Beta-glukany w schorzeniach przewodu pokarmowego
Zespół badaczy złożony z kilku pracowników Katedry Dietetyki naszego Instytutu oraz Katedry Nauk Fizjologicznych Instytutu Medycyny Weterynaryjnej SGGW, a także kadry Katedry Biotechnologii i Analizy Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, od ponad 14 lat bada terapeutyczne działanie jednej czystej chemicznie frakcji polisacharydów izolowanych z ziaren owsa (beta-glukanów) w różnych schorzeniach przewodu pokarmowego.
Wyniki prowadzonych na modelach zwierzęcych badań, które zostały sfinansowane w ramach pięciu projektów, przez Narodowe Centrum Nauki, wskazują na bardzo silne działanie immunosupresyjne, przeciwutleniające i prebiotyczne tych związków w schorzeniach jelit o podłożu zapalnym, w tym chorobie Leśniowskiego-Crohna, stanach zapalnych innych odcinków przewodu pokarmowego, a także wczesnych stadiach nowotworów jelita grubego.
Zapraszamy do obejrzenia nagrania
Badania, o których mowa w załączonym filmie, są kontynuacją i poszerzeniem wcześniej prowadzonych przez zespół badań. Hipotezą badawczą w tym projekcie jest potwierdzenie terapeutycznego działania beta-glukanów z owsa w chorobie Leśniowskiego-Crohna na innym, bardzo bliskim anatomicznie i fizjologicznie człowiekowi, modelu zwierzęcym, jakim jest świnia domowa oraz na modelu in vitro, czyli trójwymiarowej ścianie jelita człowieka dotkniętej tym schorzeniem.
Facebook
LinkedIn
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies