Współpraca międzynarodowa
Analysis of the possibility to adopt the ViDEO food frequency questionnaire to assess the vitamin D intake in a country with no databases of vitamin D in food products content – Polish-Croatian ViDEO Collaboration Study
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Katedra Dietetyki oraz Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie oraz Dijetetičko Savjetovalište (Department of Nutrition and Dietetics), KBC Klinički Bolnički Centar Zagreb (University Hospital Centre Zagreb), 2016-2019.
Zakres współpracy:
Opracowanie i walidacji kwestionariusza częstości spożycia do oceny podaży witaminy D dla populacji Chorwacji w oparciu o polskie narzędzie ViDEO-FFQ
Efekty współpracy:
- Głąbska, D.; Uroić, V.; Guzek, D.; Pavić, E.; Bival, S.; Jaworska, K.; Giljević, Z.; Lange, E.: The Possibility of Applying the Vitamin D Brief Food Frequency Questionnaire as a Tool for a Country with No Vitamin D Data in Food Composition Tables. Nutrients 2018, 10, 1278.
Analysis of the dietary health-related risk factors for women in the Polish and Croatian population – Polish-Croatian Collaboration Study
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Katedra Dietetyki oraz Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie oraz Dijetetičko Savjetovalište (Department of Nutrition and Dietetics), KBC Klinički Bolnički Centar Zagreb (University Hospital Centre Zagreb), 2019-2020
Zakres współpracy:
Analiza porównawcza żywieniowych czynników ryzyka rozwoju schorzeń dietozależnych w populacji kobiet z Polski i Chorwacji
Efekty współpracy:
- Głąbska, D.; Rahelić, V.; Guzek, D.; Jaworska, K.; Bival, S.; Giljević, Z.; Pavić, E.: Dietary Health-Related Risk Factors for Women in the Polish and Croatian Population Based on the Nutritional Behaviors of Junior Health Professionals. Sustainability 2019, 11, 5073.
Study of body mass reduction program in children with obesity
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Katedra Dietetyki oraz Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie oraz Zavod za Dječju Endokrinologiju i Dijabetes (Department of Pediatric Endocrinology and Diabetes), Dijetetičko Savjetovalište (Department of Nutrition and Dietetics), KBC Klinički Bolnički Centar Zagreb (University Hospital Centre Zagreb), 2019-2020
Zakres współpracy:
Analiza czynników wpływających na skuteczność grupowego programu redukcji masy ciała u dzieci i młodzieży
Efekty współpracy:
- Rahelić, V.; Głąbska, D.; Guzek, D.; Pavić, E.; Rumora Samarin, I.; Bogdanić, A.; Špehar Uroić, A.; Rojnić Putarek, N.; Krnić, N.: Role of Parents in Body Mass Reduction in Children with Obesity—Adherence and Success of 1-Year Participation in an Intervention Program. Medicina 2020, 56, 168.
Pen – Policy Evaluation Network w ramach Horyzontu 2020 – JPI HDHL – Inicjatywy w zakresie Wspólnego Planowania A healthy diet for a healthy life
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji (dr Ewa Halicka), Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie oraz School of Public Health UCC, University College Cork, Irlandia, dr Janas Harrington
Zakres współpracy:
Przygotowanie analizy i udział w badaniach obejmujących ocenę działań oraz priorytetów instytucji państwowych Republiki Irlandii mających bezpośredni lub pośredni (potencjalnie) wpływ na środowisko żywnościowe (food environment). W celu realizacji projektu wykorzystany został wskaźnik Food-EPI (Food Environment Policy Index) opracowany przez International Network for Food and Obesity/Non-communicable Diseases Research, Monitoring and Action Support (INFORMAS). Narzędzie to pozwala na ocenę zakresu implementacji działań publicznych (government policies and actions) ukierunkowanych na stworzenie zdrowych środowisk żywnościowych. Staż naukowy w UCC 13.08 – 16.11.2018
Efekty współpracy:
Raport pt. Food-EPI in Ireland 2020 – Policies for tackling obesity and creating healthier food environments in Ireland. Current policies & priority actions. Całość dostępna w wersji elektronicznej na stronie https://www.jpi-pen.eu/reports.html
Motives for choosing food products by Polish and Lithuanian consumers
Ośrodki uczestniczące w projekcie:
Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji, Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie oraz Vytautas Magnus University Agriculture Academy, Faculty of Agronomy, Agriculture and Food Sciences Institute, Kowno, Litwa 2019-2020
Zakres współpracy:
Analiza czynników determinujących wybór żywności przez polskich i litewskich konsumentów
Efekty współpracy:
Udział w konferencji międzynarodowej: Jeznach M., Wawrzyniak A., Górska-Warsewicz H.: New trends in Food Consumption; Górska-Warsewicz H., Jeznach M., Czeczotko M.: Innovative Changes in the Production structure in the Polish Bakery Sector; 2nd International Conference “New Trends in Food Safety and Quality” NIFSA 2019 (12-14 June 2019)
Replacement of meat by meat substitutes: an assessment of psychosocial, cultural and economic factors influencing the acceptance of Slovak and Polish consumers
Ośrodki uczestniczące w projekcie: Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie (dr inż. Marta Plichta) oraz Department of Marketing, Faculty of Commerce, University of Economics in Bratislava, Słowacja (doc. Dr. Ing. Malgorzata Jarossová)
Okres realizacji: 1.06-30.06.2022
Zakres współpracy: Ocena psychospołecznych, kulturowych i ekonomicznych czynników wpływających na akceptację mięsa i substytutów mięsa przez słowackich i polskich konsumentów
Efekty współpracy:
Udział w stażu naukowym: dr inż. Marta Plichta – miesięczny staż naukowy