Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka
Kontynuując dorobek naukowy i wyznaczone w tym zakresie priorytety, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka realizuje misję przyjętą w Strategii Rozwoju Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji do 2020 roku, której treść dostosowana do zakresu działania, brzmi następująco:
Służba polskiemu społeczeństwu na rzecz zdrowia i jakości życia, przez prowadzenie badań w zakresie prawidłowego żywienia, dietoprofilaktyki zorientowanej na zmniejszenie skali występowania chorób dietozależnych, edukacji żywieniowej z uwzględnieniem praw konsumentów, jakości i bezpieczeństwa żywności spełniającej oczekiwania konsumentów, rozwiązań techniczno-technologicznych sprzyjających wdrażaniu innowacyjnych technologii produkcji żywności gwarantujących przewagę konkurencyjną na rynku krajowym, Unii Europejskiej oraz światowym.
Tak sformułowana misja bazuje na kilku podstawowych wartościach, takich jak: zdrowie i dobrobyt społeczeństwa; racjonalizacja; optymalizacja i personalizacja żywienia; zrównoważona konsumpcja; powszechny dostęp do żywności bezpiecznej z punktu widzenia zdrowia konsumenta; wysoka jakość kształcenia oraz poznawcze i aplikacyjne walory badań naukowych.
Te wartości realizują wszyscy pracownicy Instytutu, zarówno badawczo-dydaktyczni, badawczy i dydaktyczni, jak i pracownicy niebędący nauczycielami akademickimi. Strukturę wewnętrzną Instytutu stanowi 6 Katedr, które realizują badania naukowe we właściwych im zakresach, zgodnie z kompetencjami zatrudnionych w nich pracowników i aktualnymi wyzwaniami naukowo-aplikacyjnymi.