Badania i projekty
Sektorowa Rada ds. Kompetencji Żywność Wysokiej Jakości
Działająca od 27 lutego 2020 r. Rada stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w Sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy. Celem działania Rady pozostaje zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych w Sektorze.
Cel ten będzie realizowany poprzez:
- zwiększenie udziału w rynku żywności wysokiej jakości poprzez działanie na rzecz ścisłej współpracy pomiędzy producentami żywności a nauką, mające na celu wypracowanie i wdrożenie nowych, innowacyjnych systemów szkoleń kadry pracowników zapewniających kształcenie na wszystkich poziomach nauczania (szkolnictwo zawodowe, technika, uczelnie wyższe);
- utworzenie platformy współpracy pomiędzy szkołami/uczelniami i pracodawcami w celu dostosowania programów kształcenia do potrzeb zmieniających się technologii i wymagań produkcyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów wysokiej jakości;
- prowadzenie stałego monitoringu zmian legislacyjnych na poziomie krajowym i UE w celu weryfikacji wymagań prawno-produkcyjnych wpływających na potrzeby kwalifikacyjne oraz proponowanie zmian legislacyjnych wpływających na poprawę kompetencji w sektorze żywności w celu zapewnienia jej wysokiej jakości;
- opracowanie Sektorowej Ramy Kwalifikacji;
- działania na rzecz nowoczesnych metod kształcenia zawodowego pozwalających na lepsze dopasowanie do potrzeb pracodawców (np. kształcenie dualne).
W ramach Rady funkcjonuję grupy robocze:
- grupa robocza ds. legislacji
- grupa robocza ds. badań kompetencji w Sektorze
- grupa robocza ds. współpracy edukacji z biznesem
Zapraszamy na internetową stronę Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
Projekty ogólno-instytutowe
Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy (SUP-RIM)
Zadanie zlecone przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
Uczelnie tworzące sieć:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie — Lider
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Okres trwania: 2023-2027
Projekty realizowane w Katedrze Żywienia Człowieka
Prace badawcze Katedry Żywienia Człowieka koncentrują się na określaniu wpływu wybranych czynników na sposób żywienia i stan odżywienia, co może być wykorzystane do formułowania zaleceń żywieniowych, mogących poprawić stan odżywienia i zdrowia, a w konsekwencji jakość życia różnych subpopulacji.
Badaniami obejmowane są osoby ze wszystkich grup wiekowych (dzieci, młodzież, osoby dorosłe i starsze), w różnych stanach fizjologicznych (kobiety w ciąży i karmiące), zdrowe oraz te z otyłością lub zaburzeniami metabolicznymi, zaburzeniami płodności. Przedmiotem badań jest ocena wartości energetycznej i odżywczej diet, potencjał antyoksydacyjny diety, spożycie grup produktów i stosowanie suplementów w kontekście wybranych wskaźników stanu odżywienia, zarówno biochemicznych jak i antropometrycznych, a także uwarunkowań socjo-demograficznych. Efektem prowadzonych badań jest opracowywanie i doskonalenie strategii żywieniowych w zakresie programowania żywieniowego i racjonalizacji żywienia w kierunku poprawy stanu zdrowia i, w konsekwencji, jakości życia człowieka począwszy od okresu płodowego do wieku podeszłego.
PROJEKTY
ABC of Healthy Eating – ABC of Kids Nutrition and the awareness campaign in 8 major cities in Poland to develop guidelines on healthy eating for children 7-9 years old and increase their nutritional knowledge
Projekt finansowany przez Fundation Carrefour
Kierownik projektu: dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. nadzw. SGGW
Okres trwania: 2017 – 2018
ABC Żywienia Dzieci
Projekt finansowany przez Fundation Carrefour
Kierownik projektu: dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. nadzw. SGGW
Okres trwania: 2016
ABC OF HEALTHY EATING
Projekt finansowany przez Fundation Carrefour
Kierownik projektu: dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. nadzw. SGGW
Okres trwania: 2014 – 2016
DOBRA PRAKTYKA ŻYWIENIOWA GIMNAZJALISTÓW
Projekt finansowany przez MNiSzW, nr projektu: 2014/DIR/608/UMW
Kierownik projektu: dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, koordynator projektu: dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. nadzw. SGGW
Okres trwania: 2014 – 2015
THE ASSESSMENT OF THE IMPACT OF MILD DEHYDRATION ON THE COGNITIVE FUNCTIONS AMONG THE ELDERLY
Projekt badawczy finansowany przezEuropean Hydration Institute (EHI), Madryt
Kierownik projektu: dr hab. Barbara Pietruszka, prof. SGGW, wykonawca: mgr Agata Białecka
Okres trwania: 2013 – 2014
NOWE STRATEGIE ŻYWIENIOWE UWZGLĘDNIAJACE SZCZEGÓLNE POTRZEBY OSÓB STARSZYCH DLA POMYŚLENGO STARZENIA SIĘ W EUROPIE
Projekt PMW finansowany przez MNiSzW, nr projektu: 2310/7PR/11/2012/2
Kierownik projektu: dr hab. Barbara Pietruszka, prof. nadzw. SGGW
Okres trwania: 2012 – 2016
ASSESSMENT OF HYDRATION BY BEVERAGES IN ELDERLY
Projekt badawczy finansowany przezEuropean Hydration Institute (EHI), Madryt
Kierownik projektu: dr hab. Małgorzata Drywień
Okres trwania: 2012 – 2013
NEW DIETARY STRATEGIES ADDRESSING THE SPECIFIC NEEDS OF THE ELDERLY POPULATION FOR AN HEALTH AGEING IN EUROPE
Akronim: NU-AGE
Projekt finansowany w ramach VII Programu Ramowego UE, Temat 2: Żywność, Rolnictwo i Rybołówstwo oraz Biotechnologia; nr projektu: 266486 THEME KBBE.2010.2.2-02 Diet and prevention of functional decline of the elderly – Call: FP7-KBBE-2010-4
Kierownik projektu: dr hab. Barbara Pietruszka, prof. nadzw. SGGW
Okres trwania: 2011 – 2016
OCENA RYZYKA POBRANIA Z DIETĄ SZTUCZNYCH SUBSTANCJI SŁODZĄCYCH W RÓŻNYCH GRUPACH POPULACYJNYCH ORAZ WPŁYWU ASPARTAMU NA WYBRANE PARAMETRY GOSPODARKI WAPNIOWEJ
Projekt habilitacyjny finansowany przez NCN, nr projektu: N N312 433140
Kierownik projektu: dr inż. Elżbieta Wierzbicka
Okres trwania: 2011- 2014
WPŁYW SUPLEMENTACJI DIETY ŻELAZEM I CYNKIEM NA OBRONĘ ANTYOKSYDACYJNĄ UKŁADU ROZRODCZEGO – BADANIA MODELOWE
Projekt promotorski finansowany przez NCN, nr projektu: N N312 256440
Kierownik projektu: dr hab. Barbara Pietruszka, prof. nadzw. SGGW; wykonawcy: mgr inż. Dawid Madej
Okres trwania: 2011 – 2013
INTERAKCJE WITAMIN PRZECIW UTLENIJĄCYCH W OCHRONIE DNA PRZED STRESEM OKYDACYJNYM
Projekt finansowany przez MNiSzW, nr projektu: N N312 410037
Kierownik projektu: dr hab. Agata Wawrzyniak, prof. SGGW
Okres trwania: 2009 – 2012
HARMONIZACJA NORM ŻYWIENIA W EUROPIE ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM GRUP RYZYKA I ZROZUMIENIA ZALECEŃ PRZEZ KONSUMENTÓW – SIEĆ DOSKONAŁOŚCI.
Akronim: Eurreca
Projekt SPUB-M finansowany przez MNiSzW, nr projektu: 520/6.PR.UE/2008/7
Kierownik projektu: prof. dr hab. Anna Brzozowska
Okres trwania: 2008 -2012
KORZYŚCI I ZAGROŻENIA UZUPEŁNIANIA DIETY ŻELAZEM I CYNKIEM – BADANIA MODELOWE
Projekt habilitacyjny finansowany przez MNiSzW, nr projektu: N N312 329735
Kierownik projektu: dr inż. Joanna Kałuża
Okres trwania: 2008 – 2011
HARMONISING NUTRIENT RECOMMENDATION ACROSS EUROPE WITH SPECIAL FOCUS ON VULNERABLE GROUPS AND CONSUMER UNDERSTANDING – NETWORK OF EXCELLENCE
Akronim: EURRECA
Projekt finansowany w ramach VI Programu Ramowego UE, Priorytet 5: Jakość i bezpieczeństwo żywności; nr projektu: FP6-36196-2 (FOOD)
Kierownik projektu: prof. dr hab. Anna Brzozowska
Okres trwania: 2007 – 2012
ASPEKTY MEDYCZNE, PSYCHOLOGICZNE, SOCJOLOGICZNE I EKONOMICZNE STARZENIA SIĘ LUDZI W POLSCE
Akronim: PolSenior
Projekt zamawiany, nr projektu: PBZ-MEIN-9/2/2006, koordynowany przez Międzynarodowy Instytut Biologii Molekularnej i Komórkowej
Kierownik zadania w SGGW „Ocena zwyczajów żywieniowych oraz sposobu żywienia osób starszych”: dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy
Okres trwania: 2007 – 2010
Projekty realizowane w Katedrze Dietetyki
W obszarze prowadzonych w Katedrze Dietetyki badań znajduje się optymalizacja postępowania oraz poradnictwa dietetycznego w profilaktyce i terapii różnych schorzeń (m. in. otyłość, cukrzyca, hiperlipidemie, nadciśnienie, niedokrwistość, osteoporoza, alergie pokarmowe, celiakia, choroby nowotworowe) oraz ocena wpływu zachowań żywieniowych na stan zdrowia dzieci i młodzieży oraz osób o zwiększonej aktywności fizycznej. W ramach działalności Katedry prowadzone są też badania nad wpływem składników diety na funkcjonowanie tarczycy, nerek, gonad, wątroby i enzymów tworzących potencjał antyoksydacyjny w organizmie, mające na celu profilaktykę żywieniową oraz właściwą dietoterapię otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy, niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz przewlekłej niewydolności nerek. W obszarze zainteresowań badawczych w Katedrze od wielu lat pozostaje też ocena wpływu składników diety na stan zapalny, szczególnie w obrębie przewodu pokarmowego i znaczenie diety w zmniejszaniu narażenia organizmu na skutki zanieczyszczenia środowiska. Istotnym elementem prowadzonej działalności są również badania metabolomiczne, które mogą stanowić podstawę do tworzenia bardziej spersonalizowanego podejścia w dietoprofilaktyce i dietoterapii różnych schorzeń. Istotne miejsce wśród kierunków badań ma również ocena dynamiki wykorzystania składników pokarmowych oraz określenie zdolności adaptacyjnych organizmu, szczególnie w zakresie gospodarki energetycznej, do zmiany sposobu żywienia u osób zdrowych i chorych.
PROJEKTY
Ocena wpływu beta-glukanu z owsa na integralność bariery jelitowej w chemicznie indukowanym zapaleniu jelita grubegoProjekt NCN (Preludium 22)Kierownik projektu: mgr Łukasz KopiaszCzas trwania: 03.01.2024 – 02.01.2026Wpływ modulacji mikrobioty jelitowej indukowanej β-fruktanami typu inuliny cykorii na parametry metaboliczne i biomarkery osi jelitowo-skórnej w przewlekłym stanie zapalnym skóry
Projekt NCN (Opus 23)
Lider: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (dr hab. Urszula Krupa-Kozak, profesor IRZiBŻ PAN)
Czas trwania: 2023-2027
Działanie beta-glukanu z owsa w chorobie Leśniowskiego-Crohna – badanie przedkliniczne
Projekt NCN (Opus 24)
Kierownik ze strony Lidera Projektu (SGGW): prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska (konsorcjum Projektu, partnerzy: Instytut Chemii i Techniki Jądrowej, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN w Jabłonnie)
Czas trwania: 2023-2026
Profil metabolomiczny i długość telomerów jako wskaźniki toksycznego działania metali w pyłach/dymach spawalniczych w europejskiej populacji spawaczy (Belgia, Finlandia, Holandia, Portugalia, Polska)
Projekt NCN (Opus)
Kierownik ze strony Partnera Projektu: dr hab. Lucyna Kozłowska, prof. SGGW (Lider Projektu: Instytut Medycyny Pracy w Łodzi)
Czas trwania: 2020-2023
Toksyczność nanoplastiku: wpływ na oś jelito-mózg
Projekt NCN (Opus 18)
Kierownik ze strony Partnera Projektu: dr. Katarzyna Dziendzikowska (Lider Projektu: Instytut Chemii i Techniki Jądrowej)
Czas trwania: 2020-2024
Określenie częstości stłuszczenia wątroby u dziewcząt z zespołem metabolicznym oraz zależności między rodzajem węglowodanów diety a składowymi zespołu metabolicznego
Projekt NCN (Miniatura)
Kierownik Projektu: dr Aleksandra Kołota
Czas trwania: 2019-2021
Analiza wpływu podaży witaminy d z produktów spożywczych na poziom 25(oh)-cholekalcyferolu we krwi, w zależności od ekspozycji na promieniowanie słoneczne
Projekt NCN (Miniatura)
Kierownik Projektu: dr hab. Dominika Głąbska, prof. SGGW
Czas trwania: 2019-2020
Mechanizmy działania 1-3,1-4-beta-d-glukanu z owsa we wczesnych stadiach kancerogenezy okrężnicy
Projekt NCN (Opus 15)
Kierownik Projektu: prof. Joanna Gromadzka-Ostrowska
Czas trwania: 21.01.2019 – 20.01.2024
Poszukiwanie prognostycznych markerów metabolomicznych efektywności interwencji żywieniowej u pacjentów hemodializowanych
Projekt NCN (Opus)
Kierownik ze strony Partnera Projektu: dr hab. Lucyna Kozłowska, prof. SGGW (Lider Projektu: Instytut Medycyny Pracy w Łodzi)
Czas trwania: 2018-2021
Preventive measures to reduce the adverse health impact of traffic-related air pollution
Projekt BEDREHELSE-Programme
Kierownik ze strony Partnera Projektu: prof. Joanna Gromadzka-Ostrowska (Lider Projektu: Norwegain Institute of Public Health)
Czas trwania: 01.07.2017-30.06.2022
Projekt Żółty Talerz (projekt naukowo-edukacyjny) – Poprawa organizacji i jakości żywienia dzieci w placówkach żywienia zbiorowego w Polsce
Nazwa partnera: Kulczyk Foundation, porozumienie o współpracy 2.10.2017-31.12.2020 r.
Lider projektu: dr hab. Anna Harton
Czas trwania: lata 2017-2020
https://zoltytalerz.pl/o-programie/
Ocena neurotoksyczności nanocząstek srebra ze szczególnym uwzględnieniem wpływu na metabolizm steroidów w hipokampie
Projekt NCN (Miniatura)
Kierownik Projektu: dr Katarzyna Dziendzikowska
Czas trwania: 2017-2018
WPŁYW ROZPUSZCZALNEJ FRAKCJI BETA-GLUKANÓW OWSA NA NIESWOISTE STANY ZAPALNE JELITA GRUBEGO
Projekt NCN nr 2015/17/B/NZ9/01740 pt. (konkurs OPUS 9)
Kierownik Projektu: prof. dr hab. Joanna Gromadzka – Ostrowska
Okres trwania: 19.02.2016 – 18.02.2020
ZDROWO JEMY ZDROWO ROŚNIEMY
Umowa o współpracy z Wydziałem podpisana 5.12.2014
Kierownik projektu: dr inż. Joanna Myszkowska – Ryciak
Okres trwania: 2014-2017
ZAPOBIEGANIE NADWADZE I OTYŁOŚCI ORAZ CHOROBOM PRZEWLEKŁYM POPRZEZ EDUKACJĘ SPOŁECZEŃSTWA W ZAKRESIE ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Szwajcarsko-Polski Program Współpracy (SPPW) Projekt nr KIK/34
Zadanie 3: Wdrażanie zasad racjonalnego stylu życia wśród osób z nadwagą i otyłością w systemie ochrony zdrowia w Polsce
Uczestnicy projektu: dr hab. Ewa Lange, mgr inż. Sylwia Gudej dr inż. Danuta Gajewska
Okres trwania: 2014-2016
GREEN FUELS AND HUMAN HEALTH – TOXICITY OF ENGINE EMISSIONS FROM 1ST AND 2ND GENERATION BIODIESEL FUELS
PNRP-FuelHealth (Polish-Norwegian Research Programme)
Kierownik projektu: prof. dr hab. Joanna Gromadzka – Ostrowska
Okres trwania: 01.11.2013 – 31.10.2016
WPŁYW NANOCZĄSTECZEK SREBRA NA METABOLIZM WĄTROBY (BADANIA MODELOWE)
Projekt finansowany przez MNiSzW Diamentowy nr DI 2011 023941
Kierownik projektu: mgr. inż. Sylwia Gudej
Okres trwania: 2012-2013
WPŁYWU BETA GLUKANÓW OWSA NA PROCES ZAPALNY W PRZEWODZIE POKARMOWYM
Projekt finansowany przez MNiSzW nr NN312427440
Kierownik projektu: prof. dr hab. Joanna Gromadzka – Ostrowska
Okres trwania: 10.05.2011 – 09.11.2014
WPŁYW PROPORCJI MAKROSKŁADNIKÓW I RODZAJU TŁUSZCZU W DIECIE NA MECHANIZMY REGULACJI CIŚNIENIA TĘTNICZEGO W NERKACH
Projekt finansowany przez MNiSW/NCN nr NN 312255736
Kierownik projektu: prof. dr hab. Danuta Rosołowska – Huszcz
Okres trwania: 2009-2012
DZIAŁANIE INSULINY W BIAŁEJ TKANCE TŁUSZCZOWEJ W ZALEŻNOŚCI OD POZIOMU SPOŻYCIA WĘGLOWODANÓW, BIAŁKA I TŁUSZCZU
Projekt finansowany przez MNiSW/NCN nr NN 312 246336
Okres trwania: 2009-2012
Kierownik projektu: prof. dr hab. Danuta Rosołowska – Huszcz
METABOLIZM I DZIAŁANIE HORMONÓW ZAANGAŻOWANYCH W REGULACJĘ BILANSU ENERGETYCZNEGO W ZALEŻNOŚCI OD WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ DIETY
Projekt finansowany przez MNiSW nr NN 312 379037
Kierownik projektu: prof. dr hab. Danuta Rosołowska – Huszcz
Okres trwania: 2009-2011
WPŁYW DIETY TYPU ZACHODNIEGO I JEJ MODYFIKACJI NA METABOLIZM TESTOSTERONU I PARAMETRY STRESU OKSYDACYJNEGO W WĄTROBIE
Projekt finansowany przez MNiSWNN 312 204735
Kierownik projektu: prof. dr hab. Joanna Gromadzka – Ostrowska
Okres trwania: 2008-2011
IMPACT OF NANOMATERIALS ON HUMAN HEALTH: LESSONS FROM IN VITRO AND ANIMAL MODELS
Projekt WP 2.2. w PNRF-122-AI-1/07 (Polish-Norwegian Research Fund)Kierownik projektu: prof. dr hab. Joanna Gromadzka – Ostrowska
Okres trwania: 2008-2011
MĄDRE ŻYWIENIE, ZDROWE POKOLENIE
Projekt finansowany przez The Coca Cola Fundation, koordynowany przez Polskie Towarzystwo Dietetyki
Kierownik projektu: dr inż. Danuta Gajewska
Projekty realizowane w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności
Prowadzone w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności badania dotyczą zastosowania nowych technik i technologii oraz systemów kontroli i sterowania procesami technologicznymi, zapewniających jakość i bezpieczeństwo zdrowotne produkcji żywności. W ostatnich latach prowadzono badania mające na celu określenie wielkości strat i marnotrawstwa żywności oraz metod ich ograniczania w gastronomii i w zakładach przetwórczych.
