Beta-glukany w schorzeniach przewodu pokarmowego
Zespół badaczy złożony z kilku pracowników Katedry Dietetyki naszego Instytutu oraz Katedry Nauk Fizjologicznych Instytutu Medycyny Weterynaryjnej SGGW, a także kadry Katedry Biotechnologii i Analizy Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, od ponad 14 lat bada terapeutyczne działanie jednej czystej chemicznie frakcji polisacharydów izolowanych z ziaren owsa (beta-glukanów) w różnych schorzeniach przewodu pokarmowego.
Wyniki prowadzonych na modelach zwierzęcych badań, które zostały sfinansowane w ramach pięciu projektów, przez Narodowe Centrum Nauki, wskazują na bardzo silne działanie immunosupresyjne, przeciwutleniające i prebiotyczne tych związków w schorzeniach jelit o podłożu zapalnym, w tym chorobie Leśniowskiego-Crohna, stanach zapalnych innych odcinków przewodu pokarmowego, a także wczesnych stadiach nowotworów jelita grubego.
Zapraszamy do obejrzenia nagrania
Badania, o których mowa w załączonym filmie, są kontynuacją i poszerzeniem wcześniej prowadzonych przez zespół badań. Hipotezą badawczą w tym projekcie jest potwierdzenie terapeutycznego działania beta-glukanów z owsa w chorobie Leśniowskiego-Crohna na innym, bardzo bliskim anatomicznie i fizjologicznie człowiekowi, modelu zwierzęcym, jakim jest świnia domowa oraz na modelu in vitro, czyli trójwymiarowej ścianie jelita człowieka dotkniętej tym schorzeniem.
Facebook
LinkedIn
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok