu.pl
Główne kierunki badawcze
- Nowe techniki i technologie oraz systemy kontroli i sterowania procesami technologicznymi zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne produkcji potraw w gastronomii oraz zakładach przetwórczych.
- Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na przemiany zachodzące w tkance mięśniowej post mortem i jakość mięsa przeznaczonego na cele przerobowe i kulinarne.
- Zastosowanie wielowymiarowych metod analizy statystycznej w badaniach nad uwarunkowaniami jakości technologicznej i sensorycznej żywności tradycyjnej i regionalnej.
- Wpływ jakości surowca i metod obróbki cieplnej na interakcje między składnikami żywności oraz jej wartość odżywczą.
- Bakteria probiotyczne w żywności – badania podstawowe i aplikacyjne.
- Racjonalne wykorzystanie żywności – model ograniczania strat i marnotrawstwa.
- Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego w produkcji mięsnych wyrobów tradycyjnych i regionalnych z surowca ekologicznego.
- Zapewnienie jakości produkcji potraw w gastronomii i cateringu w aspektach organizacyjnych, żywieniowych, technologicznych i higienicznych.
- Projektowanie wyrobów cukierniczych o podwyższonej wartości odżywczej dla dzieci.
- Analiza czynników wpływających na skład kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym ze szczególnym uwzględnieniem CLA .
- Kształtowanie profilu związków lotnych masła w zależności od temperatury i czasu ogrzewania.
Główne osiągnięcia
Badania nad przebiegiem poubojowej proteolizy wykazały, że stosunek Troponiny C/Troponiny i może być dobrym wskaźnikiem przemian poubojowych białek powiązanym z cechami tekstury mięsa. Natomiast obróbka cieplna zwiększa agregację i oksydację białek w mięsie o wyższym wycieku i potencjale glikolitycznym. Wykazano ponadto istotny wpływ genu kalpastatyny (CAST/RsaI) na wartość rzeźną, jakość technologiczną
i sensoryczną mięsa wieprzowego oraz na zasięg przemian glikolitycznych i proteolitycznych zachodzących w tkance mięśniowej post mortem. Badania realizowano we współpracy z INRA Francja i opublikowano w renomowanych czasopismach z listy a (Meat Science, European Food Research and Technolology).
Prowadzone w Katedrze badania nad izolacją bakterii LAB z produktów spontanicznie fermentowanych, pozwoliły na zgromadzenie kolekcji bakterii potencjalnie probiotycznych, których właściwości są nadal badane in vitro. Bakteria probiotyczne i potencjalnie probiotyczne zostały z powodzeniem zastosowane w opracowanych technologiach wyrobów mięsnych i roślinnych. Najważniejszym osiągnięciem było opublikowanie wyników w renomowanych czasopismach z IF, obrona pracy doktorskiej, uzyskanie 1 patentu i drugie zgłoszenie patentowe oraz zaprezentowanie doniesień na zorganizowanym przez jednostkę sympozjum „Probiotyki w żywności”.
Opracowano metodę badania pochodzenia geograficznego produktów mleczarskich w oparciu o analizę składu i zawartości kwasów tłuszczowych przy zastosowaniu techniki chromatografii gazowej. U krów rasy polskiej czerwono-białej stwierdzono wysokie zawartości kwasu wakcenowego, CLA, masłowego oraz kwasów należących do grupy nieparzystych i rozgałęzionych. Wykazano również że tradycyjny sposób żywienia krów w regionie górskim uwzględniający w okresie letnim i jesiennym wypas na pastwisku sprzyja utrzymaniu wysokiej zawartości tych kwasów w mleku. Opracowano udoskonalenie metody chromatograficznej oznaczania pozycyjnych i geometrycznych izomerów trans kwasów tłuszczowych umożliwiającej ich pełny rozdział.
Przedmioty realizowane w katedrze
Audytor wewnętrzny systemów zarządzania jakością; chemia żywności; determinanty jakości żywności; higiena i bezpieczeństwo żywności; higiena żywności; jakość i bezpieczeństwo żywności; higiena i toksykologia żywności; mikrobiologia żywności; metody oceny produktów; nowoczesne metody analizy żywności; nowoczesne technologie i standaryzacja żywności; obsługa konsumenta w gastronomii i hotelarstwie; ogólna technologia żywności I; ogólna technologia żywności II; podstawy technologii gastronomicznej; polskie kuchnie regionalne i kuchnie narodowe; projektowanie nowych potraw; projektowanie systemów produkcji żywności; projektowanie zakładów gastronomicznych; systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności; techniki instrumentalne w badaniu żywności; technologia gastronomiczna II, zarządzanie bezpieczeństwem żywności; zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności w gastronomii; żywność probiotyczna; seminarium
Pracownicy
Nauczyciele akademiccy
prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, tel. 22 59 37 063, pok. 82, ewa_czarniecka-skubina@sggw.edu.pl
prof. dr hab. Wiesław Przybylski, tel. 22 59 37 065, pok. 80, wieslaw_przybylski@sggw.edu.pl
prof. dr hab. Jarosława Rutkowska, tel. 22 59 37 072, pok. 0112, jaroslawa_rutkowska@sggw.edu.pl
prof. dr hab. Joanna Trafiałek, tel. 22 59 37 069, pok. 83, joanna_trafialek@sggw.edu.pl
dr hab. Beata Bilska, tel. 22 59 37 075, pok. 1096, beata_bilska@sggw.edu.pl
dr hab. Danuta Jaworska, prof. SGGW, tel. 22 59 37 064, pok. 81, danuta_jaworska@sggw.edu.pl
dr hab. Katarzyna Neffe-Skocińska, tel. 22 59 37 067, pok. 87, katarzyna_neffe_skocinska@sggw.edu.pl
dr hab. Marzena Tomaszewska, tel. 22 59 37 075, pok. 1096, marzena_tomaszewska@sggw.edu.pl
dr hab. Monika Trząskowska, prof. SGGW, tel. 22 59 37 082, pok. 098, monika_trzaskowska@sggw.edu.pl
dr hab. Dorota Zielińska prof. SGGW, tel. 22 59 37 065, pok. 80, dorota_zielinska@sggw.edu.pl
dr inż. Agata Antoniewska-Krzeska, tel. 22 59 37 071, pok. 0113, agata_antoniewska@sggw.edu.pl
dr inż. Artur Głuchowski, tel. 22 59 36 999, pok. 93, artur_gluchowski@sggw.edu.pl
dr inż. Monika Hanula, tel. 22 59 37 071, pok. 0113, monika_hanula@sggw.edu.pl
dr inż. Małgorzata Jałosińska, tel. 22 59 37 070, pok. 84, malgorzata_jalosinska@sggw.edu.pl
dr inż. Katarzyna Kajak-Siemaszko, tel. 22 59 37 070, pok. 84, katarzyna_kajak_siemaszko@sggw.edu.pl
dr inż. Sabina Karp-Paździerska, tel. 22 59 37 071, pok. 0113, sabina_karp-pazdzierska@sggw.edu.pl
dr inż. Małgorzata Moczkowska-Wyrwisz, tel. 22 59 37 057, pok. 93, malgorzata_moczkowska@sggw.edu.pl
dr inż. Marlena Pielak, tel. 22 59 37 057, pok. 93, marlena_pielak@sggw.edu.pl
dr inż. Elżbieta Rosiak, tel. 22 59 37 070, pok. 84, elzbieta_rosiak@sggw.edu.pl
dr inż. Barbara Sionek, tel. 22 59 37 067, pok. 87, barbara_sionek@sggw.edu.pl
dr inż. Aleksandra Szydłowska, tel. 22 59 37 067, pok. 87, aleksandra_szydlowska@sggw.edu.pl
Profesorowie emerytowani
prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, tel. 22 59 37 069, pok. 83, danuta_kolozyn_krajewska@sggw.edu.pl
Doktoranci
mgr inż. Mateusz Gemba, tel. 22 59 37 068, pok. 88, mateusz_gemba@sggw.edu.pl
mgr inż. Marcelina Karbowiak, marcelina_karbowiak@sggw.edu.pl
mgr Kubra Kucukgoz, tel. 22 59 37 068, pok. 88, kubra_kucukgoz@sggw.edu.pl
mgr inż. Marcin Kruk, marcin_kruk@sggw.edu.pl
mgr inż. Wioleta Mosiej, tel. 22 59 37 068, pok. 88, wioletta_mosiej@sggw.edu.pl
Porumpathuparamban Murali Aparna, tel. 22 59 37 082, aparna_p_murali@sggw.edu.pl
Sasikumar Nair Surya, tel. 22 59 37 082, pok. 098, surya_nair@sggw.edu.pl
MSc. Theoneste Niyigaba, tel. 22 59 37 082, pok. 098, theoneste_niyigaba@sggw.edu.pl
Inni pracownicy
dr inż. Piotr Sałek, tel. 22 59 37 066, pok. 79, piotr_salek@sggw.edu.pl
mgr inż. Joanna Dziubińska, tel. 22 59 37 068, pok. 88, joanna_dziubinska@sggw.edu.pl
sam. techn. Henryka Bieniek, tel. 22 59 37 066, pok. 79, henryka_bieniek@sggw.edu.pl