W zakresie oceny jakości żywności w katedrze wiele badań uwzględnia oprócz składu podstawowego żywności, skład kwasów tłuszczowych, profil związków lotnych oraz właściwości przeciwutleniające różnych surowców, zarówno pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, jak również ich zmiany podczas procesów technologicznych, a w szczególności procesów gastronomicznych. Wśród innych nurtów badawczych wymienić należy: badania nad przebiegiem poubojowej protelizy białek w mięsie wieprzowym czy badania bakterii probiotycznych i potencjalnie probiotycznych oraz ich wykorzystania w opracowaniu nowych, innowacyjnych produktów.
PROJEKTY
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w celu poprawy cech i parametrów sensorycznych produktów przetwórstwa owoców i warzyw ekologicznych z uwzględnieniem zachowania składników odżywczych otrzymywanych produktów
Badania podstawowe na rzecz rolnictwa ekologicznego w 2017 r.
Kierownik projektu: prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska
Okres trwania: do grudnia 2018 r.Dodatkowe informacje pobierz tutaj
Raport z badań pobierz tutaj.
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: Badania nad optymalizacją oraz rozwojem innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa w celu podnoszenia wartości prozdrowotnych produktów ekologicznych
Badania podstawowe na rzecz rolnictwa ekologicznego w 2017 r.
Kierownik projektu: prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska
Okres trwania: 01.07.2017 – 15.11.2017Dodatkowe informacje pobierz tutaj
Raport z badań pobierz tutaj.
ABC of Healthy Eating – ABC of Kids Nutrition and the awareness campaign in 8 major cities in Poland to develop guidelines on healthy eating for children 7-9 years old and increase their nutritional knowledge
Projekt finansowany przez Fundation Carrefour
Kierownik projektu: dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. nadzw. SGGW
Okres trwania: 2017 – 2018
ABC Żywienia Dzieci
Projekt finansowany przez Fundation Carrefour
Kierownik projektu: dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. nadzw. SGGW
Okres trwania: 2016
TECHNOLOGICZNE MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA BAKTERII PROBIOTYCZNYCH DO PRODUKCJI SUROWYCH WĘDLIN DOJRZEWAJĄCYCH
Nr NN 312 275435
Kierownik tematu ze strony SGGW: prof. dr hab. D. Kołożyn-Krajewska
Okres trwania: 11.09.2008 – 11.09.2010
ZASTOSOWANIE MIKROBIOLOGII PROGNOSTYCZNEJ DO MODELOWANIA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI
N R12 0097 06/2009
Kierownik tematuze strony SGGW: Prof. dr hab. D. Kołożyn – Krajewska
Okres trwania: 1.08.2009 – 31.07.2012
OCENA EFEKTU GLIKOGENU RESZTKOWEGO NA JAKOŚĆ KULINARNEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO
N N312 216936
Kierownik projektu: prof. dr hab. W. Przybylski
Okres trwania: 2009-2011
PROWADZENIE BADAŃ W PRZETWÓRSTWIE PRODUKTÓW ROŚLINNYCH, ZWIERZĘCYCH METODAMI EKOLOGICZNYMI
Badania podstawowe na rzecz rolnictwa ekologicznego w 2010
EKOLOGICZNE METODY PRZETWÓRSTWA MIĘSA I WYROBU PRODUKTÓW MIĘSNYCH BEZ STOSOWANIA DODATKÓW AZOTANÓW I AZOTYNÓW Z UWZGLĘDNIENIEM WYDŁUŻANIA TRWAŁOŚCI PRZECHOWALNICZEJ TYCH PRODUKTÓW
Okres trwania: kwiecień – listopad 2011
OCENA ORGANIZACJI ŻYWIENIA W WARSZAWSKICH PUBLICZNYCH SZKOŁACH PODSTAWOWYCH
Kierownik projektu: dr inż. E. Czarniecka-Skubina
Okres trwania: 1.04.2011 – 30.09.2011
OCENA ORGANIZACJI ŻYWIENIA W WARSZAWSKICH PUBLICZNYCH SZKOŁACH PODSTAWOWYCH PODLEGAJĄCYCH MIASTU STOŁECZNEMU WARSZAWA
Projekt przy współudziale Centrum Komunikacji Społecznej w Urzędzie m.st. Warszawy, w ramach kampanii społecznej „Wiem co jem”.
