W naszym Instytucie realizowany jest projekt: Dobre praktyki w uczeniu się przez doświadczenie dla efektywnego kształcenia w zakresie terytorialnych systemów żywnościowych (Good teaching practices in experiential learning for effective education in embedded food systems – GOODFOOD), który finansuje Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji, Narodowa Agencja programu Erasmus+ (FRSE).
Czas realizacji: 01.11.2020-31.10.2022
Uczestnicy konsorcjum: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Koordynator); The University of Gastronomic Sciences (Włochy), Institut Superieur D’agriculture Rhone Alpes I.S.A.R.A. (Francja), Münster University of Applied Sciences (Niemcy), Agricultural University of Plovdiv (Bułgaria), University of Oradea (Rumunia) (Partnerzy).
Cele projektu: Projekt GOODFOOD ma na celu zbudowanie sieci współpracy między europejskimi uczelniami wyższymi oraz przedstawicielami terytorialnie osadzonych systemów żywnościowych, aby opracować, przetestować i wdrożyć aktywności edukacyjne oparte na uczeniu się przez doświadczenie, pozwalające zarówno nauczycielom akademickim, jak i studentom, na zdobycie i wymianę doświadczeń oraz wiedzy na temat terytorialnie osadzonych systemów żywnościowych i najlepszych praktyk ich przyszłego rozwoju.
Streszczenie: Zaplanowane działania pozwolą studentom i wykładowcom nabyć umiejętności i wiedzę, która pozwoli im wnieść realny wkład w poprawę funkcjonowania i zrównoważenia terytorialnie osadzonych systemów żywnościowych. W tym celu nie tylko naukowa, ale przede wszystkim lokalna i tradycyjna wiedza interesariuszy systemów żywnościowych, odgrywa kluczową rolę, jako nieodzowna podstawa trwałej adaptacji lokalnie osadzonych systemów żywnościowych do aktualnych globalnych wyzwań, takich jak poprawa lokalnej produkcji i jakości żywności, praktyki marketingowe, wahania rynkowe oraz konkurencja, integracja interesariuszy, wybory konsumenckie, suwerenność żywnościowa, rozwój obszarów wiejskich czy adaptacja do zmian klimatu. Aby odpowiedzieć na powyższe potrzeby, projekt przewiduje opracowanie i wdrożenie szerokiego spektrum treści i aktywności edukacyjnych, m.in. organizację dwóch międzynarodowych Programów Intensywnych pt. „Embedded food systems in territories”, w ramach których studenci z 6 europejskich uczelni będą analizować różne aspekty zrównoważenia lokalnych systemów żywnościowych (w regionach Münsterland i Piemont) oraz ich osadzenie w terytoriach. Programy Intensywne będą poprzedzone kursami e-learningowymi, w ramach których studenci uzyskają podstawową wiedzę teoretyczną potrzebną do dalszego praktycznego badania terytorialnie osadzonych systemów żywnościowych. Rezultaty projektu obejmują m.in. analizę sposobu rozumienia przez studentów osadzonych systemów żywnościowych i oczekiwań wobec edukacji w tym obszarze tematycznym, kursy e-learningowe pt. „Embedded food systems in territories”, sylabus i materiały dydaktyczne opracowane na potrzeby dwóch programów intensywnych, zbiór wybranych studiów przypadku osadzonych systemów żywnościowych jako baza do opracowania treści i narzędzi edukacyjnych oraz katalog innowacyjnych metod i narzędzi edukacyjnych do wykorzystania przez nauczycieli akademickich w edukacji w zakresie osadzonych systemów żywnościowych. Wszystkie rezultaty projektu zostaną udostępnione szerokiemu gronu interesariuszy m.in. podczas sześciu planowanych wydarzeń upowszechniających projekt (tzw. Multiplier Events) oraz innych licznych lokalnych, krajowych i międzynarodowych działań upowszechniających.
Link to strony www projektu: Strona w trakcie przygotowania (zostanie uruchomiona z końcem 2020).
Budżet projektu: 875 000 PLN
Koordynator projektu: Dr hab. Dominika Średnicka-Tober, prof. SGGW, e-mail: dominika_srednicka_tober@sggw.edu.pl; Tel. +48 22 5937035, +48 698 11 60 11.
Pracownicy i doktoranci SGGW zaangażowani w realizację projektu: dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW (kierownik zadania badawczego); dr hab. Ewelina Hallmann, prof. SGGW; mgr inż. Klaudia Kopczyńska; mgr Rita Góralska-Walczak; dr inż. Alicja Ponder, mgr Anna Kaniewska-Skoczylas.