8 Narodowy Kongres Żywieniowy
W dniu 19 września 2024 r. w Centrum Wodnym SGGW odbył się VIII Narodowy Kongres Żywieniowy, którego hasłem było „Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży”.
Organizatorem wydarzenia był Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
Wydarzenie patronatem objęli Minister Turystyki i Sportu, Minister Nauki, Rektor SGGW i Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN.
W sesji plenarnej ,,Diagnoza zdrowia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży” wystąpili:
- doctor Nino Berdzuli – Przedstawiciel WHO w Polsce i Specjalny Wysłannik ds. Reagowania Kryzysowego na Ukrainie i w krajach przyjmujących uchodźców w Europie – World Health Organization Representative / Head of Country Office in Poland; Special Envoy for Ukraine Emergency Response in refugee hosting countries
- prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Anna Fijałkowska z Instytutu Matki i Dziecka: Czy rzeczywiście otyłość jest problemem u dzieci i młodzieży w Polsce? – wyniki badań populacyjnych
- prof. Paulina Nowicka, Uppsala University: Rola programów edukacyjnych dla rodziców w zapobieganiu otyłości u dzieci
- prof. dr hab. Bartosz Molik, Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie: Kondycja fizyczna dzieci i młodzieży – diagnoza, rozwiązania i wdrożenia
- prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Mariusz Panczyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny: Znaczenie higieny cyfrowej w kształtowaniu poprawnych nawyków żywieniowych
- dr hab. Anna Fidelus, prof. UKSW, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego: Model wsparcia psychologiczno-pedagogicznego dla uczniów i nauczycieli
- dr Anna Zimny-Zając, Medonet: Czerwone flagi — zwyczaje żywieniowe młodych dorosłych na podstawie Narodowego Testu Żywienia Polaków 2023
W kolejnej części kongresu odbyły się dwie debaty. Pierwszą z nich “Interdyscyplinarne strategie na rzecz zdrowia dzieci i młodzieży” prowadził Sebastian Chmara, a wśród panelistów znaleźli się przedstawiciele administracji państwowej oraz zespołów prowadzących projekty badawczo-edukacyjne z zakresu zdrowia dzieci i młodzieży.
Drugą debatę “Zdrowa przyszłość: inicjatywy producentów żywności dla dzieci i młodzieży” poprowadziła prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, a jako paneliści głos zabrali przedstawiciele producentów żywności.
Partnerem wydarzenia byli:
Samorząd Województwa Mazowieckiego
Polska Federacja Producentów Żywności
Nestlé Polska S.A.