Kierownik projektu: dr hab. inż. E. Czarniecka-Skubina
Okres trwania: 1.04.2013 – 30.09.2013
MODEL OGRANICZANIA STRAT I MARNOWANIA ŻYWNOŚCI Z KORZYŚCIĄ DLA SPOŁECZEŃSTWA
NCBiR Nr/IS-1/031/NCBR/2014 akronim MOST
Kierownik projektu: prof. dr hab. D. Kołożyn-Krajewska
Okres trwania: 2014-2017
Projekty realizowane w Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej
W Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej prowadzone są badania nad szeroko zakrojoną oceną jakości sensorycznej, wartości odżywczej oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności funkcjonalnej, ekologicznej i wygodnej. W zakresie żywności funkcjonalnej, na szczególne zainteresowanie zasługuje ocena właściwości prozdrowotnych składników bioaktywnych żywności, w tym żywności specjalnego żywieniowego przeznaczenia, substancji dodatkowych i suplementów diety. W zakresie żywności ekologicznej główne kierunki badań to prowadzenie doświadczeń polowych, doświadczeń w gospodarstwach produkcyjnych oraz doświadczeń „koszykowych” prowadzących do wykazania różnic w składzie surowców i produktów ekologicznych i konwencjonalnych, jak też ich wpływu na zdrowie człowieka. Kolejnym ważnym kierunkiem jest ciągłe doskonalenie metod analitycznych i sensorycznych w celu dokładnego zrozumienia mechanizmów wpływających na jakość żywności funkcjonalnej i ekologicznej. Warto zwrócić uwagę na badania żywności ekologicznej i konwencjonalnej prowadzone we współpracy z innymi ośrodkami naukowymi w celu poznania mechanizmów powodujących alergie i nietolerancje pokarmowe wśród konsumentów. Podjęte badania mają na celu zapobieganie celiakii oraz alergii pokarmowych u dzieci i dorosłych. Ważnym kierunkiem prac analitycznych prowadzonych w Katedrze jest również projektowanie składu, jakości i wartości odżywczej żywności funkcjonalnej i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego. W obszarze badań sensorycznych realizowane są projekty związane z doskonaleniem jakości produktów żywnościowych uwzględniając oczekiwania konsumentów, wpływem przechowywania na właściwości sensoryczne produktów, określeniem emocji konsumentów względem produktów (FaceReader, Quick sensory methods), pomiarem reakcji neurofizjologicznych (Eye Tracking) oraz analizą wpływu kontekstu (imersji) i wirtualnej rzeczywistości na akceptację produktów/posiłków. Prowadzone są również badania łączące wyniki ocen sensorycznych z instrumentalnymi (elektroniczny nos, elektroniczny język, analizator obrazów).
PROJEKTY
STRATKIT – INNOVATIVE STRATEGIES FOR PUBLIC CATERING: SUSTAINABILITY TOOLKIT ACROSS BALTIC SEA REGION
(WSPARCIE TECHNICZNE DLA ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU W REGIONIE MORZA BAŁTYCKIEGO)
Program: UE program Interreg Baltic Sea Region na lata 2014–2020
Akronim: StratKIT
R088
Kierownik projektu: dr hab. Renata Kazimierczak
Okres trwania: 1.01.2019 – 30.06.2021
https://projects.interreg-baltic.eu/projects/stratkit-197.html
SUSTAINABILITY IN PORK PRODUCTION WITH IMMUNOCASTRATION ERA-NET SUSAN
(Zrównoważenie w produkcji wieprzowiny z uwzględnieniem immunokastracji) SUSAN/I/SuSI/02/2017, 01.09.2017-30.08.2020
Akronim SuSI
Okres trwania: 1.09.2017 – 31. 08.2020 ze zmianą do 28.02.2021
Kierownik projektu: dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans (01.09.2017 – 05.02.2020)
Kierownik projektu: dr hab. Eliza Kostyra (05.02.2020 – 28.02.2021)
ABC of Healthy Eating – ABC of Kids Nutrition and the awareness campaign in 8 major cities in Poland to develop guidelines on healthy eating for children 7-9 years old and increase their nutritional knowledge
Projekt finansowany przez Fundation Carrefour
Kierownik projektu: dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. nadzw. SGGW
Okres trwania: 2017 – 2018
WELLBEING PROJECT (FOODS AND BEVERAGES, BEAUTY, HOME CARE)
ESN – European Sensory Network, Partner Research Project, ESN-INP grant
Kierownik projektu: Valérie Lengard Almli, Nofima
Okres trwania: 2016 – 2018
ABC Żywienia Dzieci
Projekt finansowany przez Fundation Carrefour
Kierownik projektu: dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. nadzw. SGGW
Okres trwania: 2016
OPRACOWANIE TECHNOLOGII TOWAROWEJ UPRAWY AKTINIDII OSTROLISTNEJ (MINI KIWI) W WARUNKACH POLSKI CENTRALNEJ
Projekt nr PBS3/A8/35/2015. NCBiR,
Kierownik projektu: dr hab. Piotr Latocha, prof. SGGW
Okres trwania: 2015-2019
INNOVATIVE EDUCATION TOWARDS THE NEEDS OF THE ORGANIC SECTOR (INNOWACYJNA EDUKACJA DLA POTRZEB SEKTORA ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ)
Program UE Erasmus + Strategic Partnerships
Akronim EPOS
2014-1-PL01-KA203-003392
Kierownik projektu: prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska
Okres trwania: 1.09.2014 – 31.08.2016
https://www.facebook.com/eposproject
DOUBLE DEGREE MSC PROGRAM: ORGANIC AGRICULTURE AND FOOD SYSTEMS STUDIA MAGISTERSKIE (DOUBLE DEGREE ‘ROLNICTWO EKOLOGICZNE I SYSTEMY PRODUKCJI ŻYWNOŚCI)
Program ELLS Fund for Incentives
Akronim EUR-Organic
Grant 70/2014/e
Kierownik projektu: dr Sabine Zikeli, University of Hohenheim, Niemcy
Okres trwania: 1.1.2014 – 31.12.2016
BADANIE WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNYCH PREPARATÓW JABŁKOWO – POLIFENOLOWYCH WYKONANYCH NA BAZIE JABŁKA ODMIANY GOLD MILENIUM® Z PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ I KONWENCJONALNEJ
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, HORre-029-29-23/14 (93)
Kierownik projektu: prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska
Okres trwania: 1.05-15.11.2014
MEASURING TEMPORALITY OF SENSATIONS AND OF LIKING IN CONSUMERS
ESN – European Sensory Network, Partner Research Project, ESN-INP grant
Kierownik projektu: dr inż. Eliza Kostyra
Okres trwania: 2014
ANALIZA WPŁYWU RÓŻNYCH METOD AKTYWACJI GLEBY W UPRAWIE EKOLOGICZNEJ NA WARTOŚĆ ODŻYWCZĄ WARZYW POLOWYCH
Akronim BIOREWIT
Program LIFE10 ENV/PL/661
Kierownik projektu: prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
Okres trwania: 2012-2015
http://www.biorewit.inhort.pl/pl/index.html
ELABORATION OF THE BEST PRACTICE MODELS OF THE KNOWLEDGE TRANSFER FROM SCIENCE TO PRACTICE IN THE ORGANIC FARMING SECTOR (OPRACOWANIE NAJLEPSZYCH PRAKTYCZNYCH MODELI TRANSFERU WIEDZY Z NAUKI DO PRAKTYKI W SEKTORZE ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO)
Program UE Leonardo da Vinci Partnerships
Akronim LOVEt 2
2012-1-PL1-LEO04-281911
Kierownik projektu: prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska
Okres trwania: 11.2012 – 07.2014
http://lovet2.eu/consortium/partners/
EKOLOGICZNE METODY PRZETWÓRSTWA OWOCÓW I WARZYW Z UWZGLĘDNIENIEM WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNYCH OTRZYMYWANYCH PRODUKTÓW
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Kierownik projektu: prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska
Okres trwania: 1.05– 15.11.2011
PALATABILITY, SATISFACTION AND SATIATION OF BEVERAGES
ESN – European Sensory Network, Partner Research Project, ESN-INP grant
Kierownik projektu: dr inż. Eliza Kostyra
Okres trwania: 2010 – 2011
OPTYMALIZACJA PRODUKCJI WOŁOWINY W POLSCE, ZGODNIE ZE STRATEGIĄ „OD WIDELCA DO ZAGRODY”
Nr projektu: PO IG.01.03.01-00-204/09
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Priorytet 1. Badania i rozwój nowoczesnych technologii, Działanie 1.3. Wsparcie projektów B+R na rzecz przedsiębiorców realizowanych przez jednostki naukowe, Poddziałanie 1.3.1. Projekty rozwojowe
Kierownik projektu: dr hab. Agnieszka Wierzbicka, prof. nadzw. SGGW
Realizacja badań w Katedrze: 2009-2014
BIOŻYWNOŚĆ – INNOWACYJNE, FUNKCJONALNE PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
Nr projektu: POIG.01.01.02-14-090/09
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka w Działaniu 1.1 „Wsparcie badań naukowych dla budowy gospodarki opartej na wiedzy”, Poddziałaniu 1.1.2 „Strategiczne programy badań naukowych i prac rozwojowych”
Kierownik projektu: prof. dr hab. Jarosław Olav Horbańczuk (Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN)
Realizacja badań w Katedrze: 2009-2013
ORGANIC SENSORY INFORMATION SYSTEM (OSIS): DOCUMENTATION OF SENSORY PROPERTIES THROUGH TESTING AND CONSUMER RESEARCH FOR THE ORGANIC INDUSTRY
Program UE FP7-SME
Akronim: ECROPOLIS
Kierownik projektu: dr inż. Sylwia Żakowska-Biemans
Koordynator zadania: dr inż. Eliza Kostyra
Okres trwania: 2009 – 2012
SENSORY INTERACTION OF GLUTAMATE WITH MODEL FOOD MATRICES AND ITS EFFECT ON HEDONIC, QUALITATIVE AND TEMPORAL ASPECTS
COFAG, Glutamic Acid Manufactures Committee Of The European Union
Kierownik projektu: Baryłko-Pikielna Nina, Kostyra Eliza
Okres trwania: 01.06.2005 – 30.11.2005
PROFICIENCY TESTING IN SENSORY ANALYSIS: DEVELOPMENT OF REFERENCE SAMPLES FOR PROFICIENCY TESTING
ESN – European Sensory Network, Partner Research Project, ESN-INP grant
Kierownik projektu: Baryłko-Pikielna Nina
Okres trwania: 2004-2005
PROJEKTY WDROŻENIOWE
Opracowanie receptury i procesu produkcji wyrobów ciastkarskich z odroczonym terminem wypieku. Projekt realizowany w ramach Działania 2.3 „Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw” Poddziałania 2.3.2 „Bony na innowacje dla MŚP” w ramach II osi priorytetowej: „Wsparcie otoczenia i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, PARP
Okres trwania: 11.12.2018-20.10.2019
Kierownik projektu: dr inż. Anna Sadowska
Zaprojektowanie innowacyjnych produktów funkcjonalnych w postaci koncentratu potraw o wysokiej wartości odżywczej i jakości sensorycznej przeznaczonych dla wegetarian w wersji spełniającej wymagania diety wegańskiej. Projekt realizowany w ramach Działania 2.3 „Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw” Poddziałania 2.3.2 „Bony na innowacje dla MŚP” w ramach II osi priorytetowej: „Wsparcie otoczenia i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, PARP
Okres trwania: 05.10.2017- 04.05.2018
Kierownik projektu: dr inż. Anna Piotrowska
Opracowanie innowacyjnego prozdrowotnego napoju owocowego w postaci półpłynnej utrwalanego metodą zamrażania. Projekt realizowany w ramach Działania 2.3 „Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw” Poddziałania 2.3.2 „Bony na innowacje dla MŚP” w ramach II osi priorytetowej: „Wsparcie otoczenia i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, PARP
Okres trwania: 17.04.2017-30.09.2017
Kierownik projektu: dr inż. Anna Sadowska
Opracowanie technologii produkcji funkcjonalnych wyrobów ciastkarskich o podwyższonej wartości odżywczej. Projekt realizowany w ramach Działania 2.3 „Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw” Poddziałania 2.3.2 „Bony na innowacje dla MŚP” w ramach II osi priorytetowej: „Wsparcie otoczenia i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020, PARP
Okres trwania: 07.06.2017- 30.11.2017
Kierownik projektu: dr inż. Katarzyna Świąder
Opracowanie składu dodatku roślinnego stanowiącego uzupełnienie wody mineralnej. Projekt realizowany w ramach konkursu nr RPMP.01.02.03. – IP.01-12-065/17 OSI PRIORYTETOWEJ GOSPODARKA WIEDZY REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO NA LATA 2014-2020. DZIAŁANIE 1.2 BADANIA I INNOWACJE W PRZEDSIĘBIORSTWACH. Poddziałanie 1.2.3. Bony na innowacje
Okres trwania: 2017
Kierownik projektu: dr inż. Monika Hoffmann
Ocena jakościowych cech projektowanych funkcjonalnych koncentratów pieczywa o podwyższonej zawartości białka oraz o niskim indeksie glikemicznym, finansowanie – bony na innowacje
Okres trwania: 2016
Projekty realizowane w Katedrze Badań Rynku Żywności i Konsumpcji
W Katedrze Badań Rynku Żywności i Konsumpcji realizowane jest zadanie badawcze „Rozwój rynku żywności w Polsce w kontekście zmian zachowań konsumentów i spożycia żywności”, którego celem jest monitorowanie rozwoju rynku żywności oraz diagnozowanie dokonujących się zmian i ich uwarunkowań.
W celach szczegółowych uwzględniono: określenie tendencji w zakresie spożycia żywności, identyfikację uwarunkowań funkcjonowania przedsiębiorstw sektora żywnościowego oraz usług żywieniowych, wyjaśnianie procesu dokonywania wyboru żywności i usług przez konsumentów, oraz wskazanie i wyjaśnienie roli czynników determinujących funkcjonowanie rynku żywności i usług żywieniowych.
Realizacja wymienionych celów zakłada prowadzenie badań w dziewięciu obszarach badawczych, odnoszących się do płaszczyzny konsumenta, dystrybutora i producenta. W obszarze badań konsumenckich istotne są analizy w zakresie zmian w poziomie i strukturze konsumpcji z uwzględnieniem roli środowiska gospodarczego i społecznego w ich warunkowaniu, zachowań konsumentów na rynku żywności oraz ich uwarunkowań, a także ocena rynku żywności i usług w aspekcie ochrony konsumenta z uwzględnieniem regulacji prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz praw konsumentów. Kształtowanie się aktualnych trendów konsumenckich determinuje kolejne obszary badawcze, włączając problematykę zrównoważonej konsumpcji żywności z perspektywy różnych uczestników rynku i ich uwarunkowania, wprowadzania na rynek innowacyjnych produktów żywnościowych oraz uwarunkowań makro- i mikroekonomiczne funkcjonowania łańcucha żywnościowego.
Całość problematyki badawczej realizowanej w Katedrze Badań Rynku Żywności i Konsumpcji dopełniają analizy w zakresie diagnozy i perspektyw rozwoju usług gastronomicznych i hotelarskich oraz systemów identyfikacji produktów żywnościowych w procesie produkcji i dystrybucji oraz stopień ich wdrożenia w przedsiębiorstwach produkujących żywność.
PROJEKTY
“MARKETING, PROMOCJA ORAZ ANALIZA RYNKU: BADANIA W ZAKRESIE ANALIZY WARTOŚCI RYNKU PRODUKTÓW EKOLOGICZNYCH W POLSCE Z PODZIAŁEM NA WARTOŚĆ POSZCZEGÓLNYCH SEKTORÓW PRODUKCJI ORAZ WSKAZANIE PRODUKTÓW O NAJWYŻSZYM POTENCJALE ROZWOJU”
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na podstawie § 8 ust. 1 pkt 2 i ust. 10 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170 z późn. zm.). Decyzja z dnia 04.04.2023r (sygnatura DEJ.re.027.5.2023)
Okres trwania: 1.05 – 30. 11.2023r
Kierownik projektu: dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans, prof. SGGW
Informacje dodatkowe pobierz tutaj.
“MARKETING, PROMOCJA ORAZ ANALIZA RYNKU: ANALIZA WARTOŚCI I STRUKTURY RYNKU PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ W POLSCE, ZE SZCZEGÓLNYM OKREŚLENIEM WARTOŚCI JEGO POSZCZEGÓLNYCH BRANŻ”
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na podstawie § 8 ust. 1 pkt 2 i ust. 8 oraz lp. 7 załącznika nr 7 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. z 2015 r poz. 1170, Dz.U. z 2016 r. poz. 1614 oraz z 2017 r. poz. 1470) na podstawie decyzji z dnia 26.04.2019 r
Okres trwania: 1.06 – 15. 11.2019 r
Kierownik projektu: dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans
Informacje dodatkowe pobierz tutaj.
Raport z badań pobierz tutaj.
„ZRÓWNOWAŻENIE W PRODUKCJI WIEPRZOWINY Z IMMUNOKASTRACJI (SUSI)”
Projekt finansowany Przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu ERA NET SUSAN, Nr Umowy SUSAN/I/SuSI/02/2017
Okres trwania: 1.09.2017 r – 31. 08.2020 r
Kierownik projektu: dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans
Informacje dodatkowe pobierz tutaj.
MARKETING, PROMOCJA ORAZ ANALIZA RYNKU, ANALIZA RYNKU PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ W POLSCE, W TYM OKREŚLENIE SZANS I BARIER DLA ROZWOJU TEGO SEKTORA PRODUKCJI
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na podstawie § 8 ust. 6 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. 2015 poz. 1170). Decyzja z dnia 26.05.2017 r (sygnatura HOR.re.027.6.2017)
Okres trwania: 1.06 – 30. 11.2017 r
Kierownik projektu: dr inż. Sylwia Żakowska-Biemans
Informacje dodatkowe pobierz tutaj.
Raport z badań pobierz tutaj.
BIOPRODUKTY, INNOWACYJNE TECHNOLOGIE WYTWARZANIA PROZDROWOTNYCH PRODUKTÓW PIEKARSKICH I MAKARONU O OBNIŻONEJ KALORYCZNOŚCI
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka
Zadanie 1 – „Analiza rynku produktów zbożowych i zachowań konsumentów”
Kierownik zadania: dr hab. Marzena Jeżewska-Zychowicz, prof. nadzw. SGGW
Okres trwania: 2013-2015
http://www.bioprodukty.sggw.pl/SitePages/Strona%20g%C5%82%C3%B3wna.aspx
OCENA KONSUMENCKA I ŻYWIENIOWA INNOWACYJNYCH PRODUKTÓW POCHODZĄCYCH Z UPRAW EKOLOGICZNYCH
Projekt realizowany w ramach inicjatywy EUREKA; Nr E!6855 ECORAW/2013
Kierownik: dr Maria Jeznach
Okres trwania: 2013-2015
BIOŻYWNOŚĆ – INNOWACYJNE, FUNKCJONALNE PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka
Zadnie 1 – „Badania konsumenckie i eksperckie”
Kierownik zadania: prof. dr hab. Krystyna Gutkowska
Zadanie 8 – „Marketing i promocja wytwarzanych surowców i produktów obejmujący promocję znaków towarowych oraz analizę konkurencyjności przedsiębiorstw produkujących żywność wysokiej jakości na rynku krajowym i zagranicznym”
Kierownik zadania: prof. dr hab. Krystyna Gutkowska
Okres trwania: 2009-2014
OPTYMALIZACJA PRODUKCJI WOŁOWINY W POLSCE, ZGODNIE ZE STRATEGIĄ „OD WIDELCA DO ZAGRODY
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka
Zadanie 1 – „Analiza popytu na mięso wołowe w Polsce”
Kierownika zadania: prof. dr hab. Krystyna Gutkowska
Okres trwania: 2009-2014
AKCEPTACJA ŻYWNOŚCI PROBIOTYCZNEJ A CECHY PSYCHOSPOŁECZNE KONSUMENTÓW
Projekt promotorski – finansowany przez Narodowe Centrum Nauki, Nr N N312 253840
Kierownik: dr hab. Marzena Jeżewska-Zychowicz, prof. SGGW
Okres trwania: 2011-2013
UWARUNKOWANIA WYBORU I KONSUMPCJI MIĘSA W POLSCE – DIAGNOZA I PROGNOZY
Projekt habilitacyjny – finansowany przez Narodowe Centrum Nauki, Nr N N112 393840
Kierownik: dr inż. Małgorzata Kosicka-Gębska
Okres trwania: 2011-2013
AKCEPTACJA NOWYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH I JEJ UWARUNKOWANIA A INNOWACYJNOŚĆ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
Projekt finansowany przez MNiSW, Nr N N112 301338
Kierownik: dr hab. Marzena Jeżewska-Zychowicz, prof. nadzw. SGGW
Okres trwania: 2010-2012
SYSTEM INFORMACJI SENSORYCZNEJ NA POTRZEBY RYNKU ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ (Organic Sensory Information System)
Akronim ECROPOLIS
7. PR UE No 218477
Kierownik: dr inż. Sylwia Żakowska-Biemans
Okres trwania: 2009-2012
COUNTERING DIET-RELATED DISEASES THROUGH COMPETITIVE REGIONAL AGROFOOD AND PHYSICAL ACTIVITY CLUSTERS AFRESH
7 Program Ramowy, obszar „Możliwości” (Capacities), Nr 266181
Kierownik: dr hab. Krystyna Rejman
Okres trwania: 2009-2012
OPRACOWANIE NOWEJ TECHNOLOGII PRODUKCJI WYROBÓW CZEKOLADOWANYCH
Program EUREKA E!4449 AKTINIDIA, finansowany przez NCBiR
Kierownik: dr Maria Jeznach
Okres trwania: 2009-2011
Projekty realizowane w Katedrze Techniki i Projektowania Żywności
Działalności naukowo badawcza Katedry Techniki i Projektowania Żywności koncentruje się wokół tworzenia nowych jak również implementacji innowacyjnych światowych technologii przetwórstwa surowców roślinnych i zwierzęcych. W Katedrze prace badawczo wdrożeniowe prowadzone są w oparciu o najwyższe standardy jakościowe, uwzględniając wytyczne z zakresu prawidłowego żywienia człowieka zgodnie z misją macierzystej jednostki tj. Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka. Katedra posiada rozbudowane zaplecze analityczno-technologiczne oraz maszynowe.
Katedra Techniki i Projektowania Żywności jako jednostka Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie posiada doświadczenie w prowadzeniu badań jak i ich upowszechnianiu w renomowanych czasopismach posiadających współczynnik wpływu Impact Factor. Wyniki prac badawczych prowadzonych w Katedrze znalazły zastosowanie w przemyśle jak również zostały podane ochronie patentowej. Pracownicy Katedry realizują projekty badawczo-rozwojowe m.in. w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka jak również projekty naukowo badawcze.
Nowoczesne metody badawcze, aparatura badawcza najwyższej klasy oraz szeroka współpraca z zakładami z branży przemysłu spożywczego spowodowały, iż Katedra Techniki i Projektowania Żywności jest jedną z wiodących jednostek w obszarze innowacyjnych badań nad jakością żywności oraz możliwościami jej wykorzystania w celu poszerzania oferty asortymentowej produktów spożywczych.
Katedra tworzy nowe produkty spożywcze zgodnie ze współczesnymi trendami w technologii żywności, wdraża nowe technologie produkcji i przetwórstwa żywności jak i projektuje nowe technologie produkcji i przetwórstwa żywności, z uwzględnieniem nowoczesnych systemów pakowania produktów.
PROJEKTY
BIOPRODUKTY, INNOWACYJNE TECHNOLOGIE WYTWARZANIA PROZDROWOTNYCH PRODUKTÓW PIEKARSKICH I MAKARONU O OBNIŻONEJ KALORYCZNOŚCI
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Poddziałania 1.3.1. Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka – Projekty Rozwojowe.
UDA-POIG.01.03.01-14-041/12
Kierownik: prof. dr hab. Jan Rozbicki
Okres trwania: 01.06.2013 r. – 30.09.2015
OPTYMALIZACJA PRODUKCJI WOŁOWINY W POLSCE, ZGODNIE ZE STRATEGIĄ „OD WIDELCA DO ZAGRODY”
POIG.01.03.01-00-204/09
Program operacyjny: Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, Priorytet 1. Badania i rozwój nowoczesnych technologii, Działanie 1.3. Wsparcie projektów B+R na rzecz przedsiębiorców realizowanych przez jednostki naukowe, Poddziałanie 1.3.1. Projekty Rozwojowe.
Kierownik: dr hab. Agnieszka Wierzbicka, prof. nadzw. SGGW
Okres trwania: 01.10.2009 – 30.11.2015
BIOŻYWNOŚĆ – INNOWACYJNE, FUNKCJONALNE PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
POIG.01.01.02-14-090/09
Projekt realizowany w ramach Działania 1.1.2. PO IG 2007-2013 Badania i Rozwój nowoczesnych technologii przez konsorcjum naukowo-przemysłowe – współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka w Działaniu 1.1 „Wsparcie badań naukowych dla budowy gospodarki opartej na wiedzy”, Poddziałaniu 1.1.2 „Strategiczne programy badań naukowych i prac rozwojowych”
Kierownik: prof. dr hab. Jarosław Olav Horbańczuk
Koordynator Projektu w SGGW: dr hab. inż. Agnieszka Wierzbicka, prof. nadzw. SGGW
Okres trwania: 1 luty 2009 – 31 grudnia 2015